L'acusació popular del cas Mercuri demana presó provisional per a Manuel Bustos

Denuncien que l’alcalde no ha fet acte de presència en la darrera citació del jutge i que no té aplicada cap mesura cautelar

Roda de premsa de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció
Roda de premsa de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció | Albert Segura
03 de maig del 2019
Actualitzat a les 18:02h
La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que actua com acusació popular en el cas Mercuri, demana presó provisional per a l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, investigat pels delictes de corrupció i tràfic d’influències. El col·lectiu denuncia que l’exbatlle no ha fet acte de presència en la darrera citació prèvia davant del jutge i que no hi ha cap mesura cautelar aplicada sobre ell.

Actualment, sobre Bustos pesa una pena de tres anys de presó per treure multes a familiars, sentència que encara no es ferma, i que se suma a una sentència anterior d’un any i quatre mesos per un delicte de tràfic d’influències per haver beneficiat una exalt càrrec del govern tripartit i amiga de Manuel Bustos perquè aconseguís una plaça a l'Ajuntament de Montcada i Reixac. No obstant, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va ordenar el juliol de 2016 la suspensió del seu ingrés a presó.

Els darrers esdeveniments, però, han dut la plataforma a demanar la presó provisional. Concretament, dimarts passat havia de presentar-se a l’audiència prèvia de la peça que ha assumit el jutjat de Terrassa pel cas de les factures irregulars en el si del Consell Comarcal i el Consorci de Residus, on Bustos és un dels investigats juntament amb Paco Fernández, exgerent del Consorci.

"Bustos no es va presentar, hi va enviar la seva procuradora", relata l’advocat de l’acusació popular, Raül Garcia Barroso. "Ara mateix, no sabem si és aquí o no, havia d’anar a Terrassa i no va venir, ni jo, ni el fiscal, ni el jutjat no ho sap, per això hem de garantir que aquests macroprocés, que ja dura 9 anys, arribi on ha d’arribar", afegeix.

Concretament, es tracta d’una peça que ha assumit el jutjat de Terrassa perquè aborda uns fets ocorreguts al Consell Comarcal i al Consorci de Residus, situats administrativament a la cocapital vallesana. Inicialment, però, era la peça 25 bis, que assumia la jutgessa Beatriz Faura dins del cas Mercuri.
 

Roda de premsa de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció. Foto: Albert Segura


Actualment, l’estat processal de Bustos es tradueix en dos judicis amb dues condemnes, una d’elles ferma i l’altra recorreguda al Tribunal Suprem. Per aquest motiu, i en vistes que Bustos no ha comparegut en la darrera audiència prèvia on havia estat citat, la plataforma considera necessari aplicar mesures cautelars, concretament la més dura, que és l’ingrés a presó provisional. “Hi ha una sensació d’impunitat, per això demanem a la Justícia que sigui equitativa, que no hi hagi delinqüents de primera i de segona, sobretot saben que hi ha gent a la presó que no ha comès cap delicte”, afegeix Isidre Soler, membre de la plataforma.

Per tot plegat, dilluns faran efectiva la petició. Es preveu que el judici es pugui celebrar abans d’acabar l’any.

Beatriz Faura deixa el cas Mercuri

Per la seva banda, avui també ha transcendit que la jutgessa que havia assumit el cas Mercuri, Beatriz Faura, l’ha deixat d’assumir. Des de fa dos mesos, i un cop havia tancat diverses de les peces obertes, Faura va demanar el trasllat als jutjats de l’Hospitalet de Llobregat. El seu lloc l’ha ocupat la jutgessa Pilar Eugenia Casasús Acevedo.