Maties Serracant: «No pactarem amb aquelles formacions que han promogut o tolerat la corrupció»

El candidat de la Crida i alcalde de Sabadell respon les preguntes dels lectors de NacióSabadell

Maties Serracant, candidat de la Crida per Sabadell
Maties Serracant, candidat de la Crida per Sabadell | Juanma Peláez
Redacció
20 de maig del 2019
Maties Serracant (Sabadell, 1976) acaba el segon mandat en què és regidor a l’Ajuntament de Sabadell com alcalde, fruit dels acords a què els socis de govern van arribar l’any 2017. En els gairebé dos anys que haurà estat al capdavant del govern municipal, ha liderat l’executiu en el que sense dubtes ha estat l’època més moguda políticament de la història recent del nostre país, fet que li ha valgut, entre altres, una denúncia per presumpta col·laboració amb el referèndum de l’1 d’Octubre. La Crida per Sabadell l’ha tornat a escollir com a candidat a l’alcaldia, i ara respon a les preguntes dels lectors de NacióSabadell.

- La Crida va entrar al govern amb la finalitat de sanejar l'Ajuntament i evitar que es repeteixi un nou mandat corrupte del PSC. Què s'ha fet fins ara per sanejar la institució? I quines garanties s'han aplicat per evitar noves males praxis?

- El conjunt d’accions impulsades pel Govern des de 2015 han afavorit que ara l’Ajuntament sigui més fort davant els riscos de corrupció. L’Ajuntament s’ha dotat d’un codi ètic aprovat per Ple on s’estableix les normes de conducta dels càrrecs electes i gerents de les empreses públiques municipals. S’ha elaborat un Mapa de Riscos que és la base per seguir desenvolupant el conjunt de polítiques que han de garantir la integritat a través d’un Pla d’Integritat que respon al compromís del govern municipal de facilitar una actuació íntegra, que respongui a valors d’ètica pública.

També ha entrat en funcionament una Bústia Ètica, un servei intern i confidencial a l’abast de tots els integrants de l’organització municipal i que servirà per demanar assessorament, resoldre conflictes i reportar conductes presumptament incorrectes.

Alhora l’Ajuntament s’ha presentat com a acusació en les peces principals que conformen el Cas Mercuri per tal de vetllar que aquesta instrucció i els judicis encara pendents es facin tenint també en compte l’interès de l’Ajuntament a esclarir els fets i exigir tota la responsabilitat als seus responsables.

- A més del centre de Sabadell i la zona de l'Eixample, la resta de la ciutat estarem considerats per vostè? S’invertirà, hi haurà més neteja... a la resta de la ciutat?

- Malgrat hi ha qui té aquesta percepció, les actuacions desenvolupades pel govern han afectat el conjunt de la ciutat. El manteniment de l’espai públic, l’arbrat, les voreres, el clavegueram s’ha fet arreu de la ciutat, malgrat encara no hem pogut posar la ciutat al dia després d’anys sense manteniment.

Les inversions de futur es faran també arreu, amb projectes com el Parc del Nord i el Parc de les Aigües (Can Llong), el Mercat de Campoamor, el Castell de Can Feu, la Masia de Ca n’Oriac i altres equipaments a Covadonga, al Centre o Gràcia.

L’increment de la neteja, que és encara insuficient, es treballa des del primer dia a partir d’una fiscalització intensa de la realització del contracte amb l’empresa SMATSA. Un contracte que s’està incomplint. Des de la Crida apostem per la municipalització per tal de poder millorar la neteja arreu de la ciutat.

- Creu que es va obrar bé en episodis com la baixada de la bandera espanyola de l’Ajuntament?

- El país ha viscut moments de gran transcendència política en els que una part molt important de la societat ha associat diversa simbologia amb les reivindicacions dels drets fonamentals i les llibertats. En aquest context, des de la Crida i també en el marc del Govern municipal, s’ha procurat sempre respondre des de la institució municipals als anhels expressats per la ciutadania. La decisió de restablir la bandera espanyola i penjar una pancarta demanant la Llibertats dels presos polítics va ser motivada per l’evolució dels fets posteriors a l’1 d’octubre.

- Quines són les línies vermelles a l’hora de pactar un possible govern de ciutat?

- No ens agrada parlar de línies vermelles, però és evident que no farem un pacte de govern amb aquelles formacions que han promogut o tolerat la corrupció, aquells que han retallat les nostres llibertats i drets civils empresonant o enviant a l’exili a representants polítics o aquells que no defensen els serveis públics.

 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Sabadell i el Vallès Occidental: noms i cognoms, partits, sigles i municipis