Collboni insisteix a incorporar el Vallès a la Barcelona metropolitana

El candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona planteja la "tercera gran transformació" de la ciutat, després dels Jocs Olímpics i el Fòrum de les Cultures

Collboni, durant el dinar a la Llotja de Mar
Collboni, durant el dinar a la Llotja de Mar | ND
07 de maig del 2019
Pocs dies abans de l'inici de la campanya per les eleccions municipals torna a obrir-se el debat sobre quin ha de ser el paper del Vallès versus Barcelona o viceversa. Pel candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, la solució implica reforçar la Barcelona metropolitana incorporant les comarques del Vallès Oriental i el Vallès Occidental. L'alcaldable hi ha insistit aquest dilluns en el marc d'un dinar organitzat per Cambra Barcelona a la Llotja de Mar. Collboni també considera que cal dotar l'Àrea Metropolitana de Barcelona de més competències en matèria d'habitatge, medi ambient o cultura.

Acollir una Exposició Universal el 2030 és una de les propostes estrella del programa electoral del candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni. L'alcaldable ja havia posat sobre la taula la iniciativa i aquest dilluns hi ha insistit en el marc d'un dinar organitzat per Cambra Barcelona a la Llotja de Mar. Collboni ha assegurat que ja disposa d'un "pla" per presentar una "candidatura guanyadora". Un dels grans objectius a l'hora d'acollir una Expo és, segons Collboni, impulsar la "tercera gran transformació" de Barcelona després dels Jocs Olímpics del 1992 i el Fòrum de les Cultures del 2004. 

L'alcaldable també creu que l'Expo serviria "tornar a il·lusionar" la ciutadania i també per fomentar el treball conjunt d'Ajuntament, Generalitat i govern espanyol. Collboni ja ha anunciat com es batejaria l'Expo de Barcelona, amb el títol: Metròpolis i Desenvolupament Sostenible. El gran esdeveniment abordaria l'exercici de la igualtat, les respostes al canvi climàtic, l'economia digital i la cultura. 

Remodelació del recinte firal de Montjuïc

Tot plegat en el marc de l'Agenda 2030, aprovada per les Nacions Unides i que marca els objectius contra la pobresa i el canvi climàtica. "Vull que arribem al 2030 fent de Barcelona un referent dels objectius de desenvolupament sostenible", ha assegurat Collboni. Si el PSC guanya les municipals, Collboni ja ha anunciat que serà la seva número dos, Laia Bonet, qui assumeixi des de la primera tinència d'alcaldia el repte d'aplicar de manera transversal els objectius de l'Agenda 2030.

L'alcaldable ha defensat que l'Expo pot contribuir a una remodelació urbanística de Montjuïc i els barris de l'entorn, reformant les instal·lacions de Fira de Barcelona, on se celebraria l'Expo, i la remodelació completa dels pavellons Victòria Eugènia i Carles III.

Inversió estatal en transport

En relació a les infraestructures que es poden impulsar en motiu de l'Expo, Collboni també ha posat l'accent en el transport públic. Ha promès arribar a acords amb el govern espanyol per finançar la finalització de la L9 del metro, l'ampliació de la L2 a Montjuïc i fins a la Zona Franca i l'ampliació de la xarxa de Rodalies. 

L'alcaldable s'ha mostrat confiat sobre les possibilitats de tancar pactes d'inversió amb el govern espanyol, i de fet ha assenyalat que un alcalde socialista és la millor garantia d'entesa amb la Moncloa, després de la victòria del PSOE i Pedro Sánchez el 28-A. El president espanyol serà, segons Collboni, un "aliat" per a la ciutat.

Més enllà del transport, l'expo també hauria de servir per reimpulsar el 22@, transformar el Parc de la Ciutadella en un parc de recerca científica, impulsar la utilització del vehicle elèctric i potenciar el pulmó verd de Collserola.

Collboni ha demanat que el 26-M Barcelona passi doblement pàgina. "Del procés i del mal govern del Colau", ha etzibat. De fet, el candidat ha resumit les municipals com una dicotomia de "Més procés o més Barcelona" i també ha assenyalat ERC, a qui ha acusat de voler convertir la capital catalana en "trinxera" de l'independentisme. En aquest sentit, Collboni ha assegurat que no donarà suport a cap projecte polític que opti per "subordinar" Barcelona al procés independentista. 

Mil agents més de la Guàrdia Urbana i 8.000 nous habitatges

Collboni ha posat sobre a taula propostes sobre dos dels problemes que més preocupen els barcelonins: la seguretat i l'habitatge. En matèria de seguretat, ha promès incorporar 1.000 agents al cos de la Guàrdia Urbana, mentre que s'ha compromès a facilitar la construcció de 4.000 nous habitatges a la capital catalana i 4.000 més a la resta de municipis de l'àrea metropolitana.

El candidat del PSC també ha proposat eliminar la taxa d'inici d'activitat econòmica, redefinir el model turístic de Barcelona i potenciar l'activitat cultural a la ciutat. Precisament, Cultura va ser una de les carteres que Collboni va assumir durant el govern de coalició entre Barcelona en Comú i PSC, abans que els comuns trenquessin l'acord pel suport socialista a l'aplicació del 155.