entrevista: eleccions sabadell 2019

Josep Ayuso: «Jo ni era, ni he estat, ni seré mai l'hereu de ningú»

En portaveu del PSC a Sabadell deixa la política activa a finals de mandat

per Albert Segura, Sabadell, 23 de maig de 2019 a les 07:00 |
Josep Ayuso, portaveu del PSC de Sabadell | Albert Segura
Josep Ayuso (Sabadell, 1967) encara els seus dies com a regidor a l'Ajuntament de Sabadell. Després de 16 anys en política activa, l'actual portaveu del grup municipal del PSC ha fet una passa enrere i deixarà d'estar en primera línia. En una entrevista a NacióSabadell, analitza aquesta dècada i mitja al partit, on ha estat regidor de govern i ha viscut de ben a prop l'etapa més complicada de la formació a la ciutat.

- Primer cop en 16 anys que no va a llistes, com està vivint la campanya?


- És diferent, la darrera la vaig viure des de primera línia, com a candidat a l'alcaldia, i aquesta la visc des d’una tercera línia, sense participació activa, perquè ara hi ha altres companys al capdavant del projecte.

- Sent enyorança?

- No, en la vida vas cremant etapes i girant fulls, han estat 16 anys en la política activa a primera línia. Quan es gira full, es viu des d'una visió més retrospectiva el que ha passat els últims anys. Veient com estan els candidats i com està el món de la comunicació, ho veig amb tranquil·litat.
 

Josep Ayuso, portaveu del PSC de Sabadell. Foto: Albert Segura


- Ha participat en algun acte?

- Vaig anar a la presentació inicial de la Marta Farrés a l’Espai Polivalent del Nord, però en cap altre, no vull interferir de cap manera ni que se m’utilitzi d’un cantó o un altre per llançar dards contra ningú, millor passar desapercebut.

- Parli'ns de com va ser la seva entrada en política?

- Sempre he viscut la política, de petit vaig viure-ho des de la família, que era d’esquerres, progressista. Jo vaig estudiar a l’institut Viaró, on hi havia una certa tendència ideològica marcada, conservadora. Allà em vaig trobar amb certes dificultats, hi havia companys amb adhesius d'Alianza Popular i ningú els deia res, i jo duia adhesius del PSC de Sabadell de la campanya de l'Àngel Llobet, i em deien que no els podia dur, però em defensava i mai els vaig treure de les carpetes. Era un element aliè al lloc, estrany. En aquella època, de formació personal, humana, política, tirava cap allà. Al cap dels anys vaig fer-me simpatitzant del PSC, i cap al 1997 vaig fer el pas d'afiliar-me a Sabadell, en un moment dur: hi havia majoria absoluta del PP a Madrid amb José María Aznar i el PSOE estava molt castigat. A Sabadell es necessitava gent, em vaig afiliar, i als pocs mesos vaig coincidir amb Manuel Bustos en un acte de partit. Ell començava a posicionar-se com a candidat del 1999. Vam parlar, i vam començar a compartir projecte.

- No va entrar al primer govern de Bustos, però.

- Al 1999 vaig ser primer secretari del PSC, vaig anar a llistes, però molt avall. Jo exercia des del 1993 com advocat. Al 1999 el PSC guanya, i durant els primers quatre anys vaig participar en les reunions del grup municipal, i a partir de llavors, al 2003, en Bustos em va proposar entrar en política, amb responsabilitat a l’Ajuntament.
 

Josep Ayuso, portaveu del PSC de Sabadell. Foto: Albert Segura


- Quines regidories ha assumit?

- Al principi van ser Recursos Humans, fins al 2005. A partir de 2005, amb diversos canvis d’organigrama, vaig assumir Esports, combinat amb Districte 2. En els tres mandats que vaig ser a govern he assumit la tinença d’alcaldia de Serveis Centrals, i també Urbanisme i Presidència.

- I Esports sempre ha estat la constant.

- Sí. Les entitats tenen les seves dinàmiques, les reunions se solen fer als vespres, i al cap de setmana la dedicació des de la regidoria ha de ser plena. Sempre tenia la porta del despatx oberta per parlar amb els representants de qualsevol entitat esportiva de la ciutat.

- Passen els anys i agafa més experiència en política, però al 2012 esclata el cas Mercuri.

