Transport públic gratis per a l'acompanyant de persones amb discapacitat a Sabadell

S’estima que unes 1.500 famílies podrien beneficiar-se de la mesura

Interior d'un bus de Sabadell
Interior d'un bus de Sabadell | ACN
Redacció
02 d'abril del 2019
Actualitzat a les 9:33h
L’acompanyant d’una persona amb discapacitat podrà, a partir del mes de maig, accedir gratuïtament al transport públic, mitjançant una targeta, en el trajecte que facin conjuntament. El passat Ple municipal va aprovar aquesta mesura que podria beneficiar unes 1.500 persones.

El carnet autoritza l’ús gratuït del transport municipal a una persona que acompanya a una altra amb discapacitat que necessita de suport per als desplaçaments en transport col·lectiu.

Els requisits per disposar-ne són: estar empadronada a Sabadell, acreditar una discapacitat de grau igual o superior a 33% i disposar de l’acreditació oficial que certifica la necessitat d’acompanyament en els seus desplaçaments en transport públic. Com que té un caràcter universal no hi ha un criteri ni d’edat ni d’ingressos, només la necessitat acreditada de suport.

Les targetes es faran, de forma presencial, a les Oficines d’Atenció Ciutadana a partir del mes de maig. La persona titular de la targeta és la persona amb discapacitat. Haurà de portar el certificat de discapacitat o la targeta de discapacitat a on consti la necessitat d’acompanyament en els seus desplaçaments en transport públic. Caldrà que la persona titular acudeixi personalment al SAC ja que cal que si li faci la fotografia que  estarà incorporada al carnet.

Fer front al sobrecost

A l’espera de l’aprovació i entrada en vigor del futur reglament de tarifació social del transport públic de Sabadell, aquesta targeta és una mesura per fer front a un sobrecost que poden tenir les persones amb discapacitat i contribueix d’aquesta manera a la participació social d’aquestes persones facilitant la seva mobilitat en transport públic.

Des de fa un temps s’està aplicant un criteri d’excepcionalitat i de necessitat social de forma que s’atorga un carnet d’acompanyant en situació d’unitats familiars amb molts baixos ingressos. Sota aquest criteri d’ingressos baixos s’han concedit un total de 54 carnets d’acompanyant des de de l’any 2017, d’un total de 188 sol·licituds. La universalitat de la nova targeta elimina aquest criteri i la fa extensiva a totes les persones amb el grau i la necessitat de suport acreditats. 

A la ciutat hi han 3.200 persones amb certificació que necessiten ajuda per utilitzar el transport col·lectiu. L’estimació és que en faran ús unes 1.500 famílies.