Un inspector de la policia espanyola denuncia que dos mossos els van seguir amb un cotxe de la Generalitat l'1-O a Sabadell

El testimoni de la Policia Nacional critica la inacció de la policia catalana i revela que va demanar un dispositiu de "contravigilància" en un centre de Les Corts

10 d'abril del 2019
Actualitzat a les 11:16h
Agents de la policia espanyola entrant al menjador de l'escola Nostra Llar
Agents de la policia espanyola entrant al menjador de l'escola Nostra Llar | YouTube
Nova jornada de judici amb el protagonisme centrat en els testimonis de la policia nacional espanyola, que han continuat desfilant pel Tribunal Suprem. Ahir, les dues idees més rellevants que van voler deixar clares els testimonis van ser la suposada violència dels votants i la passivitats dels Mossos. De fet, l'autor de l'acta de l'1-O a Barcelona va assegurat que el dispositiu dels Mossos estava pensat per permetre el referèndum.

El primer testimoni del dia ha estat l'inspector de la Policia Nacional espanyola que va redactar l'acta policial número 4 de l'1-O a Barcelona pel districte de les Corts, i també l'acta policial de Sabadell, en concret de l'escola Nostra Llar. Ha explicat que duien unitats de suport policial per poder entrar als centres i impedir la votació "sense cap perill". "El dispositiu policial es va concretar la matinada de dissabte i a les 5 del matí del dia del referèndum", ha dit. 

El testimoni ha relatat que quan es disposaven a anar al centre Pau Romeva, el responsable de l'equip de contravigilància els va informar que la gent sabia que arribava la policia. "Vam decidir avortar l'actuació", ha relatat. Qui els va avisar? "Gent que teníem entre els concentrats", ha dit. Poques hores més tard, quan se'ls va informar que la situació estava tranquil·la, es va tornar a iniciar "l'acostament".

Va ser aleshores quan, segons l'agent, "es van produir enfrontaments gravíssims". Allà hi van trobar cotxes dels Mossos que "barraven el pas": "Vam haver de demanar-los que retiressin els vehicles per poder passar. Ho van fer i van marxar", ha denunciat el testimoni. En aquest centre, el policia ha assegurat que va confirmar les seves "sospites" sobre els Mossos i ha assegurat que "dos mossos de paisà" els van seguir amb "un cotxe camuflat de la Generalitat"

Contravigilància al Joan Boscà

Al Joan Boscà, el testimoni ha assegura que la gent els estava esperant. "Tenien persones disposades i vigilant. Van ser capaços de detectar el personal de paisà", ha assegurat. "Quan van arribar les unitats va començar l'actuació", ha afirmat. En aquell centre, ubicat sobre la Ronda de Dalt de Barcelona -que l'agent ha comparat amb la M-30 de Madrid, per ubicar el tribunal-, el testimoni ha dit que hi havia el binomi de Mossos "en actitud totalment passiva". "Vaig veure un cotxe sense logotip. Vaig sospitar i vaig avisar que muntaríem una contravigilància per veure si algú ens estava espiant", ha revelat. 

L'agent ha relatat que hi va haver "enfrontaments greus". "Ens van pegar amb paraigües, amb cascos de moto...", ha assegurat. Ha dit que un cop dins van veure una "barricada" i gent cantant "som gent de pau" sense oposar resistència. A la sortida del centre, ha relatat, es van produir incidents. "La sortida sempre era la part més complicada. La gent estava crispada perquè els havíem entorpit el referèndum. Ens van insultar, ens van dir 'animals'. Quan vam arribar al comboi van intentar aïllar la part del final i crec que es van utilitzar les defenses", ha explicat a la Fiscalia.

Més tard, Benet Salellas li ha preguntat si sap per què no hi ha imatges de la intervenció policial en aquest centre de Les Corts i l'agent ha dit que ho desconeix. Salellas ha fet notar la seva queixa perquè no ha pogut mostrar vídeos d'aquell dia al Joan Boscà. Aquí podeu veure alguna de les actuacions d'aquell dia: 


Actuacions simulades al Nostra Llar

L'inspector ha explicat que la primera escola on es van dirigir l'entrada a l'escola Nostra Llar de Sabadell, i al Joan Boscà de les Corts i al Pau Romeva. "Primer vam entrar a Sabadell, després al Joan Boscà i després al Pau Romeva, i durant el dia anàvem fent seguiment de tots els col·legis assignats", ha relatat a preguntes de la Fiscalia. A més de les tres intervencions, l'inspector ha dit que també van fer tasques de control i vigilància en altres centres. 

Pel que fa a l'escola Nostra Llar de Sabadell, el policia ha dit que en un primer moment la gent, unes 200-300 persones, estaven "tranquil·la", tot i que ha ressaltat que estaven "congregats en massa" i no situats "com una votació normal". Segons ha dit, quan van arribar les UIP la gent es va situar a la porta del centre i va començar a cridar "votarem". El testimoni, seguint les declaracions d'ahir, ha acusat els Mossos de no actuar: "La primera situació surrealista va ser quan els Mossos van dir-nos que no podien intervenir perquè no tenien unitats d'ordre públic i es van retirar", ha explicat. 

L'inspector ha assegurat que van avisar els votants que havien de complir el mandat judicial d'impedir el referèndum, però que la gent no va obeir. "Un senyor ens va dir que no podíem actuar perquè hi havia gent gran i nens", ha relatat. Després de tornar a advertir, els policies van actuar. "L'actuació va ser modèlica", ha recalcat. "Vam retirar un a un. Els anàvem traient i traslladant-los en un perímetre de seguretat", ha afegit, i ha acusat els votants de "simul·lar agressions". "Això va fer reaccionar la massa, que va començar a cridar 'fora, fora'". A la sortida, després de confiscar material, la gent ens va insultar i el testimoni ha assegurat que des dels balcons els escopien. "La part de darrere del comboi va haver de protegir la retirada", ha assegurat. 

Aquí podeu veure els fets de l'escola Nostra Llar: