«Quines mesures plantegen per donar resposta a les inquietuds dels pensionistes de Sabadell?»

Els partits polítics de Sabadell responen les inquietuds de Pensionistes Sabadell

Pensionistes protestant a Sabadell
Pensionistes protestant a Sabadell | Albert Segura
NacióSabadell
21 de maig del 2019
La campanya electoral per les eleccions municipals sovint destaca per les propostes que fan els diferents partits polítics en diversos àmbits de la ciutat. Des de NacióSabadell hem demanat a diferents entitats, col·lectius, associacions i persones de Sabadell que ens traslladessin les peticions que volen fer arribar als partits. En els propers dies de campanya publicarem les respostes dels partits a les preguntes dels ciutadans.

Avui és el torn del Club Natació Sabadell: Donat que Sabadell té més de 53.000 persones que són pensionistes, gairebé un quart de la població, i que la mitjana de la pensió és de 915 euros, quines propostes tenen les seves candidatures? Consideren que l’actual model de pensions públiques s’ha de mantenir i reforçar, garantir el poder adquisitiu de les pensions mitjançant la seva actualització  per l'IPC anual i que les cotitzacions socials (d’empresaris i treballadors) han de ser la principal font d’ingressos de la seguretat social? Quines mesures es poden implementar a nivell municipal per donar resposta a les inquietuds d’aquesta part tan important de la nostra ciutat?

Crida per Sabadell: L’Ajuntament ha d’estar al costat de les reivindicacions populars que lluiten per les millores socials i té l’obligació d’acompanyar els col·lectius que les impulsen. Ha de tenir un paper d’altaveu de les demandes i de facilitador de contactes amb les administracions competents en l’establiment de les pensions. D’altra banda, les polítiques socials municipals han de facilitar bonificacions o ajuts a les persones pensionistes que vulguin accedir a activitats socials, culturals, etc.

A més, està bé que les cotitzacions continuïn sent la principal font d'ingressos, però estem també a favor de fer aportacions pressupostàries per dignificar les pensions no contributives i les contributives molt baixes. A nivell municipal cal una renda de ciutadania complementària que asseguri uns ingressos suficients als pensionistes amb pensions molt baixes i per aturades sense prestació d'atur.

Junts per Sabadell: Pel que fa al tema de les pensions cal deixar clar que és una competència estatal. Tot i així, a Madrid hem defensat que s’actualitzin amb l’IPC però que al mateix temps, donada la precària situació actual del fons de pensions i el perill que aquest sistema esdevingui insostenible, s’assegurin amb una dotació pressupostària anual. Avui en dia, la despesa en pensions és quelcom que no es contempla als Pressupostos Generals de l’Estat. Nosaltres reivindiquem que així sigui.

Pel que fa a les mesures a nivell municipal defensem l’augment en l’oferta de places públiques per les residències de gent gran. També considerem que caldria dotar tan al sud de la ciutat com al nord d’una residència pública. Pel que fa a la gent gran que no vol o no li cal anar a una residència els hem d’assegurar, també, un habitatge digne i a un preu assequible. Cal protegir a les persones grans dels excessos del mercat immobiliari.

Per altra banda, creiem que no només s’ha d’assegurar que la gent gran tingui uns ingressos dignes sinó que cal reduir-los les despeses. Per això, apostarem per la gratuïtat del transport públic per a tots els majors de 65 anys i no només per als que tinguin menys ingressos, així com bonificacions per a tots els espectacles culturals i esportius.

Un aspecte que afecta especialment a la gent gran és el de la seguretat dels carrers pel que fa a l’estat de les voreres i la il·luminació (risc de caigudes) i al que hi posarem especial atenció.

Ciutadans: És en l’àmbit del pacte de Toledo on s’ha de negociar el futur de les pensions que sens dubte hauria de garantir l’IPC anual. En tot cas per mantenir-ho necessitem més ocupació i millors salaris, i així es fa apostant per empreses competitives que poden pagar aquests salaris. I també s’ha de fomentar la natalitat. A nivell municipal han d’haver-hi en funció de renda descomptes o gratuïtat en temes de les nostres competències com és la cultura o transport. Així com ajudes amb les inspeccions d’edificis que quan arriba a domicilis amb pensionistes amb rendes baixes és un trauma.

100% Sabadell: S’ha de garantir que la ciutadania tingui igualtat a l’hora d’accedir a tots els serveis i existeixi discriminació per una qüestió econòmica. Per això nosaltres som partidaris de la tarifació social en tots els aspectes que tenen a veure amb el municipalisme i reivindiquem un país que mira Europa també en l’àmbit social. Reclamem que les pensions ha de ser al nivell europeu.

PSC: Les pensions són competència del govern de l'Estat i, en conseqüència, nosaltres estem en la línia política desenvolupada per Pedro Sánchez. Tot i així, hem de parlar de tot allò que podem fer des de l'ajuntament per la nostra gent gran, com estendre el model de pisos per la gent gran de Sant Oleguer o Via Alexandra a la Roureda, les vacances per la gent gran i consolidar el model socio-sanitari.

PP: Treballarem per incrementar el nombre places de residències públiques, instarem la Generalitat a la construcció d'una residència pública al nord i una altra al sud de la ciutat. Promourem polítiques d'ajudes municipals per als al pagament dels subministraments i impostos locals als jubilats la pensió sigui inferior al SMI.

Impulsarem les activitats dirigides a la promoció de la salut i la prevenció de la dependència. Crearem una oficina de voluntariat per a l'acompanyament dels ancians que viuen sols i en situació econòmica precària.

Promourem les activitats a l'aire lliure per a la gent gran com programes de rehabilitació i esportius. Apostarem per la creació d'un carnet Sènior Municipal.

Sabadell en Comú: Els ajuntaments no tenen competències per modificar les pensions de les persones jubilades. La força política de la qual forma part Sabadell en Comú a nivell estatal és Unidas Podemos, que lluita al Parlament espanyol i al carrer, de la mà dels col·lectius reivindicatius de pensionistes, per aconseguir millorar el poder adquisitiu i la revalorització de les pensions.

A la ciutat, la nostra proposta per a la gent gran passa per augmentar els serveis d’atenció a la dependència, millorant els serveis d’atenció domiciliària i oferint col·laboració a les entitats de jubilats que treballen per un envelliment actiu i una integració social plena de les persones de més edat. Per altra banda, treballarem per l’eliminació de barreres arquitectòniques i per l’adaptació de l’espai públic per a un ús segur per part de les persones grans. I, és clar, també reclamarem la construcció de les residències públiques que ha de construir la Generalitat a la nostra ciutat.

ERC:
 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Sabadell i el Vallès Occidental: noms i cognoms, partits, sigles i municipis