1 de 10
llengua

Hisenda prohibeix als seus treballadors oferir atenció telefònica en català

L’Agència Tributària espanyola recorda a la seva plantilla que "no oferirem mai" l’opció de ser atès en un idioma cooficial

Contribuents informant-se sobre la declaració de renda | Europa Press
per NacióDigital, 16 d'abril de 2019 a les 16:31 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els treballadors d'atenció telefònica de l’Agència Tributària espanyola han rebut ordres directes i concretes de "no oferir mai" als usuaris l’opció de ser atesos en un idioma cooficial diferent del castellà. Així ho ha denunciat aquest dimarts la Plataforma per la Llengua, després que un treballador d'Hisenda els traslladés el cas. Aquesta denúncia arriba en el període de l'any en què Hisenda rep més consultes: en plena campanya de la Renda.

El treballador explica que l'Agència Tributària espanyol ha publicat un recordatori a la seva Intranet en què ordena a tota la plantilla que només considerin atendre una trucada en català, basc o gallec "si el contribuent insisteix a utilitzar aquesta opció". Només si insisteix, ja que aquesta opció "no l’oferirem mai, perquè al sol·licitar la cita no és possible escollir un idioma cooficial", precisa la comunicació interna d'Hisenda.


La Plataforma per la Llengua, a més, afegeix que ha pogut comprovar que ni tan sols quan el contribuent vol ser atès en català té aquesta atenció garantida. "En diverses trucades de comprovació, els operadors de la campanya de la renda han deixat clar que no era possible derivar la trucada a un departament que atengués en català", explica l'entitat, que considera "discriminatori" aquest tractament al català.

"Governi el PP o governi el PSOE de Sánchez, sigui per la porta del davant o per la porta del darrere, l’Estat espanyol ho té clar: els catalanoparlants paguem impostos a Hisenda però som tractats com a ciutadans de segona, no tenim els mateixos drets que els castellanoparlants", ha denunciat el president de la Plataforma per la Llengua. Òscar Escuder, que ha avançat que l'entitat denunciarà els fets davant del Comitè d’Experts del Consell d’Europa que avalua el compliment de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries.
Participació