EN DIRECTE

El judici, minut a minut

Tota la informació relacionada amb la causa contra els líders independentistes

per NacióDigital, 15 d'abril de 2019 a les 09:42 |
« Entrades més recents
 11:03 Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "No ens esperàvem que la policia acutés com ho va fer. En cap moment ens van parlar, van entrar a sac".
 11:03 Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "A mi em van donar cops a la cama fins a caure al terra. Vaig anar a l'ambulància quan la Guàrdia Civil reculava, però em van dir que anés al CAP".
 11:02 Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "No vaig veure ningú abraonar-se contra la policia. Tothom era pacífic. Si algú tenia intenció de fer alguna cosa l'aturàvem i li dèiem que érem gent pacífica".
 11:02 Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "Vaig veure molta gent plorant, amb por, desesperada. Se sentia la gent de darrere dient als familiars que sortissin d'allà".
 11:02 Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "La Guàrdia Civil ens va començar a pegar, ens apallissaven, ens colpejaven al cap. Es van posar en formació i tal com ens empenyien, ens pegaven a l'estómac".
 11:02 Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "Quan va arribar la gent vam alçar les mans i cridàvem 'som gent de pau'. La Guàrdia Civil va entrar 'a saco', de males maneres".
 11:02 Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "La policia va arribar cap a les 9.15h. Va ser un cop molt fort, no ens ho esperàvem".
 10:50 Declara ara Joan Pau Salvadó, votant de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita: "Quan vam arribar l'ambient era molt tranquil, hi havia emoció".
 10:47 Juli Fernàndez, votant de l'1-O a Sabadell: "Vaig votar a l'Escola Industrial perquè hi havia cens universal. No sé si les meves dades estaven en algun registre".
 10:47 Julià Fernàndez, votant de l'1-O a Sabadell: "Quan vaig anar a votar hi havia una parella de Mossos. Van intentar tancar el col·legi però em van dir que no podien fer res més".
 10:47 Julià Fernàndez, votant de l'1-O a Sabadell: "Quan vaig anar a votar hi havia una parella de Mossos. Van intentar tancar el col·legi però em van dir que no podien fer res més".
 10:46 Julià Fernàndez, votant de l'1-O a Sabadell: "L'octubre de 2017 era tinent d'alcalde de Sabadell, però la policia no va tenir cap tracte diferent amb mi".
 10:46 Julià Fernàndez, votant de l'1-O a Sabadell: "La gent estava indignada, però no vaig veure ni insults ni llançament d'objectes contra la policia".
 10:46 Julià Fernàndez, votant de l'1-O a Sabadell: "La policia es va endur menjar per a celíacs i joguines".
 10:46 Julià Fernàndez, votant de l'1-O a Sabadell: "La policia em va donar un cop de puny a la cara, em van retirar i després em van clavar dues puntades de peu. Això va passar amb més gent".
 10:46 Julià Fernàndez, votant de l'1-O a Sabadell, denuncia que la polica va arribar a primera hora i sense dir res va començar a retirar gent de la zona. "A un senyor el van treure donant-li cops de puny a l'esquena", afirma.
 10:31 Declara ara Julià Fernàndez, votant de l'1-O a Sabadell, a l'escola Nostra Llar: "Allà no vaig poder votar per l'actuació policial i vaig anar a votar a l'Escola Industrial amb Cuixart i Serracant".
 10:31 ​Pilar Calderón, votant de l'1-O a Sabadell: "Estàvem manifestant-nos, asseguts al terra i amb les mans alçades. Ens estàvem manifestant i vam impedir l'accés de la policia".
 10:31 Pilar Calderón, votant de l'1-O a Sabadell: "La policia no es va endur material electoral. El col·legi va continuar obert quan van marxar els agents. La presència dels Mossos auxiliava la gent ferida".
 10:28 Pilar Calderón, votant de l'1-O a Sabadell: "No vaig veure gent agredint els policies, vaig veure gent plorant, fins i tot jo vaig plorar".
 10:26 Pilar Calderón, votant de l'1-O a Sabadell: "La policia no es va endur material electoral. El col·legi va continuar obert quan van marxar els agents. La presència dels Mossos auxiliava la gent ferida".
