nova legislatura

El Senat suspèn Raül Romeva

La cambra alta es remet a l'informe dels serveis jurídics, que consideren aplicable l'article 384 bis de la LECrim, com es va fer al Congrés amb els diputats presos

per NacióDigital, 29 de maig de 2019 a les 14:02 |
Raül Romeva, al Senat, després de la sessió constitutiva en què ha promès el seu càrrec. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La mesa del Senat, reunida des de les 12.00 del migdia d'aquest dimecres, ha decidit finalment suspendre el senador d'ERC Raül Romeva, fent cas així a l'informe dels lletrats, on es recomanava a la mesa de la cambra alta la suspensió, en base a l'article 384bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LECrim). Es tracta de mateix procediment que es va fer el Congrés la setmana passada, tot just abans de les eleccions del 26-M. 

L'informe dels lletrats determinava que "resulta indubtable" que la mesa del Senat pot suspendre automàticament Romeva. Els lletrats argumentaven que la mesa presidida pel socialista Manuel Cruz és "competent" per donar efectivitat a la suspensió de forma immediata, i que li correspon a la mesa determinar els efectes de la suspensió. A més, l'informe apuntava que "sembla que ha de tenir un caràcter indefinit" fins que canviï la situació de Romeva. Els lletrats també asseguren que "no procedeix" suspendre Romeva en base a l'article 22.6 del reglament del Senat.


Populars i Ciutadans ja havien exigit a la mesa fa dies que procedís a la suspensió "automàtica" de Romeva, però calia el vot favorable dels membres socialistes, que tenen majoria absoluta a la cambra. En aquell moment, el president del Senat, Manuel Cruz, va optar per demanar un informe al lletrat major de la institució per aclarir de quina manera es podia suspendre el senador republicà.

 

Participació