«Quin és el % del pressupost general que es destinarà a Cultura?»

Els partits polítics de Sabadell responen les inquietuds de l'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV)

L'OSV al Palau de la Música
L'OSV al Palau de la Música | Juanma Peláez
NacióSabadell
22 de maig del 2019
Actualitzat a les 12:45h
La campanya electoral per les eleccions municipals sovint destaca per les propostes que fan els diferents partits polítics en diversos àmbits de la ciutat. Des de NacióSabadell hem demanat a diferents entitats, col·lectius, associacions i persones de Sabadell que ens traslladessin les peticions que volen fer arribar als partits. En els propers dies de campanya publicarem les respostes dels partits a les preguntes dels ciutadans.

Avui és el torn de l'Orquestra Simfònica del Vallès: Quin és el % del pressupost general que es destinarà a Cultura i quines polítiques i projectes posarà en marxa per incentivar el consum cultural de la ciutat? 

Crida per Sabadell: Actualment es destina aproximadament el 4% del pressupost. Caldria incrementar substancialment aquest import, amb l’objectiu de doblar-lo per estendre la política cultural a molts més indrets de la ciutat.

Junts per Sabadell: Avui pot ser encara precipitat parlar d’una xifra concreta. El que sí que podem assegurar és que la Cultura será uns dels pilars de l’acció de govern d’aquesta candidatura. En la darrera legislatura la gestió pel que fa a aquest àmbit ha estat molt i molt millorable, sobretot en el tracte amb les diferents entitats que hi treballen.

Som ciutat cultural amb entitats de primer nivell i amb molt talent artístic de tota mena, que cal acompanyar i promoure cedint espais a la creació, que afavoreixin l’exhibició i la difusió de les creacions. Alhora cal que ens dotem d’un espai polivalent, que permeti concerts i exhibicions culturals, conferències o congressos. Som una capital de 210.000 habitants, ens mereixem un espai on el nostre talent pugui lluir i exhibir-se.

La Cultura municipal l’entenem com un dels grans motors de cohesió social, que a la vegada ajuda als ciutadans i ciutadanes a ser més crítics i per tant més lliures. I en un moment històric on els drets i les llibertats personals i de conjunt estan en risc, farem unes polítiques valentes que apostaran per la Cultura i la situaran en el centre del relat de ciutat.

La ciutat de Sabadell sempre ha estat una ciutat amb un extens teixit cultural associatiu. Per tant, quan parlem de la cultura sabadellenca, parlem d’un objectiu comú que persegueix la societat civil com a col·lectiu, les entitats culturals de la Ciutat, l’empresa privada, i les institucions públiques. I ara més que mai, cal preservar la cultura de la ciutat.

Potenciarem pel seu valor pedagògic i de recuperació de la memòria col·lectiva els Museus de la ciutat. Impulsarem el projecte “Ciutat Museu” per donar a conèixer el patrimoni històric, arquitectònic, industrial, paisatgístic i cultural de la ciutat. Impulsarem el projecte del Museu Tèxtil.

I en aquest context és on la màxima institució del municipi, que és l’Ajuntament, ha d’estar al costat d’aquesta cultura integradora i de cohesió, per preservar el dret a la cultura establert a l’Estatut de Catalunya de 2006.

En el terreny social, les biblioteques i centres cívics han tingut i tenen un paper principal com a equipaments de proximitat, i mostren el seu paper inclusiu acostant la cultura a tot el territori municipal dignificant les zones. Sovint han estat seu de les diferents activitats socials i culturals, que les entitats i agrupaments han desenvolupat. Però la gran tasca i la creació  del teixit cultural de la Ciutat avui demana més per poder créixer i seguir avançant. Hem tocat sostre  quant a equipaments i cal una aposta valenta en aquest àmbit.

Les celebracions festives han de ser motiu per mostrar el potencial cultural de la ciutat i les seves arrels, per aquesta raó estarem al costat d’aquelles entitats que ens expliquen com a ciutat, per entendre d’on venim i el què som. Som una ciutat rica culturalment, plena d’entitats de les que surten molts dels nous talents del País, en canvi les principals gires artístiques no paren en la nostra Ciutat, ni els nous potencials es donen a conèixer tal com es mereixen.

Ciutadans: el nostre compromís serà augmentar el pressupost de cultura. Hem d’apostar per tenir una programació cultural tot l’any, ser atractius perquè la gent de la ciutat i de fora vingui per la nostra programació, i passegi i sopi a la ciutat. Apostarem per projectes consolidats i referents però que necessitant un impuls que pot liderar l’ajuntament. Sabem que cada euro que invertim serà un retorn a la ciutat via promoció econòmica, dinamització i cohesió social.

100% Sabadell: 100% Sabadell aposta per constituir l’Institut de Cultura de Sabadell –ICUS– com eina per posar la ciutat al mapa de la cultura de Catalunya. En l’àmbit cultural, també creiem en la necessitat d’impulsar la col·laboració estreta entre la iniciativa privada i la pública. Entenem que cal recolzar les festes dels barris i la de tota la ciutat on no es perdi de vista que la Cultura és transgressió, innovació i mirada crítica. Entenem que cal respectar la nostra història i patrimoni, alhora que construcció de futur. Entenem que la tasca de l’institut ha de ser facilitar que les entitats i promotors culturals tinguin en l’administració un institució aliada.

