​Esteban Gesa: «Sabadell ha de deixar de ser un 'espantainversors'»

El candidat del PP afronta les eleccions més incertes dels darrers mandats pel que fa a la seva permanència al ple

Esteban Gesa, candidat del PP de Sabadell a l'alcaldia
Esteban Gesa, candidat del PP de Sabadell a l'alcaldia | Juanma Peláez
16 de maig del 2019
Esteban Gesa (Barcelona, 1965) assumeix el rol de candidat del Partit Popular a Sabadell per segon mandat consecutiu, amb l’objectiu de mantenir la presència al ple municipal. La formació posa sobre la taula la implicació que el govern ha tingut en el procés sobiranista, les ajudes socials o el dret dels ciutadans a poder escollir escolaritzar la canalla en català o castellà com a part del seu programa per als propers quatre anys. Ho explica en una entrevista a NacióSabadell.

- Serà el tercer mandat que preveu ser al ple.

- Sí, vaig començar com a regidor quan el cap de llista va ser Antonio Vega, i fa quatre anys ja vaig ser escollit candidat. Aquest cop repeteixo al capdavant de la formació.

- En el seu programa fa molt èmfasi en la part econòmica.

- Plantegem una baixada d’impostos, perquè creiem que els diners, on millor són és a la butxaca dels veïns. A més, Sabadell ha de deixar de ser un espantainversors, portem quatre anys amb temes burocràtics complexos que dificulten l’obertura d’un negoci, cosa que es pot allargar a set o vuit mesos, o obtenir una llicència d’obres, que ens podem anar a l’any, i això ja seria per tallar-se les venes dels peus. La gent no vol invertir a Sabadell per aquests problemes, com a administració pública hem de crear un escenari millor perquè la gent vulgui venir, deixar-se els diners aquí i muntar una empresa.

- Planteja mirar al detall a qui es dona ajudes.

- Qualsevol persona que rebi ajudes socials ha de tenir un mínim d’arrelament d’un o dos anys, i a més han de necessitar ser ajudades. Estem molt acostumats a reclamar drets, però mai a assumir deures, i creiem que les persones que necessiten ajudes de veritat se’'s ha de donar, perì també si van una recerca activa de feina, no pot ser que hi hagi casos que es cronifiquin, hi ha famílies que fa quatre o cinc anys que van a recollir el seu lot de menjar al Rebost Solidari, i entenem que cal ajudar a aquestes persones: més important que donar el peix és dinar-los la canya per pescar. Se'ls faria un favor, perquè sortirien de la vulnerabilitat i entrarien al mercat de treball.

"Apostem perquè els pares tinguin llibertat per dur els nens a l’escola que vulguin i poder decidir entre català o castellà, i això no ho tenim a Catalunya"


- Pel que fa a la llengua, defensa el bilingüisme a les aules i a l’administració local.

- És veritat que Educació depèn de la Generalitat, però nosaltres apostem perquè els pares tinguin llibertat per dur els nens a l’escola que vulguin i poder decidir entre català o castellà, i això no ho tenim a Catalunya. Apostem per una educació trilingüe, el català per descomptat, però el castellà també, i si pot ser un tercer idioma, millor. A nivell cultura, hi ha persones grans que no entenen el català, i això vol dir que no poden accedir a un espectacle cultural? Així respectaríem la realitat de la ciutat, que és plural, i l’equip de govern no ho ha vist en aquests quatre anys.

- És cert, però, que hi ha barris on costa escoltar el català al carrer.

- Sabadell són tres ciutats, hi ha barris del nord i del sud on costa més escoltar-lo, hi ha molta gent que van arribar aquí fa dues o tres generacions per guanyar-se la vida dignament, i molts parlen català, però la seva llengua materna és el castellà, els és més còmode. Però l’Ajuntament no reflecteix aquesta realitat de Sabadell. Nosaltres, per això, apostem per una oferta cultural absolutament bilingüe. hi ha contacontes en català, per què no en castellà? Hi ha companyies que podrien venir amb l’oferta també en castellà. A l’administració, a més, tothom hauria de poder-s’hi adreçar amb el seu idioma matern, i a nosaltres ens ve molta gent gran perquè els ajudem amb els impresos perquè no els saben omplir en català.

- Parlem del 26-M: hi ha algunes enquestes que els situen fora del ple el proper mandat.

- A Sabadell es vota en clau diferent depenent de si es tracta d’eleccions municipals, catalanes o espanyoles. Nosaltres portem vuit anys treballant per la ciutat. Tot el que sigui bo per Sabadell, hi hem votat a favor. Si la Crida per Sabadell plantegés un increment del pressupost per a la recollida i la neteja de la ciutat, cosa que no farà, nosaltres hi donaríem suport. Tenim un bagatge, i hi ha altres formacions, que no són al ple i d’altres que sí, que potser no saben quin pressupost té la ciutat, quants districtes té o quants camps de futbol de barri hi ha.

"Amb els partits que s’han estat ocupant durant quatre anys de posar la ciutat de genolls a una causa concreta, de trencar la societat i no fer política municipal, mai hi pactarem"


- Un d’aquests partits que no són al ple podria ser Vox. Els veuen com una amenaça?

- No, el vot està molt atomitzat, tant a l’esquerra com a la dreta. Nosaltres ja fa temps que som a l’Ajuntament, volem ser útils als veïns de Sabadell, tenim un programa clar, i els veïns volen que se'ls solucionin els temes que els amoïnen. Volen que les rajoles del terra estiguin bé, que la ciutat estigui neta, sigui segura, i que no els marxi la llum perquè al barri hi ha pisos amb l’electricitat punxada.

- Quines línies vermelles plantegen?

- Presenti qui presenti mocions bones per la ciutat, tindran el nostre suport. Però amb els partits que s’han estat ocupant durant quatre anys de posar la ciutat de genolls a una causa concreta, de trencar la societat i no fer política municipal, mai hi pactarem.
 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Sabadell i el Vallès Occidental: noms i cognoms, partits, sigles i municipis
 
Documents