«Si busqués venjança per la mort de Marielle estaria resolt d'una forma més pràctica i em donaria menys feina»

Monica Benicio és la viuda de Marielle Franco, política brasilera, assassinada a trets en ple carrer a Rio de Janeiro

La viuda de Mariella Franco, a la Rambla de Sabadell
La viuda de Mariella Franco, a la Rambla de Sabadell | Albert Hernàndez
20 de maig del 2019
Actualitzat a les 10:31h
El 14 de març de 2018 va canviar la seva vida. Quatre bales van travessar el cap de la seva parella, Marielle Franco, una activista i política, "negra, lesbiana, pobra i originària de les faveles", tal com la descriu la seva companya, Monica Benicio (Rio de Janeiro, 1986). El 2016 Franco va fer el salt a la política amb un ampli suport a les urnes, dos anys després va ser escollida relatora i encarregada de supervisar les intervencions policials i militars a Rio de Janeiro. Benicio no ha parat de reclamar "qui va ordenar matar-la" i "per quines motivacions". Apunta a l'Estat brasiler per trobar respostes i s'ha passejat per mig planeta denunciant el cas. Ha estat menys d'una setmana a Catalunya i de manera fugaç s'ha aturat a la capital vallesana, també per atendre NacióSabadell

- L’últim que se sap de l'assassinat de Marielle Franco és que hi ha dos policies detinguts. Hi ha alguna altra novetat?
 
- No, les persones que estan a la presó estan acusades de matar un conductor i una senadora, però no estan sent jutjades i, per tant, no estan condemnades. Es corre el perill que siguin posades en llibertat o declarades innocents si no fem pressió perquè se les jutgi i d'aquesta manera, demostrin si ho van fer, per què? I si no son les responsables que ho provin. El més important del cas és saber qui va ordenar aquest assassinat i quines van ser les motivacions.
 
- Ha denunciat vàries vegades la lentitud de les investigacions...
 
- ... I segueixen anant a un ritme molt lent, fins i tot encara més que a la primera fase. Ha calgut un any per trobar, per ara, dos presumptes autors. I com més temps passi, serà més complicat demostrar-ho i més proves es poden perdre. Va ser un crim polític i òbviament hi ha algú molt poderós, per això aquestes dificultats de l’Estat brasiler per respondre.
 
- Proves de quin tipus? Poden demostrar que va ser un “crim polític”?
 
- És complicat respondre això, però sí que va ser un crim polític, sobretot per la sofisticació de l’assassinat i la complicació per donar una resposta, perquè clarament hi va haver una participació d'agents de l’Estat, milícies i figures polítiques. Però d'això que et comento no tinc suficients proves per demostrar-ho. Els crims polítics al Brasil acostumen a quedar sense resposta, però el cas de la Marielle s’ha convertit en emblemàtic pel que representa, una defensa de la democràcia.
 
- Marielle li havia comentat si tenia entre mans algun tema sensible que pogués molestar les autoritats policials?
 
- No, s’encarregava, entre d'altres tasques, de fiscalitzar les operacions policials. Des de fa un temps a Brasil ha començat a operar un grup de paramilitars d’Estat, amb competències tècniques i que s’han estès pel territori amb molta violència, sobretot a Rio de Janeiro. D’aquesta manera, poden dominar la zona, atacant bàsicament a les bandes. Aquestes milícies han acabat ocupant poder polític, s’han tornat d’Estat. Hi ha agents dialogant amb polítics. La família Bolsonaro, per exemple, té una relació directa, professional, i està demostrat. El mateix Jair Bolsonaro els hi ha donat suport, també s’han fet homenatges a milicians. Poden ser coincidències, però si hi ha algun indici que apunti cap aquí, ha de ser investigat. Sigui qui sigui, si és la família, el president... No importa, ha de ser investigat.
 

Una de les samarretes de denúncia per l'assassinat de Marielle Franco Foto: Albert Hernàndez


- Pel que diu, confia en la justícia per trobar les respostes que busca?
 
- Diferencio entre justícia i poder judicial. És evident l'existència de corrupció a la política brasilera i està molt vinculada a un joc de poders que és molt fosc. Tinc l’esperança que es faci un treball seriós en la investigació i es pugui demostrar al món i també s’enviï un missatge que hi ha possibilitat de democràcia al Brasil. Marielle va ser escollida democràticament, el 2016 va ser la cinquena opció a les legislatives, a Rio de Janeiro i la segona dona més votada a tot el país. I si volem aquesta democràcia que defensava, s’ha de saber qui va ordenar la seva mort i d'aquesta manera, de cara al món, com a país deixem de passar tanta vergonya com ens està passant últimament.

- L'assassinat de Marielle es pot llegir com un avís: intentar frenar d'altres iniciatives del col·lectiu LGTBI i les dones.
 
- Marielle era una política negra, un fet poc habitual al país, i de perfil discret amb les seves polítiques, però ha deixat un llegat polític, perquè a més de ser negra, era del col·lectiu LGTBI, d’origen pobre, de les faveles i va començar a trencar amb el pensament que els espais polítics no son per a gent amb aquestes característiques. A Brasil es maten dones, especialment pobres i de les faveles. De fet és el país que més mata a persones trans i té uns registres alts en índexs de feminicidis, però no a polítics i menys al centre de la ciutat. Marielle s’estava gestant com una figura política i el seu assassinat ha tingut l’efecte invers, va generar, i encara està present, una onada de rebuig, no només al país, a nivell internacional. És un símbol de resistència per totes aquestes lluites.
 
- I aquest llegat ha fet que es plantegi donar el salt a la política?
 
- El llegat de Marielle era molt ampli i portat de moltes formes diferents, no té perquè ser a través de la política institucional. Entenc que hi ha moltes maneres de fer política i el que estic fent ara amb tu, n'és una. També la campanya de denúncia del seu cas que estic fent arreu.