«Junts», «Podem» i «Guanyem»: candidatures que poden dur a la confusió al Vallès

La multiplicitat de llistes amb noms semblants pot comportar vots en candidats no esperats

Un vot a l'escola Teresa Claramunt
Un vot a l'escola Teresa Claramunt | Albert Segura
26 d'abril del 2019
Actualitzat a les 12:11h
Les eleccions municipals són les més properes al ciutadà, donat que qui s'escull és la persona o persones que dirigiran la política local en els propers quatre anys. En aquesta ocasió, els canvis de noms, les desavinences internes i la proliferació de nous partits ha fet aparèixer candidatures amb nomenclatures similars que pot generar confusió en els votants.

En el cas de Sabadell, aquesta situació s'experimenta en l'univers vinculat a Podem, que es presenta per triplicat. Així, Gent de Podem va a les llistes de Sabadell en Comú, mentre que el Cercle Podem Decano es presenta sota el nom d'Ara Sabadell, liderats per l'actual regidor de Salut, Ramon Vidal, que ha trencat amb els comuns. Per altra banda, Podemos Sabadell es presenta per separat sota la batuta de Marta Morell, que no ha arribat a una entesa amb EUiA per anar plegats a les eleccions locals. 

La marca Guanyem també té una doble papereta aquest 26 de maig. L'actual tercera tinenta d'alcalde, Marisol Martínez, lidera Guanyem Sabadell, mentre que a la mesa electoral hi trobarem una altra marca amb el nom de Guanyem Sabadell, liderada per Kiruna Rosa Domingo. Una altra curiositat a la capital vallesana és la de Junts per Sabadell, que lidera Lourdes Ciuró (PDECat), un nom que va fer servir Manuel Bustos en la darrera campanya en què es va presentar com alcalde, l'any 2011.

A Sant Quirze del Vallès trobem un altre dels casos curiosos d'aquesta campanya electoral. L’alcaldessa Elisabeth Oliveras (ERC) es presenta amb el nom Junts per Sant Quirze - Esquerra Republicana de Catalunya - Acord Municipal, mentre que l'entorn del PDECat ho farà sota el nom de Junts per Sant Quirze del Vallès (Junts).

També a Castellar del Vallès pot generar confusió la candidatura que lidera l'alcalde, Ignasi Giménez. Es presenta a les eleccions com a Som Castellar, però no té cap vincle amb el col·lectiu de dretes Som Catalans, que presenta candidatura en altres ciutats com Sabadell, però que no té representants a Castellar.

Paperetes i candidats

Les paperetes d'ERC i JxCat seran les que estaran més presents entre els col·legis electorals del Vallès Occidental als comicis municipals. 23 candidatures d'ambdues formacions i 22 del PSC, aquest podi el tanca Cs amb 20. Per darrere queden el PP amb 16, En Comú Podem amb 15 i la CUP amb 14. Vox estarà present amb nou candidatures, Podemos amb sis i tanca Primàries amb cinc. 

Quantes candidatures ha presentat cada partit a les eleccions municipals? Aquest acostuma a ser un bon termòmetre de com poden anar els resultats -per bé que sempre hi ha llistes confeccionades sense implantació al territori i que després obtenen pocs vots- i, en pràcticament totes les eleccions de les darreres dècades, l'espai convergent era el que havia aconseguit situar-se per davant en aquest rànquing. Tot i això, aquesta tendència s'ha trencat aquest cop.

 
Els partits encara es troben en període d'al·legacions, per aconseguir esgarrapar les darreres llistes pendents de tancar, i per tant el recompte és encara provisional -es poden comunicar irregularitats fins al dia 26-, però aquest dimecres els butlletins oficials provincials ja han fet públic el primer llistat. El definitiu es proclamarà el dia 29 i es publicarà l'endemà.

En tot cas, la variació dels partits és la següent:

ERC: Els republicans se situen com la candidatura que presenta més candidatures, creixent de 715 a 807 (sense comptar entitats municipals descentralitzades). És la que més en presenta, en solitari, a 16 comarques.

JxCat: En té validades, per ara, 771, per sota de les 858 que CiU va confeccionar el 2015. És, però, la llista que més n'ha fet, en solitari, a 15 comarques.

PSC: Pràcticament repeteix el nombre de llistes fetes, amb 525, tan sols tres menys que el 2015. En tot cas, és el partit que n'ha fet més a dues comarques.

PP: Els populars són els que cauen més en aquest rànquing, ja que passen de les 525 llistes a menys de la meitat, només 230.

Cs: Per contra, el partit d'Albert Rivera és el que més creix, de 90 a 204, tot i que no supera el PP.

CUP: L'ascens dels anticapitalistes és més progressiu, passant de 163 a 191. Ja superen els comuns en la classificació.

Comuns: Les llistes vinculades als comuns baixen de 221 a 147. Tot i això, a banda, s'han confeccionat 52 més properes a Podem.

Finalment, Vox serà present a les meses de 45 municipis, quatre més dels que trobaran paperetes de Primàries.