Sabadell crea un pla director per redefinir el disseny i la gestió dels arbres plantats a la ciutat

Les solucions que fomentin la biodiversitat i la lluita contra el canvi climàtic són una prioritat d’aquest document

Arbrat al Parc Catalunya
Arbrat al Parc Catalunya | Ajuntament de Sabadell
Redacció
30 d'abril del 2019
L'Ajuntament de Sabadell crea un pla director de l’arbrat viari de Sabadell 2019, una eina que redefineix els criteris per tractar el disseny i la gestió dels arbres que hi ha plantats dins el nucli urbà. A més, recull les intervencions en aquesta matèria que s’han de dur a terme durant els propers 10 anys, període de vigència del pla.

L’objectiu principal del document és potenciar l’arbrat viari com una infraestructura verda que aporti el màxim de beneficis socials i ambientals amb una correcta gestió de recursos, assegurant-ne la sostenibilitat en el temps i amb capacitat d’adaptar-se als canvis futurs.

Els objectius del Pla són els següents:

Disposar d’un document tècnic que estableixi els criteris per a la nova gestió de l’arbrat viari.

Planificar carrers arbrats tenint en compte l’arbre principalment com un element estructurador i no tan sols ornamental.

Implicar la ciutadania en la cura de l’espai públic.

Maximitzar els beneficis dels arbres a partir d’una correcta selecció d’espècies i millorant els espais on es planten.

Establir l’arbre com un element vertebrador entre els espais verds i la ciutadania.

Divulgar els beneficis dels arbres perquè siguin percebuts com a elements positius necessaris.

Així mateix, les solucions sostenibles i que fomentin la biodiversitat i la lluita contra el canvi climàtic són una prioritat essencial del Pla. El valor estimat que cal invertir-hi és de 2.245.216 € durant els propers deu anys.

El Pla tracta únicament els arbres plantats en vials i voreres, atès que tenen unes característiques i uns condicionants diferents dels de la resta d’arbres i elements del verd urbà. L'Ajuntament proposarà un procediment participatiu per tal de facilitar la consulta i la formulació de propostes i suggeriments per part de la ciutadania.

Aquest pla és part del desenvolupament del Pla director de l’espai obert urbà de Sabadell, que es va aprovar com a full de ruta per garantir una infraestructura verda més potent a la part urbana del terme municipal.