- Ho vaig viure amb sorpresa. Una bomba de tal magnitud et fa pensar que alguna cosa hauries d’haver vist. Amb una estructura com la que relaten els escrits d’acusació i els atestats, alguna cosa hauries d’haver vist, i et fa pensar que no pot ser: o ets molt tonto o estàs en el rovell de la història. Després de la sorpresa, per deformació professional: presumpció d’innocència. Sempre hi ha elements d’errors, suposicions que et duen a fer que la conclusió final sigui feble. Al cap del temps, veus la necessitat d'haver pres decisions més àgils, doloroses, però que s’havien d’haver pres per part de les persones que amb els anys s’ha vist que tenien una certa responsabilitat personal, penal i humana.
 

Josep Ayuso, portaveu del PSC de Sabadell. Foto: Albert Segura


- En aquell moment Joan Carles Sànchez agafa les regnes del govern, però el PSC entra en un procés de primàries en què vostè i l’actual candidata a l’alcaldia, Marta Farrés, queden com a candidats. Guanya vostè amb un marge de vots favorable i el suport explícit de Manuel Bustos. Quina petjada pot haver tingut aquest procés en la seva persona i en el partit?

- S’ha d’explicar que el procediment de designació d’un nou candidat al 2015 va ser fruit d’un procés de negociació, que va arribar a un punt d’acord en què jo era el candidat, Marta Farrés era número 2, i una sèrie de persones anirien després. Estava pactat. La sorpresa va ser que en dues hores la Marta es va despenjar dient que es presentaria a les primàries. Aquesta situació de deslleialtat xocava, perquè no havia dit que es volgués presentar, ja havíem pactat la decisió. Això va contaminar el procés de primàries. Les primàries, si es poden evitar, millor. De cara en fora és un exercici de neteja fantàstic, però les ferides que genera en un partit polític, triga molts anys en superar-se, perquè som companys i hi ha d’haver una certa lleialtat. Hi ha ferides que triguen en recosir-se. Al final vaig guanyar per uns 50 vots. En aquell moment em donava suport en Manuel Bustos en la distància, però la nit de les primàries... aquella foto va ser un greu error. Ell volia demostrar que algú era l’hereu d’algú. I això va ser el greu error, jo no era, ni he estat ni seré mai l’hereu de ningú, jo sóc el meu candidat, qui indica què he de fer. Aquella foto aixecant el braç, com si fos un combat de boxa, va fer mal, perquè ell no era ningú per aixecar el braç de ningú, ni àrbitre, ni jutge, ni qui havia de determinar qui havia guanyat. Jo vaig guanyar perquè la gent havia votat en Josep Ayuso i l’equip que presentava, no perquè ell fos allà. Va sumar? Clar, com altra gent. Després d’això hi va haver un abans i un després, però.

- Les relacions amb Manuel Bustos es van deteriorar.

- Són inexistents. Fa més de tres anys, des de juliol de 2015, que no tenim cap relació. Ell em va donar suport fins les primàries, al febrer del 2015, i des de llavors la distància va començar a créixer. Al juliol li vaig dir que prou. Volia interferir en decisions, línies estratègiques, i jo era el portaveu, qui havia de decidir què calia fer en un àmbit o un altre. Jo volava sol, no podia ser un ninot, si m’equivocava m’havia d’equivocar jo. La conversa va ser dura, però allà es va acabar. Les relacions polítiques estaven deteriorades des del febrer, però després de les eleccions vaig posar punt i final. Només ens hem vist un cop des de llavors, a l’enterrament de la meva mare. Va ser tres minuts, em va donar el condol, i ja està.

- Ara han estat quatre anys a l’oposició, amb una oposició frontal del govern a aprovar les seves propostes, us heu quedat sense dos dels cinc regidors, hi ha hagut les denúncies per Cal Balsach, etc.

- Fer d’oposició és un canvi, o ho assumeixes o et fas mal. Nosaltres vam guanyar unes eleccions en nombre de vots, amb 13.000, després de tot el que havia passat. Ara tot és plàcid, hi ha un govern socialista a Espanya, a Catalunya estem en creixement, estem valorats. En aquell moment, no teníem res, estàvem en ple procés de fractura interna i aquí teníem el cas Mercuri. Malgrat això, vam guanyar les eleccions. Els pactes pre i postelectorals, però, van donar lloc al govern actual. Vam voler fer una oposició responsable. Però tot el que s’havia fet en l’anterior mandat es posava en dubte, com la Fundació de l’Esport Sabadellenc. Nosaltres ens vam posicionar. Ens vam equivocar com a PSC moltes vegades, hi ha sentències contra persones però la resta no n’hem de respondre. És com si jo li digués a en Juli Fernàndez (ERC) que és un corrupte perquè formava part de la Comissió Executiva d’ERC quan el conseller Ausàs estava fent tràfic de tabac. Oi que és absurd que li digui que és un corrupte? De la mateixa manera, ho és amb nosaltres, perquè hi havia molta gent que no tenia ni la més remota idea del que passava.

