Com abordar el maltractament a la gent gran: una guia repassa les claus a Sabadell

Dilluns es presenta al Pere Quart

La guia apropa l'entorn de la gent gran
La guia apropa l'entorn de la gent gran | Pexels
Redacció
01 de març del 2019
L’abús, les negligències, la violència o la vulneració de drets de la gent gran és un fenomen que necessita una acció comuna de l’entorn per ser més eficaços a l’hora de descriure i actuar sobre aquestes situacions. És en aquest marc que institucions i professionals que treballen en l’àmbit d’aquestes persones han elaborat una guia de prevenció, detecció i abordatge del maltractament a la gent gran, per respondre adequadament i de forma comuna a aquests fets.

El procés de confecció del document va començar el 2017 i ha estat elaborada per una taula integrada per representants de departaments municipals (Acció Social, Cicles de vida, Drets Civils i Gènere, Policia Municipal); atenció sanitària primària i hospitalària (ICS i Taulí); cossos de seguretat (Policia Municipal i Mossos d’Esquadra,) Fiscalia de Sabadell, residències de gent gran, empreses d’atenció domiciliaria i teleassistència i amb el suport tècnic al llarg de tot el procés i en la edició de la Guia per part de la de la Diputació de Barcelona.

La guia persegueix aconseguir un tractament multidisciplinari del maltractament a la gent gran, identificant situacions i tipologies que requereixen una acció comuna i coordinada per part dels diferents agents que hi intervenen (socials, sanitaris, jurídics, de seguretat i comunitaris). El document també relaciona uns criteris per fer accions de prevenció, de detecció i d’intervenció d’aquests casos.

El document estableix un circuit d’actuació consensuat, en forma de fluxgrama, estructurat en tres àmbits: detecció de cas, avaluació per part d’un equip multidisciplinari i, finalment,  la intervenció per mitjà d’un pla de treball. Aquest circuit  aporta elements que suposen un salt qualitatiu.

Així, es fa un registre compartit entre tots els agents de forma que permeti traspassar informació i fer el seguiment de cada situació.

En aquest sentit, estableix la figura de gestors de cas de maltractaments: persones treballadores socials dels diferents àmbits (Hospital, atenció primària) coordinen l’equip multidisciplinari i vetllen per la comunicació i seguiment del procés en totes les fases i dona suport al professional que coneix més a la persona o la situació.

A més, aporta eines comunes: Senyals i registre d’alertes, directori de referents i de recursos disponibles.

Taula permanent de prevenció

Aquest any començarà el procés d’implementació de la guia, el que comporta engegar un seguit d’accions. És farà un pla de difusió i formació específic per cada àmbit. És crearà un grup específic centrat en la prevenció de maltractes en residències de gent gran. A més, es duran a terme accions de sensibilització comunitària, amb campanyes d’àmbit general, tallers per a gent gran sobre drets i bon tracte i actuacions de sensibilització adreçades a infants i joves.

La creació d’una  Taula permanent de prevenció i abordatge del maltractament a la gent gran, formada per representants de cada àmbit implicat, impulsarà la implementació, actualitzarà el diagnòstic dels maltractaments a la ciutat i donarà suport per a la resolució dels casos complexes.

Presentació pública

El proper dilluns, 4 de març, a les 9 del matí, al Casal Pere Quart, tindrà lloc l’acte públic de presentació de la guia, amb la participació dels agents institucionals i professionals implicats. Després de la benvinguda de l’alcalde, Maties Serracant, hi intervindrà el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, i el gerent del Servei de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Josep Muñoz.

L’acte s’obrirà amb la conferència “El bon tracte una qüestió de respecte”, a càrrec de Francesc Torralba, doctor en Filosofia i Pedagogia i director de càtedra d’Ètica de la Universitat Ramon Llull. Posteriorment, es farà la presentació dels elements bàsics de la guia i el seu procés d’implantació.

Maltractaments

Segons la Declaració d’Almeria (1995), nascuda de la Primera Conferència Nacional de Consens sobre el maltractament a la gent gran, es defineix aquest fenomen com “Qualsevol acte o omissió que generi un dany, intencionat o no; que es produeixi en el medi familiar, comunitari o institucional; que vulneri o faci perillar la integritat física o psíquica, el principi d’autonomia o la resta de drets fonamentals de l’individu, i que es pugui constatar de manera objectiva o percebre de manera subjectiva independentment de la intencionalitat o no de l’entorn en el que es produeixi”.

El maltractament no és només físic, també pot ser emocional, sexual, econòmic, la vulneració de drets o la simple negligència o abandó. Segons l’Enquesta de Seguretat Pública de Catalunya (2014), un 0,8% de la gent gran afirma haver patit maltractaments i un 2,1% diu trobar-e en situació de risc. Menys del 10 per cent dels qui afirmen haver estat maltractats fan denúncia.

A Sabadell, els serveis socials van registrar 80 casos l’any passat. La major part són abusos psicològics, seguit de la negligència, abús, econòmic, l’abandó i abús físic. La presumpta persona maltractadora pertany, per norma general, a l’entorn familiar i aproximadament un terç dels maltractaments es dona en persones grans amb deteriorament cognitiu.