El PSC se situa com a primera força a Sabadell amb el 80% escrutat

Amb un 26% dels vots, ERC segueix els socialistes com a segona força amb el 21%

Pedro Sánchez, en un cartell a la seu electoral del PSC
Pedro Sánchez, en un cartell a la seu electoral del PSC | Bernat Cedó
28 d'abril del 2019
Actualitzat a les 22:21h
El PSC se situa com a primera força a Sabadell, amb el 80% del vot escrutat. Es tracta d'un canvi en el paradigma de ciutat, a un mes de les eleccions municipals, i que dibuixa un colideratge pel que fa a la intenció de vot amb ERC, que se situa com a segona força.

Els socialistes obtenen un 26% dels vots, un 8% més que al 2016, any en què els comuns van obtenir el lideratge amb 28%. Ara, però, la força de Pablo Iglesias cau en tercera posició, per darrera d'ERC (21%) amb un provisional 16% dels vots.

A continuació podeu consultar els resultats a nivell de Catalunya, d'Espanya i de la província de Barcelona. 

Es repeteix la foto de la moció de censura. Amb altres xifres. Aquest és el panorama que dibuixen els primers resultats escrutats de les eleccions espanyoles d'aquest diumenge, que atorguen la victòria al PSOE. Però que deixen Pedro Sánchez un altre cop en mans de Podem i dels partits independentistes si vol mantenir-se a la Moncloa.

Amb prop del 25% escrutat, el PSOE s'emporta la victòria als comicis, amb 128 escons. La segona posició és per a un PP que s'ensorra i es mou en mínims històrics, amb només 67 diputats. I hi segueixen Cs, amb 50; Unides Podem i les seves confluències, amb 38, i Vox, amb 23 representants. A continuació se situen ERC, que aconsegueix la victòria a Catalunya amb 15 escons; JxCat, amb 7; el PNB, amb 6; EH Bildu, amb 3; Navarra Suma -coalició de PP, Cs i UPN-, amb 2, i Compromís i els regionalistes de Cantàbria, amb un escó.

Si l'escrutini confirma aquest repartiment de forces, Pedro Sánchez té a la mà continuar a la Moncloa. Però necessitaria el suport no només de Podem, sinó també dels independentistes catalans. Amb les dades actuals, socialistes i morats sumen 162 escons, a 14 de la majoria absoluta, que aconseguirien amb l'aval dels representants d'ERC, i si calgués, de JxCat. 

Sánchez també tindria una altra opció: un pacte de centre amb Cs, la opció que el partit taronja ha descartat durant tota la campanya, que els socialistes també han menyspreat, però la preferida de l'establishment econòmic a Espanya.

Amb aquests resultats parcials, s'allunya igualment la possibilitat un tripartit de dreta i ultradreta a la Moncloa: PP, Cs i Vox sumen només 135 escons a anys llum dels 176 que marquen la majoria absoluta

Aquests resultats dibuixen un panorama totalment diferent al de fa només tres anys, quan el PP va ser la força més votada, amb 137 escons, i el PSOE es va moure en mínims històrics, amb només 85. Ara, els socialistes 

Amb l'escrutini actual, els socialistes guanyen més d'una vintena de vots, i els populars, que s'ensorren i en perden més de 60. Ciutadans creix una quinzena d'escons, però queda molt lluny de discutir l'hegemonia de la dreta al PP. Els de Pablo Iglesias i les seves confluències, tot i que resisteixen millor del quie els vaticinaven algunes enquestes, es deixen prop d'una vintena d'escons, i Vox confirma -i supera- els pronòstics i irromp amb força al Congrés, que comptarà per primer cop amb un grup ultradretà.