​El Taulí crea una unitat multidisciplinar per una millor atenció del càncer de cap i coll

Anualment atén una mitjana de 105 casos d'aquesta malaltia

L'Hospital Parc Taulí, a Sabadell
L'Hospital Parc Taulí, a Sabadell | Albert Hernàndez
Redacció
16 de març del 2019
L’Hospital Parc Taulí ha creat la Unitat Funcional de Cap i Coll per potenciar l’atenció centrada en els pacient d’aquests processos complexes. Està formada per diferents especialistes que donen suport a l’usuari des dels diferents àmbits assistencials. Són un grup expert i que des de fa anys treballen per arribar a un diagnòstic ràpid i actuar amb el tractament més adient.
 
Així, la unitat l’integren especialistes d’otorinolaringologia, cirurgia maxil·lofacial, oncologia mèdica i radioteràpica, anatomia patològica, odontologia, nutrició, logopèdia, anestèsia i pal·liatives, entre d’altres. I existeix la figura de la infermera gestora de casos que s’encarrega de coordinar el compliment correcte dels plans, amb decisions compartides, entre professional i malalt.
 
Sisè tumor més comú
 
Aquesta malaltia és el sisè tumor maligne més freqüent a tot el món –representa al voltant del 6% de tots els casos-, és el responsable entre l’1 i el 2% dels càncer. El Taulí va tractar el 2018 103 casos nous amb diagnòstic de neoplàsia de cap i coll.
 
El càncer de cavitat oral i el de laringe són les localitzacions més freqüents, “estan fortament influenciades per patrons d’ús de tabac i alcohol al llarg del temps i en els diferents països”, ha apuntat la coordinadora de la Unitat, Teresa Bonfill. I en els últims anys s’hi ha afegit el virus del papil·loma. La supervivència als cinc anys per a tots els estadiatges de la malaltia és d’un 65%
 
Els tractaments per a la malaltia localitzada inclouen cirurgia o radioteràpia i els localment avançats, tractaments multimodals (combinació de cirurgia, radioteràpia i quimioteràpia) i els tumors disseminats, tractaments sistèmics com la quimioteràpia o immunoteràpia. La toxicitat dels segons fa que els pacients necessitin ser tractats amb equips multidisciplinars.