Rufián, sobre l'1-O: «És una salvatjada pegar gent perquè vota»

El diputat d'ERC al Congrés afirma que en la jornada del 20-S no va veure violència dels manifestants i qualifica de "fake new" el suposat setge a la comitiva judicial a la seu d'Economia

Gabriel Rufián, aques dijous al Suprem
Gabriel Rufián, aques dijous al Suprem | Pool EFE
Ferran Casas / Joan Serra Carné
28 de febrer del 2019
Actualitzat a les 11:32h
Gabriel Rufián ha estat el segon testimoni que ha comparegut aquest dijous al Suprem, després de la declaració del lehendakari Iñigo Urkullu, que ha detallat les propostes de diàleg que va plantejar a Mariano Rajoy. Rufián, que he encadenat afirmacions iròniques al llarg de la seva intervenció, ha definit la violència policial durant la jornada de l'1 d'octubre: "És una salvatjada pegar gent perquè vota". El dirigent republicà ha constatat que aquelles imatges de policies colpejant "àvies" perseguirà la societat catalana i espanyola "tota la vida".

De fet, Rufián ha recordat que ell va votar a l'escola Ribatallada, molt a prop d'on viu, i que després es va traslladar a l'escola Nostra Llar: "És allà on s'havia pegat l'alcalde Juli Fernàndez, i l'escola on hauria d'haver votat Carme Forcadell", ha recordat. El cert, però, és que aquell dia l'alcalde ja era Maties Serracant, donat que s'havia produït mesos abans el relleu en l'alcaldia de la capital vallesana.

Rufián també s'ha referit a les protestes davant la seu d'Economia del 20 de setembre. El diputat d'ERC ha afirmat que li "grinyola" que es consideri aquella jornada com "rebel·lió" o un "tumult", perquè es tractava d'una protesta pacífica. "En una revolució, a berenar hi va poca gent", ha afirmat irònicament per relatar el que ell mateix va poder fer aquell dia.

En la seva intervenció inicial, Manuel Marchena ha advertit el diputat de les seves obligacions com a testimoni. Ho ha fet després que Rufián considerés una "vergonya" que Vox representi l'acció popular al judici. "És un partit xenòfob i racista", ha reblat en l'única pregunta formulada per l'advocat de l'extrema dreta, que li havia preguntat si coneixia el suposat setge que va patir la comitiva judicial el 20-S. "No, és una fake new, com que el castellà està perseguit a Catalunya", ha sentenciat Rufián.

Fachin i el deure de protestar el 20-S

L'exdiputat Albano Dante Fachin ha comparegut després del dirigent d'ERC a petició de la defensa de Jordi Cuixart. L'exlíder de diputat i electe en l'anterior legislatura per Catalunya Sí que es Pot ha exposat, que malgrat no representar una formació independentista, va considerar un deure donar suport a les protestes del 20-S. Ha definit aquella manifestació com un acte "plural". De la mateixa manera, ha detallat que va fer crides a la participació de l'1 d'octubre.

Sobre la jornada del referèndum, ha recalcat la importància de les aportacions dels votants no independentistes. Ha recordat que aquell dia es van comptabilitzar gairebé 300.000 vots que van optar pel "no" a la independència. "A Catalunya hi ha molta gent que no és independentista i que va anar votar, i que va ser colpejada", ha afirmat.