Consulteu si us ha tocat ser en una mesa electoral a Sabadell

L'elecció com a membre implica la participació obligatòria i no es pot renunciar a formar-ne part si no és per una causa plenament justificada i acceptada per la Junta Electoral de Zona

El sorteig s'ha fet aquest dilluns
El sorteig s'ha fet aquest dilluns | Arxiu NG.
Redacció
01 d'abril del 2019
Actualitzat el 02 d'abril a les 12:30h
Aquest dilluns s'ha fet el sorteig públic per ser membre de mesa a les eleccions espanyoles que tindran lloc el 28 d’abril, en un ple extraordinari. Entre els 121.905 electors de Sabadell s'han nomenat un total de 2.034 persones.

S'han triat nou persones per mesa (un president titular i dos suplents; 1 primer vocal titular i dos suplents; i un segon vocal titular i dos suplents), de les quals el dia de les eleccions se n’hi hauran de quedar tres: un president i dos vocals. La persona que exerceixi la presidència ha de tenir el títol de batxillerat, FP2 o superior. Els vocals es trien entre la resta d’electors possibles.

Els nomenaments es notificaran en un termini de tres dies a partir d'aquest dilluns. Si alguna persona nomenada té una causa justificada i documentada que li impedeixi d’acceptar el càrrec, disposarà d’un termini de set dies des de la notificació per al·legar davant la Junta Electoral de Zona, situada a l’edifici dels Jutjats de Sabadell (av. de Francesc Macià, 34-38, 1a planta).

Consulta aquí si t'ha tocat ser membre d'una mesa electoral. Si en comprovar les dades no us apareix cap missatge vinculat al vostre punt de votació, significa que no heu estat designats com a membres.

Membres de mesa: una obligació amb certes excepcions

Un cop s’ha estat designat membre d’una mesa, no s’hi pot renunciar sense un motiu clar i evident. Així, els presidents, vocals i suplents que no vagin al col·legi electoral assignat incorreran en pena de presó, que pot anar dels tres mesos a un any, o multa de sis a 24 mesos. No obstant, sempre hi ha marge per a les al·legacions, que caldrà presentar-les davant la Junta Electoral de Zona, sempre amb una causa justificada i documentada per la qual no poden ser aquell dia a la mesa.

La Junta haurà de resoldre aquestes al·legacions en un termini de cinc dies. Si es dona el cas que els designats no poden exercir el càrrec passat aquest termini, caldrà avisar amb un termini anterior a les 72 hores a la Junta. En casos més extrems, ja sigui per fets immediats o per causes sobrevingudes, es té marge fins una hora abans de la constitució de les meses.

Però no tothom pot evitar ser membre d’una mesa. D’entrada, poden aconseguir-ho les persones majors de 65 anys, que tinguin alguna discapacitat, la incapacitat permanent absoluta o la gran invalidesa. En el llistat també hi figura la incapacitat temporal per al treball, embarassades a partir dels sis mesos o dones en període de baixa per maternitat, estar internat en un centre penitenciari o en un hospital psiquiàtric.

A banda d’aquestes circumstàncies, també es pot optar a evitar les meses si es pateixen lesions o malalties físiques o psíquiques que impedeixin exercir les funcions de membre d'una mesa electoral. També la situació de risc durant l'embaràs durant els primers sis mesos compta, així com la previsió d’una intervenció quirúrgica o de proves clíniques rellevants en el dia de la votació, els dies abans o el següent. Formar part d’una comunitats religioses amb règim de clausura o amb idearis contraris, o haver-se mudat a una altra comunitat autònoma també són alguns dels possibles arguments.

Pel que fa a la situació familiar, també es detalles certes excepcions. Així, una mare en període de lactància i fins que el nadó compleixi nou mesos pot quedar exempta, així com haver de tenir cura de manera continuada de menors de vuit anys o de persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial. Tenir un familiar fins al segon grau de consanguinitat o afinitat que per raons d'edat, accident o malaltia, no pugui valer-se per si mateix també es consideren criteris que justificarien l’exempció.

Pel que fa als membres de la mesa, la Seguretat Social els protegeix davant qualsevol situació que es pugui experimentar durant la jornada electoral. De la mateixa manera, comptaran amb una dieta que serà de 62,61 euros.


57 col·legis electorals i 226 meses a Sabadell

El nombre total d’electors que figuren a les llistes definitives del cens de la ciutat és de 153.380. Podran votar les persones que tinguin la ciutadania espanyola i que siguin majors d'edat inscrits al cens electoral.

Per a aquesta ocasió, la ciutat tindrà 57 col·legis electorals i 226 meses, una més que a les passades eleccions autonòmiques. Cal destacar que, tant l’Institut Arraona (c. del Príncep de Viana, 9) com la Sala Miguel Hernández (rda. de la Roureda, 24) no seran col·legis electorals en aquesta ocasió.

Les persones que anteriorment votaven a l’Institut Arraona podran exercir el dret de vot al Centre Cívic de Ca n’Oriac (c. d’Arousa, 2) o a l’Escola Torreguitart (c. de Vallirana, 14), en funció de l’adreça que consti al cens.

I els electors que anteriorment votaven a la Sala Miguel Hernández podran fer-ho al Casal de Gent Gran Sabadell - Roureda (c. de Costabona, 25). Col·legi electoral habitual que va ser substituït, puntualment, per la Sala, ja que a les darreres eleccions van ser en dia feiner.

En els propers dies, per tal d’informar les persones afectades per aquests canvis, addicionalment a les targetes censals enviades per l’INE, l’Ajuntament també enviarà cartes comunicant les modificacions.