Guanyem Sabadell assegura que garantirà la vacunació gratuïta a tots els nens de la ciutat

L'actual Pla Estatal de Vacunació preveu un conjunt de vacunes que hauran de ser administrades als nens i nenes durant els primers mesos de vida

Redacció
03 d'abril del 2019
Actualitzat a les 15:03h
La proposta planteja l'accés a les vacunacions infantils gratuïtes
La proposta planteja l'accés a les vacunacions infantils gratuïtes | Elisenda Rosanas
Guanyem Sabadell assegura que garantirà la vacunació de tots els nens i nenes de la ciutat. Així ho apunta la força, destacant que l'actual Pla Estatal de Vacunació preveu un conjunt de vacunes que hauran de ser administrades als nens i nenes durant els primers mesos de vida, unes vacunes, però, que part d'elles quedaran finançades per la sanitat pública a tot el territori.

En canvi, aquesta situació varia després en funció de la Comunitat Autònoma, en relació a quines vacunes cobreix la sanitat pública d’entre les recomanades pels nens i nenes en el seu primer any de vida. Això, apunten, provoca diferències en funció del poder adquisitiu de les famílies ja que l’import al que han de fer front és alt.

Moltes d’elles han de prendre una decisió que acabarà condicionada per la capacitat de poder disposar d’aquests recursos econòmics abans que pel criteri de salut que és el que hauria de ser més important. Per tant, algunes vacunes obligatòries són finançades a alguns llocs de l’Estat mentre que a d’altres no ho són en funció del criteri de la comunitat autònoma.

D’aquestes que no són finançades n'hi ha tres de molt importants que a Catalunya no compten amb finançament públic: Bacsero (contra la meningitis B), Rotateq (contra el rotavirus) i Nimenrix (contra la meningitis). A més d’aquestes, actualment a les escoles s’administra a les nenes la vacuna contra el Papiloma humà, però no als nens que passarien a rebre-la també entre els 11 i els 12 anys.

En els tres primers casos, que han de ser administrades durant els primers mesos de vida dels nadons, suposen una despesa que supera els 300€ per nen o nena nascuts a Catalunya mentre que són gratuïtes als nascuts a diverses comunitats d’Espanya. Per aquesta raó, i en paral·lel a la petició que la formació farà com Ajuntament a la Generalitat perquè es faci càrrec d’aquestes vacunes de forma gratuïta i universal, Guanyem Sabadell assegurà que introduirà un pla de vacunes local.

L'objectiu és posar a disposició de tots els pares i mares de forma gratuïta l’administració d’aquesta medicació per a tots els nens i nenes de la ciutat. "Estudiat el cost d’aquesta mesura, podem pressupostar aquesta partida restada a d’altres que podrien ser suprimides dels pressupostos previstos pels propers exercicis", apunten.