Tens clar a qui votaràs el 26-M? Els noms de les llistes no s'havien assemblat mai tant

Al Vallès Occidental, Junts per Sant Quirze-ERC-AM i Junts per Sant Quirze del Vallès competiran pel vot independentista del municipi

Míriam Nogueras, vicepresidenta del PDECat
Míriam Nogueras, vicepresidenta del PDECat | Adrià Costa
NacióDigital
16 de maig del 2019
Fa uns anys els partits tenien un nom i, amb comptades excepcions, es presentaven com a tal a les municipals. Però amb el temps han anat apareixent les marques blanques, i l'escenari inicial ha canviat fins al punt que aquest 2019, la confusió és absoluta: llistes que es diuen quasi igual i que poden fer equivocar a més d'un votant... o a la Junta Electoral.

En quatre anys, s'ha passat de CiU a Junts per Catalunya (JxCat). A la majoria de pobles, els potsconvergents es presenten amb la marca Junts i el nom del municipi (o JxCat i el nom del municipi). El problema és que, en moltes d'aquestes poblacions, ja hi havia candidatures de Junts... sovint vinculades a ERC.

En són un bon exemple Manlleu i Torelló, segona i tercera població d'Osona, on els republicans es presenten com a ERC-Junts Fem Manlleu i ERC-Junts per Torelló. La confusió pel sofert elector, també és notable a Centelles amb Ara Junts Centelles-AM (vinculada a ERC) o amb els independents de Junts per Balenyà i Junts per Vidrà.

La mateixa situació es reprodueix en altres punts del país, com al Vallès Occidental. Junts per Sant Quirze-ERC-AM i Junts per Sant Quirze del Vallès competiran pel vot independentista del municipi. A Sabadell, per la seva banda, la CiU de tota la vida, es presenta com a Junts per Sabadell, la marca que curiosament va utilitzar l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos.

Els que necessitaran un llibre d'instruccions per votar a Sabadell són els votants dels comuns, on hauran d'escollir entre cinc llistes. Tampoc ho tindran fàcil a Badalona, on competiran Guanyem Badalona en Comú contra Badalona en Comú –amb Podem absolutament dividit- o a Sant Andreu de la Barca, amb Sí es Pot, Podem i Catalunya en Comú.

La situació és tan embolicada que, fins i tot, les juntes electorals tenen problemes. A Osona, s'ha atribuït per error la llista de Junts per Espinelves a JxCat... malgrat ser d'ERC. A Salou, en canvi, s'han mostrat inflexibles i han obligat l'alcalde, Pere Granados, a canviar el nom de la llista. Havien de ser Units per Salou... però, la possible confusió amb Unidos Salou Costa Dorada, ha fet que finalment siguin Sumem Salou (i sumin els vots per JxCat).

Llegeix més històries del 26-M a municipals.cat