​Condemnen l'Ajuntament de Sabadell a indemnitzar amb 25.000 euros una treballadora per assetjament laboral

Es tracta d'una exalt càrrec d’Urbanisme, Maite Morao, que va denunciar el consistori per la cessió de part de Cal Balsach a l'entitat El Tallaret

Maite Morao, sortint dels Jutjats de Sabadell
Maite Morao, sortint dels Jutjats de Sabadell | Albert Segura
NacióSabadell
08 de maig del 2019
Actualitzat el 11 de juny del 2020 a les 15:28h
El titular del jutjat d’instrucció número 2 de Sabadell ha condemnat l'Ajuntament de Sabadell a indemnitzar amb 25.000 euros una exalt càrrec del departament d'Urbanisme, Maite Morao, per sotmetre-la a assetjament laboral i a pressions socials. Es tracta de presumptes represàlies després que es va oposar a cedir una part de Can Balsach a l’entitat El Tallaret.

En la sentència s’estima la demanda que va presentar Morao després de ser cessada al novembre de 2015 com a cap del servei de Planificació Urbanística de l’Ajuntament. Es tracta, considera, de "conductes d'assetjament laboral”, donat que hauria estat "ridiculitzada" i degradada en les seves condicions de treball, amb crítiques, manifestacions, cassolades i actes vandàlics per part de moviments socials i polítics "propers al partit de l'actual alcalde”, Maties Serracant (Crida per Sabadell).

Els fets

Morao ocupava el càrrec des de l’any 2011, i Serracant li va fer una consulta sobre les condicions urbanístiques de Cal Balsach per cedir-la al Tallaret. Després de dos informes negatius d'arquitectes municipals, Morao va emetre a l'octubre de 2015 un dictamen en què advertia que l'ús dominant de Cal Balasch era l'esportiu, de manera que les activitats associatives no tenien cabuda.

Tot i això, inicialment es va cedir l’espai a l’entitat, i Urbanisme va citar Morao per traslladar-li la seva disconformitat amb l’informe, on, segons el jutge, la dona va ser objecte de mofa. Al mes següent va ser destituïda i va ser adscrita al servei d'obres com a tècnica superior arquitecta sense direcció d'obres.

A banda, segons la sentència, la Crida per Sabadell va demanar que s’imputés a la denunciant per tràfic d'influències al costat de exregidors de Sabadell i Polinyà per presumptament tolerar unes obres il·legals, en una causa que va ser arxivada. A la vegada, Morao va interposar una denúncia per tràfic d'influències contra Serracant i responsables de l'àrea d'Urbanisme, que també ha estat arxivada provisionalment, arran de la cessió de Cal Balasch.

Al 2017, però, mentre estava de baixa per depressió i ansietat, l’Ajuntament va informar Morao que se li havia obert un expedient reservat per Cal Balasch, alhora que el consistori arxivava la denúncia que la funcionària va presentar per assetjament laboral. Per tot plegat, el jutge considera provat que va ser víctima d'una situació d'assetjament laboral, fet que va lesionar la seva "dignitat i integritat psíquica" quan va llegir el seu dictamen per “ridiculitzar".

Preocupació municipal

Tot i que l’Ajuntament no s’ha pronunciat de manera oficial, sí que ho ha fet el primer tinent d’alcalde de Sabadell, Joan Berlanga, en un acte de presentació del programa polític de la llista que encapçala, Sabadell en Comú, i ho ha fet en qualitat de partit. “Rebem aquesta sentència amb preocupació i estem analitzant el seu contingut”, ha valorat breument l’alcaldable.

Per la seva banda, Ciutadans ha demanat responsabilitats polítiques a l'alcalde per una sentència d'assetjament laboral. En aquest sentit, planteja que sigui ell mateix qui pagui “de la seva butxaca” la indemnització, que s’eleva als 25.000 euros.