ple sabadell

Els canvis a la Policia de Sabadell no agraden a l'oposició

Totes els partits retreuen els canvis aplicats en el cos durant aquest mandat

per Albert Segura, Sabadell, 25 d'abril de 2019 a les 19:15 |
Aspirants a Policia Municipal de Sabadell formant-se a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya | Juanma Peláez
L’oposició de l’Ajuntament de Sabadell no comparteix l’anàlisi que el govern local fa de l’estat de la Policia Municipal, sobretot després que aquest dijous, en el ple del mes d’abril, s’ha presentat el Pla Director de la Policia Municipal per al període 2018-2022. El pla, però, s’ha aprovat gràcies a la majoria amb què compta el govern al ple.

El regidor del Partit Popular, Esteban Gesa, s’ha mostrat bel·ligerant amb el fet que sigui el regidor Lluís Perarnau (Crida per Sabadell) qui ha assumit la cartera responsable de dirigir la Policia Municipal en el tram final de mandat. “El tema de la Policia local li interessa menys que el de la neteja de la ciutat, vostè és un activista, i quan es posa un activista a gestionar, no anem bé”, ha assenyalat Gesa, destacant, però, que no tenia res de personal contra Perarnau.


Des de Ciutadans, Adrián Hernández ha acusat obertament el govern de “destrossar” el cos de policia, i ha demanat a Perarnau si dormia tranquil després dels canvis que s’havien fet, entre els quals uns canvis de torn que havien provocat trastorns en l’organització familiar de molts agents. “No li haurà arribat que els canvis de torn es van flexibilitzar, finalment”, ha respost Perarnau.

Al seu torn, des del PSC, Josep Ayuso ha retret el to usat en l’informe elaborat, on es parla d’un col·lectiu ancorat en el passat nostàlgic, dividit internament, amb vincles familiars i interns dubtosos: “Vostè creu que qualsevol persona que llegeixi aquestes conclusions podrà estar mínimament en sintonia o amb una mínima voluntat de complicitat amb el govern, quan els estan insultant?”.

Finalment, el punt ha prosperat amb els vots a favor del govern municipal.

El Pla Director


El document incorpora el projecte de creixement de la plantilla de la Policia Municipal, iniciat el 2016, que té l’objectiu de comptar a partir del 2022 amb una plantilla de 275 agents (el 2016 comptava amb 220 i actualment amb 235 efectius). L’ampliació de la plantilla sumada a les substitucions per jubilacions previstes fins al 2025 comportarà la incorporació de 125 agents nous.

El creixement dels recursos humans, sumat a l’increment de recursos materials, és un dels pilars bàsics per a la reorganització del cos prevista al document, amb l’objectiu d’aconseguir un perfil del cos proper i empàtic en les relacions amb el ciutadà, que s’anticipi als esdeveniments en comptes de reaccionar i que actuï amb més eficàcia.

L’estructura proposada en el document reorganitza el cos en cinc grans divisions:

Vigilància del Territori: garanteix la vigilància continuada mitjançant el sistema de patrulla les 24 hores i inclou els àmbits de seguretat ciutadana, trànsit i mobilitat, medi ambient.
Inspecció i Investigació: fa tasques d’inspecció (llicències, esdeveniments públics, etc.) i investigació especialitzada i d’atenció al públic per formular denúncies o atestats de trànsit. També en forma part el Servei d’Atenció a la Víctima de violència masclista. Com l’anterior, és un servei continuat les 24 hores, amb el sistema habitual de patrulla.

Atenció als Districtes: pensat per garantir una resposta immediata, és un servei de matí i de tarda, que es fa en patrulla individual (scooter o caminant) i que recorre tots els barris de la ciutat. És l’eix central del servei de Policia, ja que farà, entre altres, tasques de prevenció d’inseguretat; detecció d’anomalies en relació amb les ordenances o fets delictius; protecció escolar i regulació del trànsit; recepció de queixes i inquietuds de la població i proporció d’informació, actuant com la imatge de l’Ajuntament al barri. Requerirà per part dels agents un alt grau de coneixement de les problemàtiques de cada zona i la població i millorarà el contacte policia-veïnat. Presenta quatre unitats: Policia Comunitària, Relacions amb la Comunitat, Educació Viària i Tasques Operatives.

Planificació, Qualitat i Suport: farà tasques de planificació de serveis i suport logístic, anàlisi estadístic informes i control de qualitat dels serveis.
Gestió Administrativa i Econòmica.

Un dels factors a tenir en compte per a la millora del servei i l’assoliment dels nous objectius - i que es durà de forma prioritària - serà la posta en marxa d’un Pla de Formació i Pla de Carrera Professional de la plantilla.

Recursos materials

Tan important com l’increment de personal per a dur a terme els objectius establerts al Pla i la reorganització del servei és la dotació de més recursos materials i tècnics. El document preveu a tal efecte incrementar el parc de vehicles i, així, passar de 10 vehicles patrulla al 2018 a 15 al 2022; de les 10 motocicletes actuals, a les 15 previstes i de 22 motocicletes de proximitat, passar a tenir 40 al 2022. També s’estableix un important augment dels dispositius de comunicació per ràdio, tant per a vehicles com per a agents, així com l’adquisició de més armament, motivat per l’augment de la plantilla.

La reorganització de la Policia implicarà també una actuació a la Prefectura, a l’edifici de Cal Marcet. Es fa necessària una nova adaptació dels espais interns i externs, per facilitar la tasca de gestió interna de la Policia i alhora dotar-se d’àmbits de relació externa adequats per a cada tipus de servei i de persones usuàries. Les obres tindran un cost aproximat de 480.000 euros i suposarà invertir una xifra similar en la renovació i ampliació de mobiliari, material tècnic, equips informàtics, etc.

L’aplicació del Pla Director de la Policia Municipal es farà progressivament i de forma paral·lela i complementària amb el desenvolupament dels plans Locals de Seguretat i de Seguretat Viària.

 

Participació