El recompte definitiu confirma la majoria absoluta de l'ANC a la Cambra

La Junta Electoral de Cambres confirma la victòria de la candidatura Eines de País, a l'espera de possibles impugnacions

Elisenda Paluzie, Joel Joan i un grup de candidats d'Eines de País.
Elisenda Paluzie, Joel Joan i un grup de candidats d'Eines de País. | Adrià Costa
14 de maig del 2019
La Junta Electoral de Cambres (JEC) ha confirmat els resultats de les eleccions a la Cambra de Comerç, confirmant una majoria absoluta d'Eines de País, la candidatura independentista propulsada des de l'ANC. La llista, que amb els resultats provisionals del 8 de maig va obtenir 32 dels 40 llocs del ple que són elegits, ara ha vist rebaixada aquesta xifra a 31 representants, mantenint-ne, però, la majoria.

D'aquesta manera, es resol la primera de les incògnites que es van obrir la nit del 8 de maig passat a la Llotja de Mar, quan es va veure que la llista de l'ANC s'enduia una clara majoria dels llocs del ple que són sotmesos a elecció dels més de 423.000 votants (de fet, més de 350.000, amb una part que disposa de vot múltiple). Amb tot, afirmar que la contesa electoral ja ha acabat pot ser precipitat. Perquè alguna de les candidatures perdedores estudia possibles impugnacions. I perquè segons fonts empresarials, la Generalitat ha comès "alguns errors greus" en el procés.

Aquestes fonts empresarials asseguren que el Departament d'Empresa i Coneixement va jugar massa fort en favor de Crous i que "va permetre" que la patronal Pimec entrés de ple en la pugna electoral. Assenyalen que "les coses s'han fet malament" i consideren que el procés es pot allargar. La Generalitat va prohibir el vot per correu i hi ha una impugnació en curs davant el TSJC que es basa en aquest punt. D'altra banda, el fet que es votés electrònicament sense una doble autentificació contravé la legislació espanyola i podria comportar més impugnacions davant dels tribunals.Com explicava a Nació Digital una persona propera a la Cambra, "aquesta partida no està acabada".  

L'organisme està format per 60 persones i inclou 14 representants de les principals empreses contribuents de l'entitat i sis designades per les patronals. Totes les forces vives de la Cambra estaven pendents del recompte definitiu i analitzaran els seus moviments immediats a partir d'aquest dilluns. Una cosa està clara: les candidatures alienes a Eines de País no donen encara res per perdut.  

El procés electoral -amb vot electrònic- va estar envoltat de tensió entre les cinc candidatures en joc i va culminar en un recompte que es va allargar el dia 8 de maig fins a prop de la mitjanit, i amb un resultat que va agafar desprevingudes les grans famílies de la Cambra.

Miquel Valls i la Generalitat, derrotats

La victòria d'Eines de País va ser, sobretot, la derrota de les altres candidatures. La primera, la de Carles Tusquets, que apareixia com a  representativa del nucli dur de la direcció de la Cambra, amb Miquel Valls -17 anys al davant de la institució- al capdavant. També la d'Enric Crous, exdirectiu de la casa, que era ben vista per la Generalitat i que apareixia com a catalanista i renovadora, i amb el suport explícit de la Pimec. Finalment, hi havia també la de l'advocat Ramon Masià, que havia estat l'home fort de la Cambra fins que va trencar amb Miquel Valls.