«Cal trencar els prejudicis que els portadors del VIH són ionquis i prostitutes»

Actua Vallès engega un projecte per sensibilitzar sobre les persones portadores del VIH o malaltes de sida, en l'àmbit laboral

La coordinadora del projecte sobre el VIH i la sida a Actua Vallès, Nadia Valiente
La coordinadora del projecte sobre el VIH i la sida a Actua Vallès, Nadia Valiente | Albert Hernàndez
26 de març del 2019
Actualitzat a les 10:01h
L'entitat Actua Vallès, amb un quart de segle de vida d'existència, té en la seva gènesi "donar resposta a les necessitats de l’epidèmia del VIH i la sida". Per aquesta raó, l'associació sap com ha estat l'evolució. Nadia Valiente (Sabadell, 1996), tècnica d'inserció laboral, és una de les encarregades de la darrera iniciativa endegada: Eliminant obstacles, construint feina. Un projecte que es posa en marxa aquest mes de març, i fins al mateix mes de 2020, i busca "lluitar contra l'estigma i la discriminació" de persones amb VIH, sobretot en l'àmbit laboral. 
 
- Com arriba aquest projecte a Actua Vallès?

- De la mà de la Federació Trabajando en Positivo, de Madrid, que l'ofereix a les diferents entitats d’arreu de l’Estat que treballem amb persones amb VIH. Aleshores, ens encarreguem d'executar-lo. Ens dona les pautes i les diverses associacions el duem a terme, amb els objectius que cadascuna es marca. I a Catalunya, a més de nosaltres, hi ha quatre o cinc entitats més.

- La finalitat de la iniciativa és de donar visibilitat i sensibilitzar amb els problemes que es troben persones amb VIH en l'àmbit laboral. L'entitat té molts usuaris amb aquest perfil?
 
- En tenim, tot i que ha baixat el nombre. Fa tres o quatre anys ens havíem trobat gent que l’havien fet fora de la feina per tenir la sida. Ha passat i està passant. En molts casos, perquè hi ha una gran desinformació sobre el tema.
 
- Posi'm un exemple.
 
- Doncs, una empresa no et pot demanar el teu expedient mèdic per saber si ets o no portador del virus. Per llei no pot. Tampoc, per exemple, ho pot fer amb el certificat de discapacitat, perquè a la segona pàgina apareixen desglossades tota mena de malalties, entre aquestes la sida. Simplement, si es detalla el percentatge ja és suficient.

- I a Actua Vallès els arriben casos de discriminació, per part dels companys de feina?

- El que comentava abans que continua passant i et posaré un exemple, que no té per què ser la tònica. L’any passat, un noi jove que treballava en una cuina d’un restaurant conegut va patir discriminació per part dels companys. És per un tema de desinformació, ens han arribat a preguntar si el VIH es transmet a través de l’aire. Per això no crec que sigui culpa de la gent, perquè els hi manca coneixement sobre el tema. Un cop la tinguin, ja veurem si canvien de parer.

- Un estudi del CIS, de l'any 2016, sobre la discriminació a Espanya apunta una major acceptació de persones amb VIH entre la societat. Per contrastar-ho amb la seva feina, això és així? Encara s'arrosseguen estereotips associats alguns col·lectiu?
 
- Costa molt, però no pel VIH, perquè els usuaris que tenim a Actua Vallès no només són portadors o tenen la malaltia, venen d’altres problemàtiques com poden ser drogodependència i presons. I ara està arribant un nou perfil, molt diferent, persones joves, d’una vintena d’anys, sense papers. En aquest sentit, cal trencar prejudicis de ionquis i prostitutes.

I és cert que abans, fa molts anys, la gent amb el virus VIH o la sida eren com si tinguessin la pesta. Ara ja no ho és tant, com bé reflecteix aquest treball. També és veritat que hi ha molta gent que ho amaga, segueix sent un tabú i s’ha de respectar, cadascú té el seu procés, perquè, en general, tenen por. I a nivell emocional i relacional tenen molts dubtes si compartir-ho o mantenir-ho en secret. 

- Amb un any és suficient per aconseguir aquesta sensibilització? 

És un procés lent, però si es fa la vista enrere hi ha progressos i s’ha de confiar en el futur. Tinc esperança. Cal trencar amb els prejudicis que acompanyen aquesta malaltia, perquè són problemàtiques molt diferents. Si bé és cert que la meitat provenen del món de les drogues, hi ha casos per abusos sexuals i persones homosexuals, entre d'altres.    

- Tenen previst fer alguna activitat o taller, un contacte més directe amb la ciutadania?
  
 
- Principalment, volem que la informació flueixi i fer molta sensibilització. Si això es pot fer amb alguna o vàries activitats? Si podem, endavant, però necessitem temps i tenim els recursos que tenim. S’havia parlat de fer-ho amb d’altres entitats del sector, però de moment no hi ha res. Si es pot, es farà.