Adam Martín: «Cal menjar aliments en lloc de productes alimentaris»

L'autor del llibre «Cuina Natural» explica les claus per alimentar-nos de forma saludable | Afirma que el menjar sa també pot ser atractiu pel paladar

Norma Vidal
09 d'agost del 2015
Adam Martín, autor del llibre Cuina Natural.
Adam Martín, autor del llibre Cuina Natural. | Rosa dels Vents

Adam Martín, autor del llibre Cuina Natural. Foto: Rosa dels Vents


Nació Sabadell us ofereix aquests diumenges d'agost una tria de les entrevistes que hem fet al llarg d'aquests darrers mesos. Aquesta setmana recuperem l'entrevista amb el periodista i escriptor Adam Martín, que aquest estiu presenta el programa El Suplement a Catalunya Ràdio.

Tot i que l'aposta pels aliments ecològics i saludables és creixent a la nostra societat, encara hi ha molts factors com el temps, les presses o un ritme de vida trepidant, que sovint ens porten a descuidar la nostra alimentació. En aquest context, Adam Martín ha redactat el llibre Cuina Natural, un receptari que demostra que és possible menjar plats nutritius i que alhora siguin fàcils de cuinar, atractius per la vista i sobretot pel paladar. L'autor va aprofitar una visita a Sabadell per explicar quines són les claus d'aquest treball, que en primer lloc aconsella deixar de consumir "productes alimentaris" -prefabricats- i basar la dieta en "aliments" de veritat. 

- Què trobem al llibre?

- 101 receptes de cuina saludable o natural. Es tracta d'un recull de propostes saboroses, innovadores i fàcils de preparar, elaborades amb productes ecològics, de proximitat i de temporada. També hi trobaran tècniques per reinterpretar en clau saludable els plats de sempre i per crear-ne de nous

- En què es diferencia la cuina natural de la convencional?

- No només en els productes, també per exemple en el temps de cocció. La mongeta tendra cal que tingui l'adequat per no perdre nutrients, sinó serà tot fibra, i sovint quan preparem aquest plat posem a l'olla tot junt sense tenir en compte aquesta mena de factors.

- D'on ha extret les receptes?

- De mi mateix, ja que fa dotze anys que vaig fer un canvi en la forma d'alimentar-me. Són receptes fetes a casa i testades, que queden bones i agraden a les criatures. Algunes altres me les han cedit cuineres com Mireia Anglada o Montse Batllori i altres les he adaptat jo mateix.

- Quina tipologia de receptes trobem?

- De tots els grups alimentaris, tret de la carn, que com jo no en menjo massa no en trobem. Son plats fàcils de fer pel dia a dia que no requereixen massa temps.

- En destacaria alguna?

- Les que incorporen aliments poc coneguts com el fajol, la quinoa o el mill. També introdueixo pautes en què explico com s'ha de fer l'adaptació cap aquests aliments. I a més s'afegeix en moltes una versió pel tàper, ja que moltes persones dinen fora de casa.

- Si algú vol fer un canvi cap a aquesta direcció quins passos ha de seguir?

- El primer que cal tenir clar és que si volem menjar saludable serà inevitable tornar-nos a ficar a la cuina i invertir mitja hora del nostre temps diari en això. Hem de començar a menjar aliments i deixar de consumir productes alimentaris i plats precuinats.

- Això requereix temps i planificació?

- Si, aquest és el principal inconvenient que tots anem molt de bòlit i que no sabem cuinar, llavors se'ns fa una muntanya. Hem de tenir clares les nostres prioritats i apostar per elles.

- Menjar bé també vol dir gastar més?

- Si, és cert que els productes ecològics són una mica més cars, però és normal. El que no s'entén és que els convencionals siguin tan econòmics. Hi ha un error en la cadena que afecta la qualitat de l'aliment. A més, després es fan coses estúpides perquè estalviem en un pit de pollastre però comprem un televisor de 1.500 euros.

- Ecològic és sinònim de sa?

- No sempre. Els aliments ecològics sempre ho seran, però després hi ha productes alimentaris que poden contenir sucre, greixos trans i que no són 100% saludables. Això si, sempre serà millor un aliment ecològic que un de convencional.

- Cada cop hi ha més establiments dedicats a aquesta tipologia de productes. Es una moda?

- Està molt de moda i com tot pot tenir els seus inconvenients. No ens hem d'obsessionar però el que crec que és important és que s'està democratitzant el consum d'aquests aliments i el preu s'està ajustant.

- Si s'ha de triar, quins aliments és imprescindible que siguin ecològics?

- Si seguim l'ètica tots, perquè la terra on es planten té productes químics i això fa que els aliments també en continguin restes. Ara bé, si per motius econòmics o per la raó que sigui no podem, el que si que seria important és que els aliments que es mengen amb pell, com per exemple les maduixes o les cireres, la carn, el peix i els cereals, siguin ecològics.

- Diu que fa 12 anys que s'alimenta d'aquesta forma i també la seva família. Se sent diferent?

- Si, ens aporta més energia i millor salut. Les meves filles per exemple es posen malaltes menys sovint, es recuperen més de pressa dels refredats...tot això és qualitat de vida i també es nota en l'estat d'ànim que és millor.