La Crida vol transformar «cada racó» de Sabadell

El programa de la candidatura reuneix 800 propostes

Presentació del programa de la Crida
Presentació del programa de la Crida | Crida per Sabadell
Redacció
02 de maig del 2019
Actualitzat a les 20:37h
La Crida per Sabadell ha presentat aquest dijous el seu programa per a les properes eleccions municipals, que compta amb més de 800 propostes i un mapa de les actuacions i reivindicacions veïnals territorialitzades. Durant l’estiu de l'any passat es va analitzar el nivell de compliment del programa del 2015, i es va valorar que el grau de compliment era molt elevat tenint en compte que s’ha estat a un govern amb tres altres forces.

No obstant això, la formació reconeix que queda molta feina per fer, i així s’ha enfocat en el nou programa, amb 800 propostes per "seguir transformant Sabadell des del govern de la ciutat". Durant la tardor i l’hivern, als grups de Sobiranies, el projecte Fòrum 2030 i a les assemblees generals es va treballar per construir aquest nou programa: enfocat tant a les necessitat immediates de la ciutat com a seguir posant les bases per un model de ciutat on les necessitats de les persones siguin la prioritat de les polítiques municipals.

Amb el programa ja tancat, i amb la intenció de revalidar amb més força la presència de la Crida al govern, s’han presentat avui les principals línies amb les que es compromet l’organització de cara al proper mandat. L'alcalde i candidat, Maties Serracant, considera que la formació té "un projecte clar i de futur per la ciutat que ja hem començat des dins i fora de la institució", motiu pel qual el document disposa d'un full de ruta i una agenda política "precisa i sincera per la transformació de Sabadell a favor de les classes treballadores de la ciutat".

Els grans eixos del programa de la Crida per Sabadell pel 2019-2023 són els següents:

1. Les polítiques transversals que han de creuar totes i cadascuna de les polítiques públiques des del feminisme, la participació i comunitària, la lluita contra el canvi climàtic i  la interseccionalitat.

2. El dret a la ciutat com a eix fonamental per a la salut pública, per la recuperació de l’espai públic pel joc dels infants, segur per tothom i com a  política essencial per la lluita contra la contaminació atmosfèrica.

Impuls d’un nou pla integral de barris per la rehabilitació i millora d’equipaments i un programa d’espai públic que defineixi centralitats a cada barri amb espais peatonals.
Transformar sis eixos cívics a la ciutat:

Nova passera alçada exclusiva per a vianants i bicicletes entre el campus de la UAB i el camp de futbol de TorreRomeu

Peatonalització de l'eix Rambla entre Gran Via i Ronda Zamenhoff

Nova plantació de vegetació i espai per a bicicletes a l'Eix Ronda Ponent - Eix Macià - Av. Tarradellas

Prioritat per vianants i nou arbrat a la carretera de Barcelona - Terrassa

Bulevard a la Ronda Zamenhoff - Vilarrúbies

Potenciació de l'arbrat i voreres continues a tot l'eix de Passeig Comerç i Espronceda i Almogàvers

3. Habitatge com la política fonamental per la qualitat de vida de la ciutadania i principal element per la lluita contra l’especulació

Fer efectiu el pla de promoció s’habitatges i projectar-ne de nous. 500 habitatges públics i de lloguer per sabadell.
Treballar per la regulació dels preus de l’habitatge a la ciutat.

4. Defensa dels serveis públics i la municipalització de serveis com eix fonamental per garantir un millor servei a la ciutadania, la optimització de recursos públics i garantir la lluita contra la corrupció.

Municipalitzar els serveis de residus i aigua.

Crear una banca pública municipal.

El decàleg de l’acció política de la Crida

En aquest sentit, s'han dibuixat diversos aspectes:

1. La ciutat dels parcs.

Deu Parcs Urbans - Jardins urbans. Xarxa urbana d'eixos verds amb la plantació de 12.000 arbres que connectaran amb el Rodal, el Parc Fluvial i Agrari. 45 eixos cívics que connectaran tota la ciutat a peu i en bicicleta.


2. Habitatge: 100% públic 100% lloguer.

Assolir un 10% habitatge públic de lloguer de cara a la Sabadell de 2030. Augment del parc públic de fins a mil habitatges. Impuls de les polítiques per la rehabilitació. Seguir treballant per aturar el màxim de desnonaments des de la institució i des del carrer


3. Gran Via

Zona Universitària, Indústria del Coneixement i Seu de la Economia Social i Solidària al Vallès.

Establir la part central d’aquest eix com un pol de desenvolupament econòmic, cultural, educatiu i d’investigació posant en valor les activitats existents (ESDI, Agència Tributària, Club Natació Sabadell, Fira Sabadell, Biblioteca vapor Badia, Campus Universitari de la UAB, Hospital Universitari del Parc Taulí...). Tanmateix, transformar-la en un gran bulevard.


4. Defensem l’Escola Pública

Construcció de 2 noves escoles bressol al districte 4 i 1. Impuls de 2 escoles al districte 4 i 2 . Impuls per la construcció de 3 instituts als districte 6, 4, i 2. Impuls de noves facultats a la universitat. Desenvolupament d’una xarxa de camins escolars treballada de forma comunitària.


5. Omplim Sabadell de cultura

Circuit d’actuacions en espais oberts. Foment d’una xarxa de teatres a la ciutat.


6. Combatre el canvi climàtic

Plantació de 12.000 arbres nous a la xarxa verda de la ciutat. Oficina Municipal de l’Energia i la Descarbonització. Capacitat d’autosuficiència dels edificis municipals. Ampliar la xarxa de bicis. Busos 100% híbrids i impuls dels elèctrics. Creació d’una empresa pública d’energia i aigua.


7. Donem vida al patrimoni

Rehabilitar la Masia de Ca n’Oriac, posar en us la casa Marcet Font i l’Artèxtil. Establir nou campus arqueològic de Sant Pau de Riu Sec. Recuperació del Molí d’en Torrella.



8. Impuls al teixit productiu de la ciutat

Impulsar de l’economia social i solidària per fer eclosionar projectes i empreses basats en l’economia cooperativa i en conjunt pel desenvolupament del teixit cooperatiu de la ciutat. Transformar el Vapor Llonch en una Agència de Desenvolupament Socioeconòmic Local. Impuls de l’ocupació als polígons industrials: Construcció del Portal Sud com una infraestructura clau pel desenvolupament dels polígons de Gràcia. Garantir l’accés als Polígons en transport públic col·lectiu.


9. Som Vallès

El Vallès necessita una aposta clara pel desenvolupament de la xarxa ferroviària totalment insuficient i poc connectada amb el territori. Infraestructures com el Quart Cinturó són polítiques obsoletes, i basades en lògiques del segle passat:

Connexió ferroviària amb Terrassa amb la construcció d’una línia circular d’FGC que connecti les principals centralitats d’ambdues ciutats i un total de vuit polígons industrials.
Línia orbital ferroviària fins a Granollers. I tercer, treballarem perquè el perllongament dels FGC fins a Castellar del Vallès sigui una realitat.


10. No demanarem permís per ser lliures

Impuls i organització col·lectiva per avançar en l’exercici del dret d’autodeterminació del poble català.