Un estudi de la UAB assegura que les dones dediquen més hores a les tasques domèstiques que els homes

Les diferències ja arriben a l'època adolescent

Redacció
05 de març del 2019
Actualitzat a les 16:13h
Un estudi del Centre d'Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona (CED-UAB), publicat aquest dimarts a la revista divulgativa especialitzada Perspectives Demogràfiques, ha conclòs que les dones destinen més hores que els homes a les tasques domèstiques.

El treball, fet a partir de les dades de l'última Enquesta d'usos del temps (feta per l'Institut Nacional d'Estadística el 2009-2010), recollint la informació de 19.295 entrevistes, ha analitzat el temps que dediquen homes i dones, segons la seva edat i situació familiar en un dia laborable a quatre activitats: feina remunerada, tasques domèstiques, cura dels nens i oci.

Les adolescents destinen mitja hora diària més que ells, una diferència que augmenta fins als 45 minuts quan la franja d'edat va de 18 a 29 anys. En el cas dels que viuen sols, les noies dediquen més temps i en les parelles joves sense fills, la dedicació d'elles és d'una hora més, tot i que fan una hora més de treball remunerat i s'igualen en el temps d'oci.

L'aparició de fills fa créixer les diferències 

“En el moment de tenir els fills, observem, en les dones, una caiguda de l’activitat remunerada i un augment del temps emprat tant en les tasques domèstiques com en les de cura dels fills”, ha apuntat un dels autors, Joan Garcia. Així, en la situació de parelles amb fills a càrrec, l'escletxa és d'una hora i 45 minuts i en uns 40 minuts en la cura dels nens.

Quan només treballa ell, la tasca domèstica d'ella es dispara fins a les cinc hores i en més de dues l'atenció de les criatures. Encara que el nivell d'estudis del génere femení sigui superior, les dades no s'alteren, ja que el temps a les tasques de la llar no baixa de l'hora i 25 minuts. Una circumstància que es multiplica, quan els títols acadèmics son de secundària o inferiors, les desigualtats s'amplien fins a les dues hores i 20 minuts.

Els responsables d'aquest projecte, Joan García i Marc Ajenjo, han definit aquestes dades com una "tradicionalització" del comportament amb l'arribada de nens, perquè en conjunt les mares dediquen 3,5 hores més de treball domèstic i una a la cura dels nens que els pares.

De fet, la situació més equitativa possible es produeix entre les parelles en què la dona és titulada universitària i amb uns ingressos superiors als 2.000 euros, una condició que ha complert prop d'un 6%. Malgrat això, la dedicació d'elles és de mitja hora més que els homes.