«Quines polítiques plantegen per atraure i retenir el talent a Sabadell?»

Els partits polítics de Sabadell responen les inquietuds d'Antoni Garrell, director general de la Fundació ESDi

Antoni Garrell
Antoni Garrell
NacióSabadell
19 de maig del 2019
Actualitzat a les 16:59h
La campanya electoral per les eleccions municipals sovint destaca per les propostes que fan els diferents partits polítics en diversos àmbits de la ciutat. Des de NacióSabadell hem demanat a diferents entitats, col·lectius, associacions i persones de Sabadell que ens traslladessin les peticions que volen fer arribar als partits. En els propers dies de campanya publicarem les respostes dels partits a les preguntes dels ciutadans.

Avui és el torn d'Antoni Garrell, director general de la Fundació ESDi: Quines polítiques plantegen per atraure i retenir el talent a Sabadell?


Crida per Sabadell: La ciutat de Sabadell se situa en un entorn estratègic i amb elevada qualitat de vida. Volem incentivar la ciutat com a ciutat universitària, en un entorn idoni per a la recerca

Junts per Sabadell: Som una ciutat històricament industrial, però al igual que ha passat amb d’altres grans ciutats del nostre entorn, hem de reinventar-nos, hem de tenir capacitat de transformació i d’ atracció.

Les grans ciutats avancen cap a una concentració més gran de riquesa i de talent. En els temps actuals, les ciutats han d’estar molt ben concebudes.

Per això cal que l’ Ajuntament sigui l’element facilitador i exerceixi  d’acompanyant de tots aquells que vulguin implementar i desenvolupar el seu projecte empresarial a la ciutat. Ho farà simplificant els tràmits i les gestions administratives, creant més centres de cooworking i incubadores d’ startups, obrint oficines d’ atenció empresarial a diferents punts de la ciutat, impulsant així la dinamització de les activitats econòmiques i de coneixement. Creant la figura del Coach Empresarial Personalitzat, una persona experta que ajudarà als empresaris i emprenedors a buscar ajuts i subvencions, locals i espais per la instal·lació dels projectes, gestionar els tràmits i permisos inicials, etc.

Els motius: la inversió tecnològica va allà on hi ha el talent.  Talent en aquest cas és gent amb formació elevada. Gent a la que se li pagaran salaris més alts, però que retornaran en més productivitat i resultats. Talent crida talent.

Qualsevol ciutat que vulgui ser important ha de cuidar les seves petites  empreses i ajudar que creixin.  Ajudarem a crear start-ups i també, consolidarem les anomenades scale-ups, que són aquelles empreses que ja estan assentades, i amb projectes de creixement importants.

Farem que Sabadell esdevingui una ciutat atractiva i d’ acollida per la captació i retenció del talent,  i l’ impuls de l’ emprenedoria i l’ activitat empresarial.

Hem d’ atraure per qualitat de vida, per seguretat, per connectivitat geogràfica i per l’ alta oferta cultural i d’oci. Farem realitat el cercle virtuós de:  Viure + Estudiar + Treballar + Emprendre + Consumir producte local + Gaudir a la ciutat. Aconseguirem que aquella persona que decideixi instal·lar-s’hi per estudiar també es vulgui quedar a viure a Sabadell quan acabi la carrera. Que decideixi endegar-hi el seu projecte laboral, de negoci o emprenedor i formi el seu nucli familiar a Sabadell. En definitiva, que Sabadell sigui la seva opció.

Per fer-ho possible, el suport a l’emprenedoria i a la consolidació de projectes empresarials, han d‘anar de la mà de l’acondiciament dels polígons d’activitat econòmica, la seva accessibilitat i la seva competitivitat tecnològica. Tractarem el polígons d’Activitat econòmica com qualsevol altre carrer de la ciutat. Bon manteniment, neteja i il·luminació

Crearem el Consorci per la millora i impuls de l’activitat industrial, coordinant les necessitats de millora d’inversió i manteniments dels polígons, polítiques de promoció, internacionalització i projecció de la ciutat a l’exterior.

Impulsarem activament nous espais de coliving i coworking, amb l’ objectiu d’ atraure aquests talents, especialment en les franges dels mil·lenials.

