«Quines propostes teniu per fomentar l'activitat física i esportiva i potenciar un estil de vida actiu i saludable a Sabadell?»

Els partits polítics de Sabadell responen les inquietuds de la Unió Excursionista de Sabadell

NacióSabadell
23 de maig del 2019
Una expedició de la UES
Una expedició de la UES | UES
La campanya electoral per les eleccions municipals sovint destaca per les propostes que fan els diferents partits polítics en diversos àmbits de la ciutat. Des de NacióSabadell hem demanat a diferents entitats, col·lectius, associacions i persones de Sabadell que ens traslladessin les peticions que volen fer arribar als partits. En els propers dies de campanya publicarem les respostes dels partits a les preguntes dels ciutadans.

Avui és el torn de la Unió Excursionista de Sabadell: A l’Enquesta d’Hàbits Esportius de la població de Sabadell 2018 es mostra que la pràctica esportiva a la ciutat està per sobre de la mitjana catalana, tot i així, hi ha un 47% de la població que no practica cap esport.

Quines propostes teniu per fomentar l’activitat física i esportiva i potenciar un estil de vida actiu i saludable a la nostra ciutat? especialment a l’aire lliure, atès que tenim el privilegi de comptar amb el Rodal. En aquest sentit, quin seria el programa de protecció del Rodal i quines serien les mesures de suport per a les associacions i entitats esportives que treballem en aquesta línia?


PSC: 
Estem compromesos davant l'esport com a factor de cohesió social, per això apostem per la construcció d'un pavelló al barri dels Merinals. Necessitem un espai cobert al sud de la ciutat on poder-hi fer esport. Però si parlem d'equipaments esportius a l'aire lliure, l'entorn del riu Ripoll ha d'esdevenir un espai pel lleure i la pràctica de l'esport.

Sabadell en Comú: En part, aquesta pregunta ja ha estat formulada pel CNS i per l’ADENC. La resposta en part és la mateixa:

L’esport és un factor fonamental de cohesió social, salut i creació d’identitat col·lectiva. L’Ajuntament té un paper fonamental per estendre la seva pràctica en tots els barris, els sectors socials, en totes les edats, per augmentar la pràctica entre les dones i les noies més joves. L’Ajuntament ha de facilitar l’existència d’instal·lacions adequades i distribuïdes territorialment, per això volem crear un nou pavelló a l’oest de la ciutat, on no hi ha cap instal·lació coberta, i promoure la creació de més espais per a la pràctica esportiva lliure a les places i parcs i al l’entorn natural, com al Riu Ripoll i el Rodal. Però l’Ajuntament no ho pot fer sol. Necessita del moviment associatiu per estendre’l, per diversificar-lo, per crear cohesió. Per això, posem a disposició de les entitats instal·lacions de primera qualitat i, a més, en el proper mandat augmentarem les subvencions per l’esport de base i per fomentar la pràctica de l’esport femení. També pretenem ampliar el programa “Els primers a l’aigua”, que ha permès que 20 escoles públiques hagin pogut introduir classes de natació gratuïtes en horari lectiu.

La nostra proposta és la creació d’un Pla Integral del Ripoll que es desenvoluparà des d’una regidoria pròpia del Rodal, amb personal i pressupost propi, dins l’àrea de Terrirori, però que treballarà transversalment amb els agents interns (les altres regidories afectades) i externs (municipis fronterers, administració de la Generalitat i de la Diputació, els diferents propietaris del rodal, empresaris, associacions mediambientals, clubs esportius i ciutadania usuària i sensibilitzada en la protecció del rodal).

ERC: 

Crida per Sabadell: Les entitats esportives són la clau de l’àmbit esportiu i en aquest sentit són el cos viu de l’esport a la nostra ciutat. Cal reconèixer la seva tasca i estar al costat de les entitats facilitant, en la mesura del possible, el desenvolupament de la feina que fan. Tot i això, respectant sempre la seva autonomia, independència i ritme de treball.

