L'Ajuntament de Sabadell detecta un incompliment del 21% en el servei de recollida de voluminosos al carrer

Als barris de la zona del nord i del sud de Sabadell és on hi ha més punts i una major demora en la recollida

Mobles abandonats en ple carrer
Mobles abandonats en ple carrer | NacióSabadell
Redacció
20 de maig del 2019
Actualitzat a les 16:18h
L'Ajuntament de Sabadell ha emès on anuncia un informe que recull les dades del nivell de compliment del servei de recollida de voluminosos (mobles i estris vells) a l’espai públic de la ciutat, a partir d’una inspecció durant més de dos mesos a diferents zones de la ciutat. L'informe mostra, asseguren, que el servei no s’ajusta al contracte i en què s’aporten dades dels greus incompliments detectats.

Mentre que el contracte preveu que la retirada dels voluminosos de l’espai públic s’ha de fer en un període inferior a les 48 hores, aquest servei tindria un incompliment del 21%. Es tracta d’unes xifres obtingudes després que des de l’Ajuntament s’hagi inspeccionat per comprovar el seu funcionament.

Atès que l’empresa no ha instal·lat el sistema de control dels vehicles que permetin una revisió més exhaustiva del servei, des dels equips tècnics municipals i gràcies a la incorporació, al febrer del 2018, de 3 nous inspectors de carrer amb la funció prioritària de realitzar tasques d’inspecció del servei de recollida de residus i neteja viària, s’ha pogut fer una tasca de control i inspecció. Durant més dos mesos, del 27 de novembre de 2018 al 4 de febrer de 2019, a partir d’una mostra de 32 sectors de la ciutat i durant una setmana a cada sector es van fer inspeccions diàries pels diferents carrers.

Segons aquestes inspeccions, és en els sectors més cèntrics i eixos comercials principals on s’ha localitzat un menor nombre de punts amb residus de voluminosos, mentre que destaca una clara concentració de mobles i estris vells sense retirar en barris de la part nord i sud de la ciutat. Així, per exemple, a Can Puiggener, Torreguitart, i una part de Ca n’Oriac, en el 73% dels punts localitzats, els voluminosos van tenir una permanència superior a les 48 hores arribant fins i tot, en el 45% d’aquests casos, a les 120 h.

Durant aquesta inspecció, la permanència màxima dels residus voluminosos a l’espai públic que s’ha pogut detectar ha estat de més de 120 h, en un 3,33%; més de 96 h en un 33,33%; més de 72 h en un 20% i més de 48 h en el 43,3%.

Una altra de les dades extretes mostra també que els voluminosos que estan al carrer més de 48 h, en el 73,3% dels casos, hi estan a l’entorn dels contenidors. Una dada que mostraria, per exemple, que el sistema de comunicació entre diferents serveis de l’empresa concessionària no seria suficient.

Amb aquestes dades l’Ajuntament de Sabadell ha elaborat un informe, que ha aprovat avui la Junta d Govern Local, que serà traslladat a la direcció d’Smatsa, qui disposarà de 15 dies per presentar al·legacions, abans que des del Consistori es puguin exigir mesures correctores.