 10:26 ​​​Pilar Calderón, votant de l'1-O a Sabadell: "Vaig estar tota la nit al col·legi. Vam organitzar activitats amb altres pares per tal de manifestar el nostre dret a vot. No sabíem que la policia vindria".
 10:26 Pilar Calderón, votant de l'1-O a Sabadell: "A l'escola Nostra Llar, els Mossos auxiliaven els ferits".
 10:26 Pilar Calderón, votant de l'1-O a Sabadell: "La policia va entrar al Nostra Llar i es van endur material escolar: disfresses, joguines... S'ho van endur en bosses d'escombraries".
 10:26 Pilar Calderón, votant de l'1-O a Sabadell: "No sabíem que arribaria la policia. Ningú els va amenaçar ni agredir".
 10:26 Pilar Calderón, votant de l'1-O a Sabadell: "Vaig veure un policia aixecar la porra a una àvia. La gent estava asseguda amb les mans aixecades cridant 'votarem'".
 10:20 Declara ara Pilar Calderon, votant de l'1-O a Sabadell: "Abans de les nou del matí vam veure com la policia arrossegava i pegava la gent".
 10:18 Santi Valls, votant de l'1-O a Sabadell: "Vaig anar al col·legi Nostra Llar perquè ja sabia que hi havia cens universal. Vaig anar a aquell centre perquè pensava que seria més àgil".
 10:17 Santi Valls, votant de l'1-O a Sabadell: "La gent protestava pel que estava passant. No sé si la portada estava tancada, però els policies la van trencar".
 10:17 Santi Valls, votant de l'1-O a Sabadell: "Vaig passar pel costat dels Mossos i no ens van dir res".
 10:17 Santi Valls, votant de l'1-O a Sabadell: "Vaig sentir algun insult, però no amenaces. Volíem votar i estàvem enfadats".
 10:14 Santi Valls, votant de l'1-O a Sabadell: "Vaig rebre algun cop i alguna puntada per part de la policia merament provocadora".
 10:14 Santi Valls, votant de l'1-O a Sabadell: "La policia no va poder tancar el col·legi Nostra Llar. Vam seguir votant quan van marxar".
 10:14 Santi Valls, votant de l'1-O a Sabadell: "En cap moment els votants van agredir la policia".
 10:14 Santi Valls, votant de l'1-O a Sabadell, assegura que l'actuació policial va durar uns 45 minuts. "Van arribar a la porta i la van trencar, després van sortir del col·legi amb bosses d'escombraries i van marxar".
 10:14 Santi Valls, votant de l'1-O a Sabadell: "Vaig veure cops, policies agafant la gent pels cabells, com les llançaven al terra... Hi havia gestos violents. No m'ho esperava".
 10:06 Declara Santi Valls, que va votar al col·legi Nostra Llar de Sabadell. Explica que va arribar la policia i els va separar en dos grups: "Va ser tot molt ràpid, ens van separar per la força", assegura.
 10:05 Bon dia, reprenem el minut a minut amb tota la informació del judici de l'1-O. Avui els protagonistes seran els votants del referèndum, que testificaran al Suprem. 
 18:00 L'exdiputat de JxSí Lluís Llach ha estat un dels testimonis més destacats de la tarda. Ha comparegut amb el llibre de Raül Romeva des de la presó, i ha explicat que el 20-S va ser davant del Departament d'Economia i va parlar en diverses ocasions amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. De fet, s'ha fet responsable que els dos dirigents independentistes pugessin damunt dels cotxes de la Guàrdia Civil per desconvocar la manifestació . 
 18:54 Manuel Marchena suspèn la sessió fins dilluns a les 10h. 
 18:41 "Abans de marxar, cap a les 17h, Junqueras va fer un petit parlament cridant a la calma i la serenitat, i va concloure dient que ens acompanyaríem els uns als altres per fer triomfar la veritat, la llibertat i la democràcia", ha explicat a preguntes d'Andreu van den Eynde. Dins del Departament, Juncà ha explicat que Junqueras i Lluís Salvadó es van saludar i ha negat que hi hagués cap moment de "tensió" amb la Guàrdia Civil. "Jo era a primera fila, vaig poder enregistrar un petit vídeo del moment. Hi havia sis o set guàrdies civils i va passar amb tota tranquil·litat", ha apuntat. Van den Eynde ha sol·licitat la incorporació d'aquest vídeo a la prova. "És un fet controvertit", ha dit l'advocat. Manuel Marchena ha dit que aquest vídeo, "en principi", no és "determinant".