Proposem la creació l’Oficina del Rodal, ubicada al Molí d’en Torrella, com a òrgan de gestió i conservació dels espais naturals, fent compatible l’ús de lleure i la convivència amb les activitats agràries, així com de difusió dels valors naturals, socials, i culturals. Es tractarà d’un òrgan de gestió integral per al parc fluvial del riu Ripoll que asseguri la plena coordinació de les actuacions des dels diversos àmbits, establint un marc de relació per a usuaris i usuàries del riu: industrials, hortolans, entitats ecologistes, esportives i veïnals. Aquest òrgan formaria part d’un futur òrgan de coordinació de tota la conca.

Junts per Sabadell: Sabadell és ciutat esportiva, on l’èxit dels i les nostres esportistes han portat el bon nom de la ciutat arreu. Els equipaments esportius, totes les entitats esportives, públiques i privades han de sumar sinergies juntament amb l’ajuntament. Col·laborar amb totes elles perquè en definitiva, els valors cívics de l’esport, la seva capacitat educativa, la seva potencialitat com a eina de suport al tercer sector social, han de ser vistos com a actors principals d’aquest nou Sabadell. A més a més, el món de l’esport te un rol principal en el desenvolupament de la recerca al servei de la salut, de la investigació i per tant de les oportunitats laborals. Estem a punt per exportar marca en l’esport.

Entenem l’esport i l’educació física com a instrument generador de valors cívics, part i instrument d’una educació integral. L’Esport és una eina de millora social de suport al tercer sector, per la seva labor en l’exclusió social, famílies amb pocs recursos, dependència, esport adaptat, refugiats… L’Esport és un motor econòmic, genera llocs de treball a partir d’esdeveniments esportius, estades esportives, campus…

Ciutadans: Foment de l’activitat esportiva des de l’educació, així com treballar amb els centres cívics i entitats de gent gran. L’esport no te edat. Apostem per la inversió del nostra rodal com un gran espai verd amb les inversions necessàries per fer-ho accessible per a tothom i que pugui ser encara més un actiu fàcil per a la pràctica esportiva.

100% Sabadell: Tot el nostre voltant verd és un gran espai d’ activitat física, s’ha de continuar impulsant aquest espai de forma que convisquin aquestes activitats amb la protecció mediambiental. Per això proposem una senyalització adequada de tots els espais del rodal.

Convertir el Ripoll en una gran zona esportiva a l’aire lliure, per passejar, caminar i adequar carrils per bicicletes, un espai on disposar també de serveis.

L’Ajuntament ha de recalçar les entitats que treballin en aquesta línia per fer projectes conjunts de llarg termini.

PP: Fomentarem l'esport base a Sabadell, així com intensificarem l'educació i el civisme en l'esport. Col·laborarem amb les diferents entitats esportives per fomentar la cooperació entre l'Administració i aquestes.

Impulsarem un pla de subvencions a extraescolars esportives per a famílies nombroses o en risc d'exclusió. Les zones verdes a les ciutats funcionen com pulmons necessaris per alleujar l'efecte de la contaminació. Els jardins, els parcs o l'arbrat són elements clau per mantenir una bona qualitat de vida a les ciutats i afavorir el benestar de les persones. L'OMS recomana que els municipis disposin, com a mínim, entre 10 i 15metros quadrats per habitant.

Sabadell està molt lluny d'aquestes xifres, les zones verdes de la nostra ciutat són insuficients, acusen falta de manteniment i el seu estat actual de deixadesa, amb la vegetació falta de reg i cures, és evident. Els nous parcs amb zones infantils i d'oci, com els del Passeig Major o la plaça de l'Àngel, s'assenten en sòls durs, amb escassetat d'elements de vegetació i d'aigua, que refresquin i ajudin a crear ambients saludables.

Sabadell necessita un pla de xoc de zones verdes, parcs i jardins, una remodelació i recuperació dels actuals, Parc Catalunya, Parc del Nord, Parc del Ripoll ... i la creació de noves zones en tots els districtes. Nous microespais urbans que poden servir a les necessitats de relax, tranquil·litat i descompressió, jardins interiors, plantes ornamentals en avingudes ... en definitiva, aprofundir en la integració de la naturalesa en el paisatge urbà.

 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Sabadell i el Vallès Occidental: noms i cognoms, partits, sigles i municipis