Juli Fernàndez, en el judici a l'1-O: «No sé on eren les urnes»

El segon tinent d’alcalde de Sabadell ha declarat com a testimoni relatant l’experiència viscuda a l’escola Nostra Llar

Juli Fernàndez, declarant al Tribunal Suprem
Juli Fernàndez, declarant al Tribunal Suprem | TV3
30 d'abril del 2019
Actualitzat a les 14:30h
El judici al procés segueix el seu curs i avui l’escola Nostra Llar de Sabadell ha estat protagonista del matí de declaracions. Davant del jutge del Tribunal Suprem Manuel Marchena s’hi han assegut en qualitat de testimonis l’exalcalde i actual segon tinent d’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, així com el president de la secció local d’ERC, Santi Valls, que han explicat com van viure la jornada del referèndum en què la policia espanyola va irrompre violentament al centre educatiu.

Fernàndez ha relatat que ell va arribar a les 8.35 hores a l’escola, on acompanyava a “un company” a votar, i on una parella d’agents dels Mossos d’Esquadra li van explicar que van intentar tancar l’escola però que hi havia molta gent i havia estat impossible. Ja a les 9.00 hores, diverses unitats antidisturbis de la policia espanyola van irrompre pel mig del carrer Calderón, dividint la gent concentrada en dos cantons, un a la vorera de l’escola i l’altra a la vorera de davant.

A preguntes de l’advocat Andreu Van den Eynde, ha relatat que ell va arribar a les 8.35 hores a l’escola, on acompanyava a "un company" a votar, i on una parella d’agents dels Mossos d’Esquadra li van explicar que van intentar tancar l’escola però que hi havia molta gent i havia estat impossible. Ja a les 9.00 hores, diverses unitats antidisturbis de la policia espanyola van irrompre pel mig del carrer Calderón, dividint la gent concentrada en dos cantons, un a la vorera de l’escola i l’altra a la vorera de davant.
 

Juli Fernàndez, arrossegat davant l'escola Nostra Llar. Foto: @julifernandez


"Sense que ningú digués què hi anaven a fer, van començar a retirar la gent de davant de l’escola, jo era en un lateral, no davant la porta sinó en una vidriera que hi ha", ha explicat. Davant seu assegura que la policia va arrossegar un home que van retirar amb cops de puny a l’esquena i arrossegant-lo pels cabells.

"Quan van arribar a mi em van donar un cop a la galta esquerra, em van saltar les ulleres, vaig caure a terra i em van arrossegar entre quatre agents fins a fora del perímetre, i un cop fora amb van donar dues puntades de peu a l’esquena, vaig acabar amb la jaqueta, la bossa i les ulleres trencades", ha afegit. Marchena l’ha amonestat quan ha relatat les conseqüències que l’acció policial va tenir a Sabadell, on es va fer la manifestació més concorreguda de les darreres dècades i on 23 dels 27 regidors van denunciar la intervenció de la policia.


"Es van endur jocs d’encaix i menjar per a celíacs"

Fernàndez ha seguit explicant que els agents van accedir per la porta principal trencant el vidre, i que un cop a dins van trencar portes d’espais com el gimnàs i les aules. “Es van endur jocs d’encaix de cartró i menjar per a celíacs”, ha explicat. L’advocat Benet Salellas ha estat qui li ha demanat si els agents van tenir algun tipus de tracte diferencial amb ell, donat que en aquell moment ja ocupava el càrrec de tinent d’alcalde: “Els agents no van tenir cap tracte especial amb mí… bé, em van arrossegar per terra”.

Ja a preguntes del fiscal Jaime Moreno, Fernàndez ha explicat que va votar a l’escola Industrial, on va acompanyar el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant. Pel que fa a si els presents als col·legis van increpar els agents, ha afegit: “En un moment en què veus vulnerats els teus drets, segur que algú va dir algun insult”.


Quan ha estat el torn de les preguntes a de Vox, Fernàndez ha expressat la seva disconformitat a respondre. Avui també ha declarat el president d’ERC a Sabadell, Santi Valls, entre altres.