«Què en pensen de la manca d'oci nocturn a Sabadell?»

Els partits polítics de Sabadell responen les inquietuds del col·lectiu Via Vallès

Joan Cosp, a la desapareguda discoteca Park Paladium de la Zona Hermètica de Sabadell
Joan Cosp, a la desapareguda discoteca Park Paladium de la Zona Hermètica de Sabadell | Albert Segura
NacióSabadell
18 de maig del 2019
La campanya electoral per les eleccions municipals sovint destaca per les propostes que fan els diferents partits polítics en diversos àmbits de la ciutat. Des de NacióSabadell hem demanat a diferents entitats, col·lectius, associacions i persones de Sabadell que ens traslladessin les peticions que volen fer arribar als partits. En els propers dies de campanya publicarem les respostes dels partits a les preguntes dels ciutadans.

Avui és el torn de Joan Cosp, president de l'Associació de Propietaris de la Zona Hermètica: Què en pensen que els empresaris del sector de l'oci i el jovent hagin de marxar de la nostra ciutat perquè no se'ls ha donat cap alternativa en els últims tres anys?

PSC: Hem passat de tenir una oferta d'oci nocturn sobre dimensionada a no tenir res i això no és adequat perquè qui busca oci nocturn acaba marxar de la ciutat. Creiem que repensar-ho i ser capaços de mesclar la cultura amb la festa de cap de setmana i que pugui ser compatible amb el descans del veïns. Hem d'aprendre de les experiències portades a terme a altres ciutats.

Sabadell en Comú:

ERC:

Crida per Sabadell: 
La Crida es compromet a obrir un debat de forma transparent i participativa per construir entre tota la ciutadania el model d’oci que volem a la nostra ciutat. Cal desenvolupar un pla d’oci nocturn en el proper mandat i modificar l’ordenança d’espai públic per donar cabuda a iniciatives que generin més oferta d’oci a Sabadell respectant l’entorn i el context. Cal augmentar l’oferta d’oci en espais municipals, també en horari nocturn com ara centres cívics, espais culturals, espais esportius i espais juvenils i recuperar l’espai públic com a espai cultural (places, carrers, etc.).

Junts per Sabadell: Com ja venim repetint, som capital de comarca. Això implica o hauria d’implicar que poguéssim fer de tot sense haver de sortir de la ciutat. Però no és el cas. I no només en matèria d’oci. També per estudiar o treballar. Això no pot ser i ha de deixar de ser així. Per això parlem de ciutat d’oportunitats, tant des del punt de vista dels empresaris i emprenedors a qui els hem de facilitar que implantin els seus projectes a la ciutat, com des del punt de vista del jovent i veïns i veïnes de Sabadell que han de poder gaudir quan vulguin i com vulguin a la ciutat així com treballar-hi, estudiar-hi i viure-hi.

Pel que fa més concretament al model d’oci l’actual situació a Sabadell és un símptoma més de l’estancament i aturada que viu la ciutat des de fa ja massa temps. Una capital com Sabadell mereix molt més. El debat, però, ha d’anar més enllà de si tenim dues, una o cap discoteca. L’oci és molt més que el model de borratxera al que ens han acostumat. La discussió ha d’anar més enllà del “Sí” o el “No” a Zona Hermètica, que pot formar part de l’oferta d’oci de la ciutat però no pot representar en exclusiva el model i l’oferta d’oci de Sabadell.

Ens cal una oferta d’oci molt més diversificada temàticament, descentralitzada, per a totes les edats i que dinamitzi la ciutat en el seu conjunt. Des de Junts per Sabadell apostem per un model d’oci que compti amb la xarxa cultural, associativa i juvenil de cada barri. Teatre, música en viu al carrer o als bars, espais gastronòmics atractius connectats amb els mercats, un teixit comercial viu o un entorn natural cuidat contribuiran a una oferta d’oci per a joves, grans, petits, famílies i visitants. En definitiva, un oci que compti amb tothom, sostenible i que engresqui i beneficiï a tota la ciutat.

Ciutadans: Nosaltres apostem perquè Sabadell tingui oci nocturn, i aquí també parlem de discoteques. Vam impulsar una moció que es va aprovar per unanimitat al ple, per cercar espais d’oci nocturn, música en directe, etc. Aquest govern ara i el PSC del darrer mandat són els responsables de què els nostres joves hagin de marxar de la ciutat si volen anar a una discoteca. Una ciutat de mes de 200.000 habitants no s’ho pot permetre.

100% Sabadell: A 100% Sabadell ho diem molt clar: hi haurà discoteques i carpes d’estiu a Sabadell. L’objectiu de 100% Sabadell és generar un ventall ampli d’oci, d’espectacles i d’activitats culturals nocturnes pensades per a tothom. La nostra ciutat ha de disposar d’una oferta d’oci cívica, alternativa, diversa i respectuosa per a totes les edats i totes les butxaques.

Des de 100% Sabadell generarem una oferta variada d’oci alhora que segura, convivencial i que compagini el gaudi de les persones que surten a passar-s’ho bé amb la tranquil·litat i el descans del veïnatge. Per això, recuperarem els concerts al Parc Catalunya; potenciarem i estendrem el cinema a la fresca; promourem sales de concerts emblemàtiques; i promourem l’obertura de bars musicals.

PP: D'entrada, des del Partit Popular denunciem l'incompliment per part de l'equip de govern del compromís adquirit en el ple municipal del 26 de maig de 2016, on es va aprovar, amb el vot afirmatiu de tots els grups polítics, un acord que arribava als següents tres punts: 1- Iniciar un diàleg constructiu entre l'Ajuntament i els empresaris perquè de manera negociada es facilitin les activitats d'oci nocturn a les zones que s'acordin. 2- Mentre es produeixen aquests acords, modificar el Pla Especial d'usos recreatius i de restauració del barri de Gràcia de Sabadell. 3- Iniciar els canvis necessaris al Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU), previ estudi i acord entre totes les forces polítiques.

Res d'això s'ha dut a terme i, en conseqüència, una ciutat com Sabadell, amb més de 200.000 habitants, s'ha quedat pràcticament sense oci nocturn. El PP proposa reparar aquest greuge, producte de la capacitat d'engany i inacció dels que ens han governat aquests quatre anys, habilitant zones d'oci en zones de la ciutat on els ciutadans no pateixin cap tipus de molèsties, incloent la part de la Zona hermètica més allunyada dels veïns de Gràcia (carrers Rocafort i Bocaccio).

En aquests llocs també caldria posar en marxa discoteques light, per tal d'assegurar que els menors no puguin consumir begudes alcohòliques en els locals. També caldria apostar per altres propostes d'oci, no necessàriament de caire nocturn, per a joves i grans, com ara cursets de ball i concerts, tant a càrrec de grups locals -de cara a la seva promoció- com de bandes consolidades. Pistes de bitlles, parcs recreatius per a nens, mini golf, zones d'oci digital o ampliar l'oferta esportiva.
 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Sabadell i el Vallès Occidental: noms i cognoms, partits, sigles i municipis