Potenciarem l’activitat i la creació de clústers en sectors emergents, pols d’activitat de creixement especialitzats i d alt valor afegit, que exerceixin de locomotora

Afavorirem el desenvolupament, la gestió i la cooperació público-privada, millorant la promoció del territori i el teixit socioeconòmic. Constituirem un consorci per millorar i impulsar l’activitat industrial, coordinant les necessitats de millora d’ inversió i manteniments dels polígons, polítiques de promoció, internacionalització i projecció de la ciutat a l’exterior.

L’ aposta per la transformació de l’economia en un model més equilibrat, amb aportació de la internacionalització, i la consolidació de les petites i mitjanes empreses industrials i les emergents.

Plantejarem i propiciarem iniciatives amb institucions privades que s’articulin de diverses maneres (incubadores, venturebuildings,…), que permeti posicionar-nos com un Hub d’innovació en aquests sectors emergents.

Humanitzarem els polígons industrials, adaptant-los al s.XXI: incorporarem les noves tecnologies, ampliarem i millorarem les zones verdes i els serveis compartits, apostant per noves formes de mobilitat, més sostenibles

Ciutadans: Per atraure talent hem de ser atractius en tots els sentits. Hem de generar confiança perquè la gent vulgui invertir aquí, posar facilitats, invertir en els polígons, apostar per la formació i la innovació. Hem de crear les sinergies entre administracions, universitats i empresa. Hem de millorar la mobilitat i donar-li la volta a la sensació de ciutat dormitori per passar a ser ciutat d’oportunitats. Una ciutat on la gent vulgui viure, treballar, tenir una família o emprendre un negoci. Tenim totes les fortaleses possibles: un gran parc sanitari, universitats, aeroport, riu i espais verds, entitats culturals i esportives capdavanteres. Amb un Ajuntament que s’ho cregui, conjuntament serem atractius.

100% Sabadell: 100% Sabadell planteja atraure i retenir talent tot desenvolupant la Quíntuple Hèlix sabadellenca –composada per les universitats, les empreses, l’ajuntament, la societat civil i l’entorn natural del riu Ripoll– com a motor de la innovació social. Aquest motor estarà ubicada en el futur Eix de la Innovació que tindrà com a element vertebrador l’entorn del parc fluvial del Ripoll i les seves dues respectives cornises.

En aquest Eix proposem com a element clau el rellançament del Campus universitari sabadellenc mitjançant l’extensió del Parc Taulí i l’embranzida de l’ESDI. El moviment clau de l’extensió consistirà en el trasllat de l’Escola Samuntada a la Caserna de la Guàrdia Civil i l’ús d’aquesta escola com a Universitat sanitària –que suposarà la creació de més llits sanitaris–. També proposem la creació d’habitatge universitari a la cornisa del riu a partir del Parc Taulí.

A més, proposem la creació del CityLab Sabadell a l’Artèxtil. Es tracta d’un espai laboratori ciutadà que democratitzi la innovació al territori i promogui la societat del coneixement. Es tracta d’un refugi per  a la gent emprenedora i una veritable acció conjunta de la societat civil, les empreses i l’Ajuntament per a promoure la prosperitat.

PP: Impulsarem els tallers d'ocupació i la generació de polítiques d'inserció laboral. Així com fomentar l'augment de la qualificació professional dels aturats a través de cursos subvencionats per l'administració local treballant conjuntament amb les empreses de la ciutat per determinar el tipus de professionals més demandat i amb major sortida laboral per dissenyar el perfil dels cursos.

Proposem la creació de beques d'excel·lència, per a aquells estudiants de la ciutat que destaquin en els seus estudis, premiant així l'esforç i el mèrit amb una dotació econòmica per poder prosseguir el seu camí acadèmic. Promourem una bonificació de l'impost als menors de 30 anys, que obrin per primera vegada un negoci.

PSC: En tot el que fa referència aquest àmbit, nosaltres volem portar transformacions urbanístiques que generin espais per tal d'atraure aquestes activitats. Cal considerar les opcions econòmiques per facilitar sinergies i generar solucions. Volem estudiar totes les opcions, però per nosaltres els principals focus d'atracció de talent i innovació són les Universitats, el Taulí i l'Aeroport.

Sabadell en Comú:

ERC:

 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Sabadell i el Vallès Occidental: noms i cognoms, partits, sigles i municipis