 18:41 Un dels testimonis més destacats ha estat Lluís Juncà, l'excap de l'oficina d'Oriol Junqueras el 20 de setembre. Ha explicat que va poder entrar sense problemes a la conselleria i en va marxar a les 11h per anar al Palau de la Generalitat. "A aquella hora la gent ja arribava a la Gran Via i nosaltres estàvem esperant a veure què passava", ha dit. Més tard va poder tornar al Departament acompanyant Oriol Junqueras i hi van poder entrar gràcies al passadís de l'ANC.
 18:40 L'exdiputada de JxSí Teresa Vallverdú ha explicat que va apropar-se fins a la porta del Department i hi havia "bastanta gent" amb una actitud "tranquil·la". "La gent estava enfadada, però l'actitud era en alguns tranquil·la i en alguns moments festiva", ha apuntat. La testimoni ha negat que hi hagués cap actitud violenta ni intents d'assalt a la conselleria. "Els agents de la Guàrdia Civil anaven vestit de manera normal, sense protecció", ha assegurat, i ha reiterat que es podia moure.
 18:40 Un altre senador republicà, Quim Ayats, també present el 20-S, ha anat en la mateixa línia que la resta de testimonis i ha assegurat que l'ambient a Economia era "lúdic" i tranquil. Ha ressaltat que l'acció que s'estava duent a terme era "un acte de protesta": "Mai vam pretendre obstaculitzar la tasca de la Guàrdia Civil", ha ressaltat. Ha admès, a preguntes de la Fiscalia, que va veure gent enfilada als vehicles de la Guàrdia Civil però ha ressaltat que principalment eren "fotoperiodistes".
 18:40 El senador d'ERC Bernat Picornell, també present el 20-S a Economia, ha refermat el relat d'Orobitg i ha assegurat que la concentració era "reivindicativa però festiva". També ha explicat que Oriol Junqueras va anar al Departament amb diversos col·laboradors. "Es va dirigir a la gent a la porta i va parlar de democràcia i llibertat", ha explicat, i ha ressaltat que els agents de la Guàrdia Civil tenien una actitud de "tranquil·litat". 
 17:17 Orobitg ha explicat que Oriol Junqueras va parlar  amb la persona de màxim rang de la comitiva judicial i que a la sortida d'Economia va fer un discurs cridant a la calma. També ha relatat que Jordi Sànchez tenia la intenció de dissoldre la concentració i va preguntar a diversos diputats presents si es sumarien a donar aquest missatge a la gent. "Van pujar a l'escenari per demanar que la gent marxés", ha dit, i ha afegit: "Em penedeixo d'haver-los dit que no els havien sentit, aleshores algú els va suggerir pujar als cotxes de la Guàrdia Civil", ha  afirmat. 
 17:17 El diputat d'ERC Jordi Orobitg, que va ser present a la seu d'Economia el 20-S, ha assegurat que la concentració era "festiva" i que no va veure cap acte de violència o hostilitat, ni tampoc que la gent intentés accedir al Departament. "L'acte de més hostilitat va ser un jove llançant una ampolla de plàstic buida, i la gent li va retreure l'acció", ha dit. També ha assegurat que hi havia un passadís i que la gent podia entrar i sortir tot el dia. "Diverses persones sortien per anar a buscar menjar", ha apuntat. 
 17:00 Pel que fa al dia del referèndum, ha dit que hi va participar des de la nit abans a l'escola La Dovella del Clot. "Entre les 10 i les 12h del matí van venir tres binomis dels Mossos, vam formar un mur humà en silenci i de manera pacífica", ha dit, i ha explicat que ell va mediar amb els Mossos i els va dir que no podrien retirar les urnes. "Era conscient que el referèndum estava prohibit i la vaig desobeir de manera conscient", ha ressaltat, i ha reblat: "Si l'autodeterminació és delicte, em declaro culpable i reincident".
 16:59 L'exdiputat de la CUP David Fernàndez ha comparegut aquest dijous al Tribunal Suprem per declarar com a testimoni. A preguntes de Benet Salellas, ha explicat que va ser diputat al Parlament per la CUP. L'any 2017 ha dit que ja no era al Parlament i exercia com a militant cupaire i va participar "tant com va poder" en la participació del referèndum de l'1-O. 
 12:59 Manuel Marchena suspèn la sessió fins a les 16h. 
Entrades anteriors »

 

Participació