L'ascens a l'Annapurna de Maurice Herzog i l'episodi de Tintín al Tibet es torben una exposició

Redacció
05 d'agost del 2015
Actualitzat a les 18:18h
Imatge de l'obra Tintín al Tibet.
Imatge de l'obra Tintín al Tibet.

Imatge de l'obra Tintín al Tibet.


L'Espai Cultura de la Fundació Caixa Sabadell acollirà a partir del proper 3 de setembre una nova exposició sobre l’Himàlaia, el Tibet i Tintin. Es tracta d'una proposta que recorda, d’una banda, el cinquantenari de la conquesta del primer 8.000 - l'Annapurna - feta per catalans i de l'altra la històrica expedició francesa liderada per Maurice Herzog que, el 2 de juny de 1960, va assolir aquest cim. Aquests fets reals es combinen amb la ficció que es desprèn l'obra més coneguda d'Hergé, Tintin al Tibet.

La nova mostra de l'Espai Cultura parteix d'una de les expedicions més importants en la història de l'alpinisme mundial i contraposa aquests fets amb la trepidant aventura del periodista belga Tintín al Tibet. Tot plegat per fer paleses les semblances entre ambdues aventures, i de quina manera una va influir en l’altra.

L'expedició francesa encapçalada per Maurice Herzog només va necessitar tres mesos per descobrir una ruta d’aproximació, van reconèixer el terreny, i van fer l’aclimatació i l’assalt al cim amb èxit. Les dramàtiques circumstàncies en què Herzog i Louis Lachenal van assolir el cim, i com van haver de fer el descens, juntament amb Lionel Terray i Gaston Rebuffat, els han convertit en un exemple destacat de la solidaritat i la lleialtat humana.

Paral·lelament l'àlbum Tintin al Tibet, reflexa també aquesta mateixa solidaritat i lleialtat amb una altra justificació, però en el mateix escenari.  Ambdues històries, una real i l’altra imaginada, són un exemple de l’amistat i la convicció en l’assoliment d’un somni i l’alternança entre l’esperança i la desesperació. Amistat, afany de superació, esforç, lleialtat, solidaritat... són valors que l’exposició posa en relleu. 

En aquesta línia la proposta aprofita per record el cinquantenari de la conquesta del primer cim de 8.000 metres d'alçada, l'Annapurna, feta per muntanyencs catalans (Anglada i Pons). 

La mostra està organitzada per la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 i el Grup BBVA, i compta amb el comissariat de Moulinsab i la col·laboració del Servei General d’Informació de Muntanya, la Unió Excursionista de Sabadell, la Fundació Casa del Tibet de Barcelona i també Moulinsab. La inauguració tindrà lloc el proper 3 de setembre a les 19:00 hores a l’Espai Cultura.