Marta Morell: «Qui competeix amb Podem, se situa fora de Podem»

La candidata assegura que Sabadell En Comú és una unió de forces que representen espais antics de l'esquerra

Marta Morell, candidata de Podemos Sabadell
Marta Morell, candidata de Podemos Sabadell | Albert Segura
22 de maig del 2019
Actualitzat el 24 de maig a les 10:58h
Podemos Sabadell presenta candidatura en solitari aquestes eleccions municipals, i ho fa amb Marta Morell (Sabadell, 1978) al capdavant. Llicenciada en sociologia i ciències de l'administració, ha estat delegada sindical i actualment és secretària general de Podemos a Sabadell, l'únic partit en el qual assegura que ha militat en el decurs de la seva vida. Ho explica en una entrevista a NacióSabadell.

- Per quin motiu es presenta com a candidata de Podemos?

- Podemos va néixer amb la voluntat de canviar la manera de fer política i entenem que aquest canvi comença als municipis, però Podemos va decidir no presentar-se a les eleccions de 2015, mentre que a grans ciutats com Barcelona i Madrid es constituïen els Ajuntaments del canvi i demostraven que un altra manera de fer política municipal era possible. És per això que ara nosaltres volem fer també de Sabadell un Ajuntament del canvi. Malgrat que aquests darrers quatre anys hem estat capaços de deixar enrere el "bustisme", creiem que el canvi no ha arribat encara amb prou intensitat.

- Quines friccions han fet inviable anar de la mà de la candidatura de Sabadell en Comú?

- Podemos i Sabadell En Comú no es diferencien a Sabadell només en els matisos, sinó que representen projectes diferents. Nosaltres hem fet una aposta per feminitzar el Ple de l'Ajuntament, on les dones representen menys del 30%, posant al capdavant de la nostra llista a dues dones que els Comuns no comparteixen. Hem apostat clarament per les municipalitzacions del serveis municipals i ho seguirem fent al Ple, on hem vist recentment a Joan Berlanga, en el moment àlgid de la crisi de Smatsa, sumar-se a una moció de Ciutadans contra els seus socis de govern. Nosaltres també creiem que som l'únic partit que apostem perquè les decisions les prenem entre tots i totes les persones que vivim a Sabadell, amb processos molt participatius. Per això el nostre lema és Entre totes Podem.

- Considera que comptar amb el nom Podemos li ofereix un avantatge davant de la candidatura de Joan Berlanga?

- Crec que el nostre avantatge és que la millor expressió de l'espai del canvi a Sabadell és Podemos i que això la gent ho sap. La gent sap que Sabadell En Comú, a diferència de Barcelona En Comú, no és el resultat d'una confluència de nous actors polítics que formen l'espai del canvi, sinó un nom nou per a un espai antic que havia estat representat per la coalició que tradicionalment havien format Iniciativa per Catalunya i EUiA a Sabadell, encara que una part significativa d'EUiA tampoc és troba dins de Sabadell En Comú.

- Com valora que hi hagi gent definida de l’entorn Podem a la llista dels comuns?

- És absurd afirmar ser de Podem i no donar suport a la llista oficial del partit a Sabadell. Crec que a cap persona que competeix electoralment amb un partit se la considera d'aquell partit i el mateix passa a Podem: qui competeix amb Podem, se situa fora de Podem.
 

Part de l'equip de Marta Morell. Foto: Albert Segura


- Quins són els seus projectes de ciutat per a Sabadell?

- Nosaltres fem un conjunt de propostes que volen anar més enllà del que els membres del govern quatripartit han aconseguit en els darrers quatre anys.  Nosaltres volem anar molt mes enllà en els processos de remunicipalització: el darrer govern podia haver avançat en aquest sentit tant pel que fa a les escoles-bressols com per exemple en els menjadors escolars i no ho han fet. Volem ampliar la construcció d'habitatge públic en règim de lloguer respecte els 362 aprovats fins a 2024 i ens proposem desenvolupar una Pla d'accés a l'habitatge amb mesures efectives per generar una oferta suficient de pisos de lloguer i accessibles.

Volem també una ciutat que aposti per la cultura i que faci de Sabadell una ciutat més viva i més visitada: per això volem concretar el projecte de creació del Museu Tèxtil i de la Moda, volem impulsar la recerca i difusió de la nostra memòria històrica i posar en valor el nostre patrimoni material i immaterial. Igualment volem potenciar els nostres serveis públics i exigirem a les administracions supramunicipals que assumeixin les inversions que els hi corresponen ateses les seves competències: no pot ser que quan l'Ajuntament i la Generalitat tenen un mateix soci als respectius governs, en aquest cas ERC, sigui l'Ajuntament qui acabi pagant les urgències del Taulí i la Residència del Sud.

- Quin és el paper que l’Ajuntament hauria de tenir al voltant del procés sobiranista?

- L'Ajuntament allò que ha de fer és desplegar processos municipalistes. Els Ajuntaments tenen un paper clau en el blindatge dels drets socials i en garantir la participació democràtica de tots i totes, dos elements claus de la sobirania.

- Quines línies vermelles es planteja de cara a possibles pactes postelectorals?

- Nosaltres no pactarem ni amb la dreta catalana ni amb la dreta espanyola. Nosaltres volem construir un govern municipal del canvi i la millor garantia per aconseguir-ho és que siguem la llista més votada.
 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Sabadell i el Vallès Occidental: noms i cognoms, partits, sigles i municipis