Sí a l'escola de surf a l'anella esportiva de Sant Oleguer

«La política de trinxeres basada en el no a tot, desencisa a la ciutadania i debilita la democràcia»

3174
15 de març del 2022
L'opinió de Carmel Montllor Nogués
L'opinió de Carmel Montllor Nogués | ND Sabadell
El riu Ripoll al seu pas pel terme municipal constitueix un dels grans patrimonis de Sabadell, un reflex de la seva història i punt de referència del present i del futur de la ciutat. Connexió entre l'espai urbà i rural, des de l'edat mitjana el riu ha estat testimoni d'una important activitat econòmica, cultural i social. La industrialització i la pressió urbanística van contribuir a la seva degradació, si bé la tendència va canviar a partir dels anys noranta del segle passat, amb l'inici d'un procés de recuperació, finançat amb fons europeus, que va permetre millorar la qualitat de l'aigua, protegir la fauna i la flora i crear un entorn natural força atractiu, redescobert per la ciutadania en els darrers dos anys per les limitacions en la mobilitat imposades per la pandèmia.

En l'actualitat està en marxa l'Estratègia de Recuperació del Ripoll 2030, que té com a objectiu garantir la sostenibilitat del riu, actuant sobre quatre eixos bàsics: 1) Natura, 2) Accessibilitat, 3) Producció i coneixement i 4) Esport, cultura i patrimoni. Com accions més properes, finançades amb fons europeus Next Generation, està previst la restauració del camí i dels itineraris del riu i la recuperació dels espais naturals de la Font del Canyar-Jonqueres, del camí de la Salut i el Riu Tort i de la zona de Sant Oleguer, així com de diferents indrets degradats.   
 
És en aquest context, on l'economia i l'esport estan presents en el Parc Fluvial del Ripoll, que cal situar la construcció d'una piscina d'onades artificials per a la pràctica del surf, destinada a la formació i preparació de surfistes i a la realització de competicions i d'activitats lúdiques, i analitzar la viabilitat del projecte des del punt de vista d'activitat, ubicació, sostenibilitat, mobilitat i cost:
  • ​El surf com activitat és un esport olímpic amb un increment important de popularitat. L'augment de l'interès en persones del nostre entorn i l’atractiu turístic de Catalunya en general i de Barcelona en particular, fan preveure una bona ocupació de les instal·lacions en un període de temps relativament curt. La creació de 65 llocs de treballs directes, 50 contractats a través del Vapor Llong, també és un aspecte a tenir en consideració.
  • La ubicació és en un terreny municipal d'equipaments esportius, situat entre la Bassa de Sant Oleguer i la Pista Coberta d’Atletisme, que, per la limitació de recursos econòmics, no tenia cap projecte assignat.
  • La sostenibilitat mediambiental es garanteix amb el reciclatge de l'aigua i el reduït consum per evaporació, l'aprofitament de les aigües pluvials, la utilització 100% d'energia renovable comprada o pròpia (un terç de les necessitats), l'adequació de la construcció a les característiques de la zona i els informes favorables dels departaments tècnics de l'Ajuntament, condicionats als requeriments afegits i a l'aprovació final de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).
  • La mobilitat queda coberta amb les 176 places de pàrquing previstes i amb les obres de millora de l'entrada a Sabadell per la carretera B-140, amb un accés directe a l'anella esportiva de Sant Oleguer, finançades per la Generalitat de Catalunya.
  • El cost de la inversió és de 14 milions d'euros, assumits íntegrament per l’empresa concessionària, que haurà de signar un plec de condicions força estrictes, dipositar un aval i pagar un cànon de 41.700 euros anuals durant 40 anys. Al final de la concessió l’Ajuntament recuperarà el terreny i assumirà la propietat de les instal·lacions.
La interrelació entre Sabadell i Ripoll en els seus 7 quilòmetres de recorregut pel terme municipal ha estat i és intensa i afecta molts àmbits de la nostra vida. La prioritat és la protecció del medi natural i del patrimoni, però això no es pot fer des de posicions maximalistes que obvien la limitació dels recursos públics, la rellevància de l'activitat econòmica o la inevitable pressió humana que una ciutat de 216.000 habitants exerceix en un indret d'aquestes característiques connectat amb l'espai urbà. És evident que aquests aspectes s'han de gestionar adequadament, però no es poden menystenir de partida. 

El projecte d'escola de surf s'adequa a l'estratègia de recuperació del Parc Fluvial del Ripoll, compleix amb els criteris mediambientals, potència l'esport i el lleure, incrementa l'activitat econòmica, aporta recursos a l'Ajuntament i és un bon exemple de col·laboració publicoprivada. Plantejar un NO categòric des de posicions extremes de biaix ecologista o des d'opcions polítiques que instrumentalitzen de forma partidista l'oposició a qualsevol iniciativa, és no entendre que la sostenibilitat del planeta depèn de la fixació d'objectius exigents, però també de la viabilitat del camí per arribar-hi, i que la política de trinxeres basada en el no a tot, desencisa a la ciutadania i debilita la democràcia.

Des del PSC diem que sí a nous projectes que revitalitzin la vida de la ciutat, sempre que s'adeqüin als paràmetres establerts i s'expliquin bé al conjunt de la població. L'escola de surf és un d'aquests projectes i entitats esportives (CNS i JAS), econòmiques (Càmera de Comerç, CIESC i Associació d'Impuls de l’Àrea Ripoll), o veïnals (FAVS i l’AAVV de Nostra Llar), ja han manifestat el seu suport.