La CUP crida a obrir «espais de llibertat» amb les 196 llistes de les municipals

Els anticapitalistes reclamen des de Sabadell posar "les ciutats en mans dels processos de transformació social"

Part dels integrants de les llistes de la CUP d'arreu del país
Part dels integrants de les llistes de la CUP d'arreu del país | Albert Segura
04 de maig del 2019
Actualitzat a les 16:04h
La CUP assegurar estar preparada per consolidar la presència que ha anat guanyant als municipis de Catalunya en les darreres eleccions municipals, i ho fa amb l’objectiu clar d’assolir i preservar les seves posicions en governs d’arreu del país. Aquest dissabte la formació ha presentat oficialment les 196 candidatures que es presenten a les eleccions municipals com a CUP-Amunt, un total de 208 si se sumen les diferents llistes que s'han situat sota el paraigua de la CUP. Ho ha fet a la ciutat de Sabadell, on des de l’any 2017 governa a través de l’alcalde de la Crida per Sabadell, Maties Serracant.

Amb una àmplia representació de les llistes municipals que concorreran el proper 26-M, el portaveu del grup parlamentari, Carles Riera, ha apel·lat a ser decisius per seguir amb el testimoni de l'1-O: "Des dels municipis hem d’obrir espais de llibertat i insurgència amb què el poble guanyi sobiranies i llibertats", ha assenyalat.

Àmplia representació territorial

L’acte ha comptat amb la presència de l’amfitrió, Maties Serracant, que s’ha adreçat breument als militants i simpatitzants que han omplert la plaça de la Creu Alta de Sabadell, i que ha marxat perquè havia d’oficiar una cerimònia especial: “Avui caso la meva germana”, ha expressat, aixecant rialles i aplaudiments entre els assistents.

Serracant ha fet bandera dels dos anys com alcalde i dels quatre anys com a membre del govern municipal com exemple del camí que s’ha de fer des dels ajuntaments per defensar els drets dels ciutadans. “Som els millors per recuperar l’espai públic, per remunicipalitzar, per fer front a l’ultradreta”, ha assenyalat. És per això que ha demanat que “per dignitat” es treballi per ser “en cada govern del país”.

Carles Riera amb Maties Serracant, aquest dissabte a Sabadell. Foto: Albert Segura


Per l’escenari hi han desfilat alguns dels representants de la CUP arreu del territori, com Erica Bel, que des d’Alcanar ha posat sobre la taula la necessitat de defensar el territori i concretament el riu Ebre com a font de riquesa per a un sector tan determinat com ho són les Terres de l’Ebre. Un altre exemple ha estat Manel Domènech, que des de la Crida per Palma (Mallorca) promet treballar perquè es prioritzin els drets i la qualitat de vida dels veïns en front de la voluntat de convertir la ciutat "en un parc temàtic".

Des de Reus, la regidora Marta Llorens ha fet bandera de la lluita mantinguda per posar punt i final a la concessió que l’Ajuntament té amb l’empresa que s’encarrega de la recollida de la brossa, FCC: “Al nostre ajuntament gestiona el pressupost més elevat des de fa 40 anys, 11 milions d’euros, des del moment des desarrollismo franquista”, ha relatat.

En nom de la candidatura de Sallent ha parlat Guillem Cabra, que ha remarcat la necessitat de no deslligar la lluita antifeixista des del municipalisme: “Cal que treballem per aïllar el feixisme, no els hem de donar ni un respir polític”, ha apuntat

Crítiques al Govern

Amb tot, Riera denunciat el paper que Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya estan mantenint en els mesos posteriors al referèndum, que ha fet que molts dels actors polítics que hi van participar ara es trobin entre reixes o a l'exili. “Avui som més a prop de la recomposició del règim del 78 amb la connivència dels partits sobiranistes que no d’exercir l’autodeterminació que el poble va guanyar l’1-O”, ha assenyalat Riera.
 

Natàlia Sànchez i Carles Riera, a l'escenari de Sabadell. Foto: Albert Segura


És per aquest motiu que reivindica un enfortiment des de l’administració més propera al ciutadà, els ajuntaments, per garantir que es pugui continuar treballant en processos de transformació social. “Cal retornar la capacitat de decidir al poble, per sobre de límits i imposicions, volem municipis valents, que retornin sobirania al poble, que mantinguin viva, oberta i combativa la insurrecció democràtica i desobedient que el poble va protagonitzar l’1-O”, ha expressat.

En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat la diputada Natàlia Sànchez. “No estem satisfets amb el govern de Juts per Catalunya i ERC, de Quim Torra i Pere Aragonès, sense objectius de país, que ha renunciat a governar per la gent d’aquest país, per les classes populars, on un 23% de la ciutadania viu al llindar de la pobresa i no arriba a finals de mes”, ha expressat.

Sànchez s’ha mostrat especialment crítica amb ERC, qui assegura que es vol convertir en la “nova elit”, motiu pel qual els demana que tornin a ser “qui van ser”: “Expulseu el gen convergent de la pràctica política i retorneu als orígens”, ha traslladat als republicans.
 
També s'ha pronunciat en aquest sentit l'exdiputada Eulàlia Reguant, que ha lamentat que el Govern mantingui la porta oberta a entendre's amb el futur executiu espanyol: "El senyor Pere Aragonès diu que Pedro Sánchez no tindrà més remeu que negociar, encara estan aquí, i nosaltres diem que no, que el règim no pot guanyar", ha denunciat.
 

L'escenari de la CUP, a Sabadell. Foto: Albert Segura