- A més, a mig mandat van marxar dos regidors, Lluís Monge i Carles Bosch.

- És respectable, demostra una lleialtat personal al seu pensament, i respecto la decisió que va prendre en Lluís Monge, per exemple. Ell ha tingut sempre un pensament independentista. Ens ha fet mal perquè ens ha situat en una posició més fràgil, però és respectable.

- Vostès van presentar una denúncia que va fer que l'ara alcalde, Maties Serracant dimitís com a regidor amb funcions al govern, tot per la cessió de part de Cal Balsach al Tallaret. Es va obrar correctament, va tensar massa la corda aquesta situació?

- El tema de Cal Balsach ja veurem com acaba després de la sentència de Maite Morao, si en la sentència s’acrediten pressions i la jutge diu que van existir, no sé amb quina autoritat moral pots continuar un procediment. S’hauria de quedar sense efecte el procés, perquè ja va néixer viciat. Nosaltres vam presentar denuncia després d’advertir al govern que no ho feia bé. Ho vam advertir en diferents ocasions, en comissions informatives, plens i Juntes de Govern. Estaven incomplint la Llei, la normativa urbanística. En lloc de tirar pel dret empesos per les assemblees de partit, calia fer la modificació del pla i després les cessions. Nosaltres haguéssim votat a favor o ens haguéssim abstingut. Però ho van fer de mala manera. Ara la situació en fase d’apel·lació del recurs que va presentar la Maite Morao. Nosaltres vam presentar denúncia, però no érem part en el procediment. Vam advertir que hi podia haver un delicte en uns fets, investigui. I no vam voler comparèixer ni ser part. Les dues denúncies les van aixecar, però ella ha recorregut. Tot això va interferir en la relació entre el govern i el PSC.
 

Josep Ayuso, portaveu del PSC de Sabadell. Foto: Albert Segura


- "PSC és corrupció" és una arma que algunes forces utilitzen ara contra Marta Farrés.

- Formar part del projecte del PSC en l’època que Manuel Bustos va ser alcalde no vol dir que formessis part d’una trama corrupta. Qui té presumptes responsabilitats ja està sent jutjat. De la mateixa manera que del cas Mercuri jo no en tenia ni la més remota idea, molts companys tampoc, i la Marta no ha aparegut en cap investigació.

- Com veu les opcions del PSC a Sabadell?

- Té una situació molt diferent a la de 2015, un efecte Pedro Sánchez potent i un efecte eleccions espanyoles que generen unes expectatives. Però les eleccions municipals a Sabadell són perilloses, els sabadellencs som molt pragmàtics. A les facultats de Periodisme analitzaven el cas de com a Sabadell s’havia votat Felipe González a les espanyoles, Jordi Pujol a les catalanes i Antoni Farrés a les locals, amb la distància ideològica que representa, i això està normalitzat en la nostra idiosincràsia. A nivell d’eleccions espanyoles, la gent ha votat Pedro Sánchez, l’alternativa eren uns que volien aplicar un 155 ja, l’altre a cavall defensant Espanya… o el candidat moderat. Però qui pensi que aquests resultats es poden extrapolar a les municipals s’equivoca, perquè no tenen per què ser iguals.

- Ara vostè tanca una etapa política, el 15 de juny serà el seu darrer dia com a regidor. Quin serà el seu dia a dia a partir de llavors?

- Serà família i advocacia. Tinc la sort de tenir una professió abans d’entrar en política, que vaig mantenir contactes durant aquests 16 anys, i aquests últims anys he reprès amb la compatibilitat oportuna l’exercici lliure de la professió, amb un despatx propi i amb uns companys que m’han obert les portes, i als qui ho agraeixo molt. A disposició del meu partit, de la ciutat, i de l’Ajuntament, com sempre.

- Què trobarà a faltar més?

- El contacte amb la gent. La política activa implica contacte amb la gent, contenta, enfadada, que necessita ajuda… Això és ajudar la gent i permetre que cregui en la política.
 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Sabadell i el Vallès Occidental: noms i cognoms, partits, sigles i municipis
 

 

Participació