Eines de País elegeix Joan Canadell per presidir la Cambra de Comerç

L'empresari té tots els números per liderar l'entitat perquè la candidatura independentista disposa de majoria absoluta en el ple

Joan Canadell
Joan Canadell | Bernat Cedó
23 de maig del 2019
Actualitzat a les 10:28h
Eines de País, la candidatura independentista guanyadora de les eleccions de la Cambra de Comerç, ha elegit aquest dimecres Joan Canadell com a candidat a presidir la Cambra de Barcelona. L'empresari ha estat el més votat d'entre els membres de la candidatura, i té tots els números per ser elegit pel ple de la institució, ja que Eines de País hi disposa de majoria absoluta

Els darrers dies, s'havia especulat amb la possibilitat d'altres candidats. En alguns sectors econòmics de la ciutat es confiava que Eines de País optés per un presidenciable més "moderat". Un d'ells era Pere Barrios, vinculat a la Pimec. Barrios va renunciar a la presidència de la Pimec del Vallès Oriental quan es va presentar com a candidat al ple de la Cambra ja que l'organització de la petita i mitjana empresa va abocar-se del tot a la candidatura d'Enric Crous.

En una entrevista a NacióDigital pocs dies després de la victòria independentista, Canadell va explicar que no tenien por a "foragitar l'Íbex" de l'entitat. En un moment donat, va afirmar que si les grans empreses volien formar part del ple, calia que es presentessin a les eleccions i que s'havia d'acabar amb un model basat a "donar suport a les empreses que miren a Madrid".

Canadell és soci i cofundador de Petrolis Independents i és conegut pel seu activisme independentista. Va ser un dels impulsors del Cercle Català de Negocis i coneix la Cambra perquè va ser candidat a les darreres eleccions, el 2010. Aleshores, va ser derrotat. Ara han canviat les tornes.  

31 llocs de 60

La candidatura Eines de País, impulsada bàsicament per l'ANC amb el suport del Cercle Català de Negocis, va obtenir un triomf contundent en les eleccions de la Cambra que van tenir lloc del 2 al 8 de maig, quan hi va obtenir 31 dels 40 vocals elegibles. Com que el ple de la Cambra està format per 60 integrants, la llista independentista disposa de majoria absoluta en l'organisme. La participació va ser del 4%, però superior al que solia ser la xifra d'aquestes eleccions, que l'any 2010 només van mobilitzar un 1% i escaig del cens, format per més de 350.000 votants i uns 423.000 vots (hi ha votants amb vot múltiple perquè paguen diversos IAE). 

El 5 de juny vinent, els 40 membres elegits i els 14 que representen les grans empreses contribuents a la Cambra hauran d'elegir sis vocals més entre els candidats de les organitzacions patronals Foment del Treball i Pimec. Amb posterioritat, el ple complet elegirà -a finals de juny o el juliol- el nou president, que succeirà Miquel Valls, i els vicepresidents, i es constituirà el nou comitè executiu de la institució.