El 94,67% dels participants al referèndum sobre la monarquia de la UAB opten per abolir-la

4.525 persones han participat en la iniciativa, que recorre diferents universitats de l'Estat

Estudiants votant en el referèndum sobre la monarquia
Estudiants votant en el referèndum sobre la monarquia | Albert Hernàndez
21 de març del 2019

El 94,67% dels estudiants, treballadors i professors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que durant aquest dimecres han participat al referèndum per la monarquia espanyola han optat per abolir aquesta institució.

En concret, de les 4.525 persones que han pres part de la iniciativa, 4.284 han votat sí a la pregunta "Estàs a favor d'abolir la Monarquia com a forma d'Estat i instaurar una República?". Totes han votat sí, també, a la segona pregunta del referèndum, "En cas afirmatiu, estàs a favor de l'apertura de processos constituents per decidir quin tipus de República?".

D'altra banda, 58 persones, un 1,28% del total, han votat que no a la primera pregunta, per la qual cosa ja no havien de contestar la segona. 29 persones han votat que sí a la primera pregunta i que no a la segona. A banda, hi ha hagut 138 vots nuls, el 3'05% del total, i 16 vots en blanc, el 0'35%.

Els organitzadors confien que les consultes universitàries siguin "l'espurna de l'incendi per aconseguir un referèndum vinculant", ha explicat un dels impulsors de l'experiència, Jordi Sorolla.
 

Una de les taules que hi ha amb urna pel campus Foto: Albert Hernàndez

Durant tot el dia hi ha hagut sis urnes distribuïdes a la plaça Cívica del Campus de Bellaterra i a la plaça del Coneixement de la UAB. La iniciativa s'inspira en la consulta que es va fer a l'Autònoma de Madrid a finals de novembre i el desembre a la UB i la UPF. 

En total s'han imprès 12.500 paperetes i l'objectiu era que participessin 9.000 persones. Amb tot, els organitzadors es mostren satisfets dels resultats de participació aconseguits, tenint en compte que, segons recorden, en les darreres votacions al rectorat van votar 4.061 persones. També han lamentat la "falta de col·laboració" del rectorat.

Els impulsors de la iniciativa a la UAB també han volgut destacar que aquest referèndum ha servit per "seguir fomentant una cultura política basada en la necessitat de decidir-ho tot"."La gent té ganes de votar, malgrat que sabem que no serà vinculant. Però té un cert sentit", ha manifestat Inés Esteban, estudiant de primer de Periodisme, després de dipositar la seva papereta. "És un bon símptoma de poder decidir i dir la teva. Hi ha moltes iniciatives com les vagues, però una votació és interessant", ha expressat Oriol Bàrcenas, estudiant de Biotecnologia.

Sorolla ha recordat que és "transversal" i "volem que votin els favorables a la monarquia. No només va dirigit a republicans". Tot i el caràcter "simbòlic" de la iniciativa, Sorolla ha dit que vol que sigui "l'espurna que declari un incendi a la resta de l'Estat". 

Estudiants votant en el referèndum sobre la monarquia Foto: Albert Hernàndez