Un dia al parc

La rutina dels Bombers de la Generalitat permet estar al dia de les últimes novetats en el cos i atents a qualsevol emergència | Unes 15 persones conviuen en un mateix torn

Nació Sabadell
17 d'agost del 2015
Actualitzat a les 15:38h
Tasques de manteniment al parc de Bombers de Sabadell
Tasques de manteniment al parc de Bombers de Sabadell | Juanma Peláez

Tasques de manteniment al parc de Bombers de Sabadell. Foto: Juanma Pelaéz

 
Totes les emergències tenen un fet comú, i és que són imprevisibles i obliguen a actuar ràpidament. Davant d’aquesta situació, els Bombers de la Generalitat instal·lats al parc de Sabadell conviuen amb la tensa espera per estar a punts i posar-se en marxa en qualsevol moment, amb una capacitat de resposta que obliga a què en segons deixin tot allò que estiguin fent per enfilar-se al camió i atendre qualsevol fet imprevist.
 
El parc de Sabadell es troba a la carretera de Barcelona des de l’any 1929, però a l’any 1991 les instal·lacions havien quedat antigues i es va procedir a remodelar-les. Va ser llavors quan es van mudar temporalment darrera d’El Corte Inglés, en una antiga fàbrica que ha quedat com instal·lacions municipals. El 8 de novembre de 1993 es va inaugurar l’actual parc.
 

Material dels bombers del parc de Sabadell. Foto: Juanma Peláez


 

El dia a dia
 
La jornada arrenca a les 7.00 hores, donant el tret de sortida a torns de 24 hores i fent el relleu del torn anterior. En aquest moment, el comandament entrant i el sortint fan una reunió, un briefing en què s’explica com ha anat la guàrdia, quins serveis s’han fet i quins instruments s’han utilitzat, per a netejar-los o reposar-los. A partir d’aquí es procedeix a revisar els vehicles on casa dos bombers agafen un camió o cotxe i a través d’una llista predeterminada analitzen que tot el material estigui en condicions i funcioni correctament, i en cas que alguna cosa no quadri es reposa o repara.
 
“Si per alguna actuació al vehicle que s’ha utilitzat li falta material o té algun desperfecte, se’l dóna de baixa i no podrà sortir en cap altre servei, perquè no reuneix les condicions mínimes”, explica el sergent Quim Moya, cap del parc de Bombers de Sabadell. En aquest sentit, quan hi ha requeriment de més efectius se’ns deriven d’altres parcs, igual que Sabadell donaria suport a altres serveis en cas requerit.
 

Moments de distensió a l'hora d'esmorzar. Foto: Juanma Peláez
 

A les 9.30 hores els bombers fan una parada per esmorzar en grup durant 30 minuts, i a les 10.00 s’hi tronen a posar, aquest cop amb pràctiques formatives que poden ser teòriques o materials, fins les 18.30 o les 19.00 hores. A partir d’aquesta hora, es dóna marge per dedicar el temps a anar al gimnàs de què disposa el mateix parc o estudiar fins les 21.30 hores, quan es sopa en grup, es neteja la cuina i les dependències del primer pis, on hi ha el menjador, i a partir d’aquí es dóna temps lliure per dedicar a allò que es prefereixi.
 

Els bombers aprofiten per mantenir-se en forma en el gimnàs del parc. Foto: Juanma Peláez


 
Les sortides més habituals
 
Els incendis i els accidents de trànsit són els serveis més habituals que duen a terme els Bombers de Sabadell, un parc que per les seves característiques té la tipologia de principal. Aquest any, al gener es van fer 226 sortides per actuacions, al febrer 190, al març 182, a l’abril 188, al maig 242 i al juny 311. D’aquest llistat, els focs en domicili o indústria, els accidents de trànsit i els salvaments per altres causes són els més freqüents.
 

Punt d'entrada de les trucades d'emergències. Foto: Juanma Peláez


A l’estiu la calor i el risc d’incendi converteix les zones de vegetació i forestals en les més sensibles, donada l’alta probabilitat que les flames es facin fortes en entorns secs. “En aquest àpoca en què ens trobem augmenta molt la feina perquè tenim els mateixos serveis que durant l’any, que no varien, però a més incrementen el nombre de serveis per a focs de vegetació, agrícoles o forestals, i per això se’ns reforça la plantilla amb auxiliars forestals”, explica Moya.
 
Per fer front a la campanya d’incendis forestals, el parc compta amb un reforç contractat de tres persones per torn que s’incorporen a les 11.00 hores i fins les 20.30 hores, i que es sumen als entre 8 i 15 bombers que treballen cada torn. Aquests reforços estan especialitzats en focs de vegetació.
 

Els bombers en l'incendi d'una barbacoa. Foto: Juanma Peláez