​L'increment de la taxa de residus concentra la majoria de queixes a la Síndica de Sabadell

Eva Abellan rendeix comptes del 2018 aquest dijous al ple municipal

Eva Abellan, Síndica Municipal de Greuges de Sabadell
Eva Abellan, Síndica Municipal de Greuges de Sabadell | Albert Segura
28 de febrer del 2019
Les modificacions de la taxa de residus a la ciutat de Sabadell han generat malestar i un munt de queixes a la ciutat, i això es denota en el volum de reclamacions que ha registrat la Síndica Municipal de Greuges de Sabadell, Eva Abellan. Aquest dijous rendeix comptes davant del ple, en sessió ordinària, on repassarà l’actuació duta a terme durant l’any 2018 a la capital vallesana.

Durant l’any passat, la Síndica va atendre un 40% més de casos que al 2017, amb un total de 1.686 persones ateses i 175 expedients oberts. En aquest mateix registre, en destaca que es va treballar en 255 expedients, part d’ells arrossegats d’anys anteriors i que encara no s’havien pogut resoldre, dels quals en va aconseguir tancar 140, i on la majoria de queixes provenen de veïns residents al Districte 1. “Això ens fa plantejar com a repte fer-nos conèixer en altres llocs de la ciutat”, ha explicat Abellan.

Així, s’ha aconseguit resoldre amb raó per al ciutadà un 21% dels casos i sense greuge un 17% més. Un cop resolts, la Síndica trasllada una recomanació, i l’administració té un marge de 30 dies per a donar resposta, un termini, però, que en certs casos s’ha ampliat fins els 80 dies.

Pel que fa a les queixes abordades, la que destaca per sobre de les altres és l’increment de la taxa de residus que molts veïns han percebut per la modificació en el criteri de càlcul. En aquest cas, unes 18 persones van traslladar a la Síndica la seva queixa per la nova reglamentació de càlcul: “Els havien pujat la taxa molt i no sabien per què, una dona, fins i tot, mai havia hagut de pagar la taxa, i de sobte li va arribar l’impost i a nom del seu marit, que feia anys que havia mort”, explica Abellan.

També s’ha registrat la queixa de dues famílies monomarentals que gaudien de la renda de garantia ciutadana, i que en no poder fer front a certs impostos se’ls va embargar la renda: “La reglamentació marca que no es pot embargar cap subsidi de subsistència”, recorda la Síndica.

En el seu informe, la Síndica destaca també ha rebut queixes per la situació de cases i naus abandonades, contenidors que no es netegen o espais d’abocaments incontrolats de trastos. Abellan també ha obert diverses actuacions d’ofici, centrades en el pla urbanístic del centre o en la mobilitat, sobretot pel repunt d’ús de patinets elèctrics o per la circulació sobre la vorera en carrers estrets d’altres tipus de vehicles.