Sabadell ha de marcar un perfil cultural propi d’acord amb la identitat de la ciutat, la seva riquesa i pluralitat. Farem que la seva expressió arribi de Nord a Sud i d’Est a Oest, a cadascun dels diferents districtes de Sabadell. Que s’adreci al conjunt de la població perquè Sabadell és Òpera i Orquestra Simfònica, també producció de teatre infantil, i també és Rumba, Sardanes, Corals, Jazz, Coros Rocieros i Pop-Rock. Per això, impulsarem que la cultura arribi als Centres Cívics, als districtes de la ciutat, als espais culturals i que els teatres s’obrin per tothom. Això ha de suposar reforçar la presència de les nostres institucions culturals capdavanteres en els districtes com a element central de cohesió social –projecte Acordant de l’Orquestra Simfònica, per exemple–.

Sabadell ha de bullir de música, teatre, dansa, cinema i circ. Que estigui als seus espais però que surti també als nostres carrers i places. Respecte el % del pressupost general que es destinarà a cultura, 100% Sabadell incrementarà el pressupost un punt en el 2020 i successius.

PSC: En aquesta línia, les nostres propostes passen per la creació del centre d'arts escèniques de Campoamor, ja que entenem la cultura com un element de transformació dels barris i que cal portar també fora del centre. Volem que el nou conservatori de Sabadell sigui un equipament de referencia en el món de la formació musical que estigui a l'alçada. A més, volem crear un xec cultural per tal que tots els que compleixin 18 anys puguin gaudir dels llibres i gaudir del circuit cultural de Sabadell.

PP: La nostra principal mesura sobre cultura passa per adaptar l'oferta a la realitat social i lingüística de la ciutat. En l'actualitat l'oferta cultural en castellà és mínima en el cas de teatre i espectacles per a adults i directament inexistent en la qual va dirigida al públic infantil.

L'oferta en castellà seria del 50%, que és el percentatge de castellanoparlants de Sabadell. També incrementaríem i diversificaríem l'oferta cultural adaptant-la a tots els gustos i amb espectacles que arribin a tots els nivells socioeconòmics.

Sabadell en Comú: La nostra intenció és arribar progressivament a un 5% del pressupost municipal, gestionat des del servei de Cultura, però tenint en compte que també es fan polítiques culturals des d’altres serveis municipals com Educació, Drets Civils o Participació i, per tant, el percentatge serà bastant més alt.

Un dels nostres objectius principals és posar en valor la capacitat de la ciutat per produir cultura i fer-la arribar a tots els barris. Per això, creiem que cal començar per la base, i, d’aquesta manera, volem potenciar la formació artística a les escoles, consolidant el festival de teatre infantil “El més petit de tots” i estudiant la possibilitat de fer una fira de literatura infantil i juvenil a la nostra ciutat. També l’OSV i l’AAO són dos grans actius de la ciutat, que cal protegir i ajudar, com es fa amb les subvencions que ara reben i els programes que l’Ajuntament ajuda a desenvolupar, com el projecte A-cordant.

A la vegada, volem convertir el Castell de Can Feu en un centre cultural de Sabadell amb una biblioteca, espais per a creadors i música en viu. I en el mateix sentit, reglamentarem i potenciarem l’art urbà als carrers i parcs de la nostra ciutat i farem les modificacions pertinents perquè Sabadell sigui una ciutat on sigui possible que els locals puguin programar música en viu. Finalment, impulsarem el desenvolupament d’un Pla de Museus que inclogui un espai destacat dedicat a la història contemporània de la ciutat on quedin recollits els passats tèxtil, obrerista i de ciutat d’acollida de Sabadell.

ERC: La cultura ha d’esdevenir un dels pilars fonamentals de l’estat del benestar, ja que vertebra la societat, la dota d’uns trets d’identificació col·lectiva i afavoreix el creixement personal. Invertir en cultura és una manera d’invertir en la pròpia societat, d’aportar-li recursos per afavorir la cohesió de la comunitat i evitar l’exclusió o la intolerància. La cultura ens fa ser qui som. L’aportació de la cultura a l’economia del territori, ja sigui a través de la pròpia indústria cultural o bé amb el valor afegit que pot representar per al sector turístic i del lleure, és notable, de manera que una bona política cultural de l’Ajuntament pot afavorir-la encara més. Al començament del mandat el pressupost de la regidoria de Cultura era de 7,1M€ (Pressupost 2015), actualment compta amb pressupost total de 8,8M€ (Pressupost 2019), significant un increment del 24%. No obstant considerem que cal seguir dotant de més recursos que ajudin a potenciar l’activitat cultural de la ciutat .

Per tot això, i per poder definir i redefinir els pressupostos i recursos adientment, esdevé essencial crear un model cultural referent en la gestió i l’organització de la cultura de la ciutat de Sabadell. Proposem crear un model personalitzat que atengui les especificitats i les singularitats dels espais de Sabadell, la societat i els recursos disponibles. En aquest sentit la nostra proposta parteix de construir un pla d’acció on les bases i els pilars del treball de ERC Sabadell són: d’allò micro a allò macro; el lideratge cultural ciutadà, ser connectors amb les diverses àrees i l’eficiència. Amb aquesta proposta pretenem fer que Sabadell esdevingui de nou un referent cultural a nivell comarcal i nacional i dotar la ciutat de personalitat pròpia en l’àmbit cultural.
 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Sabadell i el Vallès Occidental: noms i cognoms, partits, sigles i municipis