El carril bici entre Terrassa i Matadepera estarà llest a l'estiu del 2020

El ple d'abril aprovarà el conveni amb la Diputació i l'ajuntament de Matadepera

Roda de premsa de presentació del carril bici que unirà Terrassa, Matadepera i Sabadell
Roda de premsa de presentació del carril bici que unirà Terrassa, Matadepera i Sabadell | Diba
Redacció
27 d'abril del 2019
El passat mes de setembre la Diputació de Barcelona anunciava, en un acte a Matadepera, el carril bici que ha d'unir Terrassa, Sabadell i Matadepera. El ple municipal de Terrassa d'aquest mes d'abril aprovarà el conveni de col·laboració amb la Diputació i l'ajuntament de Matadepera per tirar endavant el projecte. En un primer moment estava previst que les obres comencessin aquesta primavera però finalment el projecte s'ajorna uns mesos i es preveu que estigui finalitzat a mitjan 2020. 

L’objectiu és crear una infraestructura per als ciclistes i vianants entre ambdues poblacions a la carretera comarcal BV-1221, des de la sortida del nucli urbà de Terrassa, a l’alçada de l’avinguda de Lacetània, fins a l’entrada a Matadepera, ja la BV-1275, un cop passat el pont de la riera de les Arenes. En total, poc més d’un quilòmetre de longitud.

L’import de l’actuació, és d’1.151.949,61 euros, dels quals l’Ajuntament n’aportarà 287.641,82. La previsió inicial és que la Diputació de Barcelona liciti enguany els treballs perquè finalitzin a mitjans del 2020. L’actuació està inclosa en la xarxa ciclable bàsica prioritària de la Regió Metropolitana de Barcelona, definida al Pla Director de Mobilitat 2013-2018.

El recorregut, tram a tram 

El projecte, que també contempla la instal·lació d’enllumenat, preveu distingir els dos carrils amb paviments de diferents colors: ocre per als vianants i vermellós per als ciclistes. A la carretera BV-1221, és a dir a la carretera de Terrassa a Talamanca, l’itinerari es construirà a diferent nivell per als vianants (amplada de 2 m) respecte als ciclistes (amplada de 2,5 m) i es reduirà sensiblement l’espai destinat als vehicles (els carrils passaran de 3,5 m a 3 m). En canvi, a la carretera que enllaça amb el casc urbà de Matadepera (BV-1275) s’habilitarà al mateix nivell per a vianants (1,50 m d’amplada) i per a ciclistes (2,50 m).

Amb aquesta actuació s'uniran aquestes dues poblacions i alhora es donarà accés a l'estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). El projecte també contempla la millora de la intersecció entre les carreteres C-1415a i BV-1248 mitjançant la implantació d'una rotonda.

Quan l’itinerari travessi el pont de la riera de les Arenes, l’espai disponible s’acumularà en un costat de la vía en el que s’habilitarà una franja compartida per vianants i ciclistes d’uns 3,50 m, que estaran separats dels vehicles per una barrera de protecció. D’altra banda, també es  preveu prolongar els camins de servei en ambdós costats de la riera de les Arenes per sota del pont de la BV-1275 amb la construcció de murs d’escullera, i habilitar un carril bici bidireccional, en el tram de l’avinguda Lacetània, situat entre el carrer de Granollers i la carretera BV-1221.

La segona fase de l'actuació fa referència a la carretera que va de Sabadell a Matadepera, la BV-1248, per la zona de Can Deu. Es crearà un vial per a vianants i ciclistes al marge dret d'aquesta carretera que en aquest cas disposarà de tres metres d'ample, i es construirà una rotonda de 40 metres de diàmetre a la intersecció entre la C-1415 a i la BV-1248.