Ballart obté un diputat a la Diputació de Barcelona

Els republicans freguen l'hegemonia a les diputacions, però necessitaran arribar a pactes per governar-hi

Acte de Tot per Terrassa.
Acte de Tot per Terrassa. | Anna Mira
27 de maig del 2019
ERC frega l'hegemonia a les diputacions, podria governar-ne tres. Però necessitarà trobar socis, i l'aritmètica també permet que els republicans vegin aquestes expectatives frustrades, per pactes en contra. El partit de Jordi Ballart, Tot per Terrassa, ha aconseguit entrar a la Diputació de Barcelona amb un representant. 

El partit que lidera Oriol Junqueras ha obtingut la victòria a les diputacions de Lleida i Tarragona -victòries històriques en tots dos casos- i empata a diputats amb el PSC a la de Barcelona -tot i que els socialistes els superen en vots-. Els republicans només s'han vist superats en representació a la de Girona, que es converteix en l'únic feu de JxCat a les diputacions, tot i que els postconvergents perden la majoria absoluta.
 
COMPOSICIÓ DE LA DIPUTACIÓ DE GIRONA

 


Amb aquests resultats, ERC té a les seves mans fer-se amb el control de tres de les quatre diputacions catalanes, les de Barcelona, Tarragona i Lleida. En els tres casos, però, amb pactes més o menys complexos, i amb possibilitats d'altres pactes alternatius que deixin fora els republicans.
 
COMPOSICIÓ DE LA DIPUTACIÓ DE LLEIDA
 


A Lleida és on més senzill ho tenen els republicans, Amb els seus 11 diputats, a dos de la majoria absoluta, només necessitarien posar-se d'acord amb JxCat -als quals han destronat en un històric "sorpasso", o fins i tot amb el PSC.
 
COMPOSICIÓ DE LA DIPUTACIÓ DE TARRAGONA

 


A Tarragona, també amb 11 diputats i a tres de la majoria, ERC i JxCat també podrien governar còmodament. Però també podria reeditar-se el pacte sociovergent de l'anterior legislatura, entre JxCat i els socialistes.
 
COMPOSICIÓ DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA

 


Més obertes estan les possibilitats a Barcelona, on ERC i el PSC han obtingut 16 diputats cadascun, a 9 de la majoria absoluta de 25. Tots dos podrien governar-hi en una mena de gran coalició. Però també hi ha altres opcions. Els republicans fregarien la majoria en una aliança sobiranista amb els 7 representants de JxCat, a la qual s'hi podrien sumar els comuns, o l'exsocialista Jordi Ballart. Similars opcions tindria el PSC per governar-hi sense ERC, tot i que a priori semblen més complexes per als socialistes.

CA09[/municipals2019]