Sabadell farà el primer recompte «ajustat i inèdit» de les persones que dormen al carrer

S'estima que es necessiten 180 voluntaris i actualment compta amb una vuitantena

Una persona dormint al carrer
Una persona dormint al carrer | Jordi Jon Pardo
03 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:53h
El proper 21 de maig es farà a Sabadell el primer recompte "més ajustat" a la realitat, com ha dit el regidor de Serveis Socials, Gabriel Fernàndez, de les persones que dormen al carrer a la ciutat i ha afegit és "inèdit". Així, la capital vallesana s'uneix a d'altres municipis que han dut a terme la iniciativa com ara Sant Adrià del Besòs, Badalona, Terrassa i les capitals de comarca. 

La voluntat és "cobrir" tot el territori municipal, "des de l'aeroport i fins a l'àrea dels horts", encara que hi haurà un equip especial per tractar el Parc Catalunya. Tot plegat, s'estima que es faci amb 180 voluntaris i actualment hi ha apuntats una vuitantena. El període per inscriure's és fins al 14 de maig. Aquestes persones durant dues hores, a partir de les 23.30 hores, caminaran per diferents àrees de Sabadell per senyalar els llocs al mapa on troben gent dormint, però no podran interactuar amb ells. 

El responsable d'ActuaVallès, Alberto Capitan, ha afirmat que el 2016 hi havia 70 persones en aquesta situació i 144 el 2018, tot i que ha diferenciat els casos del fenomen "sensellarisme", ja que inclouen famílies en situació precària o amb habitatge inadequat. Càritas, per la seva part, ha aportat altres dades com que hi ha 1.100 famílies en precarietat i el 2018 va atendre 183 persones -88% homes i 12% dones-. 


20 anys menys de vida 

El president d'Arrels Fundació, Ferran Busquets, ha alertat que a Catalunya hi ha 2.000 persones dormint al carrer i això vol dir que viuran 20 anys menys, per això és "un tema de drets humans", ha reivindicat. El mateix Busquets ha avisat que les dades actuals "puguin ser superiors", pel fet que Sabadell "és una ciutat gran". 

El recompte arriba a Sabadell de la mà d'Arrels Fundació, ActuaVallès, Càritas, Creu Roja i l'associació Ningú sense Sostre, a més de la col·laboració de l'Ajuntament de Sabadell.