corrupció

Aquesta és la notícia més llegida avui a NacióSabadell

La CUP demana esclarir una modificació de contracte de 16 milions d'euros a la planta situada a Vacarisses

per NacióSabadell, 21 de maig de 2019 a les 21:00 |
Centre de Tractament de Residus del Vallès. | CRT
La fiscalia ha obert una investigació per determinar si es van cometre irregularitats en la licitació del Centre de Tractament de Residus del Vallès, ubicat a Vacarisses. La causa deriva d’una denúncia de les Candidatures Alternatives del Vallès (CAV) agrupades sota la CUP, que a finals del 2018 van dur el cas a la Fiscalia per possibles delictes de prevaricació, malversació i falsedat documental en el procés de licitació, construcció i gestió del centre.

Els cupaires es basen en un informe de la Sindicatura de Comptes que constatava diverses irregularitats a resoldre. La CUP lamenta que el Consell Comarcal en fes cas omís, i assenyala especialment una modificació del contracte de construcció per valor de 16 milions d’euros, la qual sospita que no estaria jurídicament justificada.


Els representants de la CUP al Consell Comarcal del Vallès Occidental han comparegut aquest dimarts davant la fiscalia per ratificar la denúncia presentada a finals del 2018. A les portes de la Ciutat de la Justícia, els anticapitalistes han criticat les “pràctiques corruptes” del Consorci responsable del Centre de Tractament de Residus i s’han erigit com a “dic de contenció” per evitar-les, segons ja destacat la diputada de la CUP Maria Sirvent.

Han posat com a exemple la clàusula que condicionava les empreses aspirants a proporcionar un terreny per construir el CTR malgrat ja hi havia sòl assignat. També remarquen possibles irregularitats en la subvenció que es va rebre de l’Agència de Residus de Catalunya per cobrir les despeses de l’obra.

Segons la CUP, al contracte de concessió d’obra pública l’empresa guanyadora assumia el cost de contractació però, en realitat, el Consorci que gestiona el centre de residus “ja sabia que l’obra la subvencionaria íntegrament d’Agència de Residus de Catalunya”.

Al mateix temps, la coordinadora de les CAV, Anna Lara, ha assenyalat “amb preocupació especial” la modificació del cost del contracte d’obra signada el 2010, xifrat en 16 MEUR. “Aquesta modificació ve derivada de la falta de previsió en tot el procés de licitació, que es va fer amb uns paràmetres que no tenien sentit”, ha criticat, mentre també ha advertit que s’estan produint modificacions constants susceptibles de ser investigades.


Lara ha lamentat que els òrgans polítics comarcals eludissin qualsevol responsabilitat i fessin cas omís dels advertiments de la Sindicatura, motiu pel qual ha justificat haver elevat el cas a la Fiscalia. Lara ha celebrat que el ministeri públic hagi obert una investigació per esclarir els fets i ha insistit que “hi ha molts factors que fan que el contracte sigui nul de ple dret des del principi”.
 

 

Participació