Barberà ultima la remodelació de l'Església de la Romànica

Redacció
08 d'agost del 2015
Imatge d'una part dels treballs que es duen a terme a l'església.
Imatge d'una part dels treballs que es duen a terme a l'església. | Ajuntament de Barberà

Imatge d'una part dels treballs que es duen a terme a l'església. Foto: Ajuntament de Barberà


L'Ajuntament de Barberà treballa en els últims detalls de la remodelació de l'Església de la Romànica. Durant aquest mes finalitzarà la instal·lació del parallamps, així com l'última fase del projecte de rehabilitació emmarcat en el Programa Romànic Obert de la Generalitat i l'Obra Social La Caixa.

Aquestes actuacions s'han basat principalment en la instal·lació d'una barana de protecció per evitar el malmès de les pintures, la col·locació de llums interiors apropiada, pintar el sostre de les voltes, canvi d'una porta de ferro en l'entrada de l'edifici, i la substitució del cartell informatiu de l'Església.

L’Església de La Romànica de Santa Maria de Barberà, construïda entre finals del segle XI i principis del XII, constitueix una joia arquitectònica del romànic. Per aquest motiu, l'Ajuntament de Barberà del Vallès ha cooperat amb el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Obra Social La Caixa i el Bisbat de Terrassa en l’impuls del projecte de rehabilitació emmarcat en el Programa Romànic Obert.

La primera de les actuacions va consistir en recalçar els fonaments dels murs de la torre del campanar de l'església, unes accions que van tenir com a principal objectiu aturar el moviment de bolcada que estava patint la torre. Un cop finalitzades es van realitzar els treballs de reparació de la coberta de la nau que tenia deficiències pels moviments de l’edifici i també per la seva antiguitat i també es van segellar les esquerdes.

A causa de la inclinació de part de l’edifici, la semicúpula del absis central presentava també greus esquerdes, que van afectar les valuoses pintures que hi ha. Per aquest motiu, també es van iniciar els treballs de restauració de les pintures.

El projecte sencer, té un cost total de 275.000 mil euros. Aquests últims treballs estan valorats en 45.000 euros. La instal·lació del parallamps, subvencionada íntegrament per la Diputació de Barcelona, té un cost de 15.000 euros.