La Policia deté una veïna de Sabadell per concertar parelles de fet falses

La dona tenia antecedents respecte a matrimonis de conveniència i parelles de fet simulades

ACN
04 d'agost del 2015
Actualitzat el 05 d'agost a les 12:06h
La policia espanyola ha detingut una veïna de Sabadell implicada en una trama que va concertar 35 parelles de fet fraudulentes perquè immigrants en situació irregular poguessin sol·licitar el permís de residència de la Unió Europea. En l'operació s'han detingut 27 persones, entre aquestes el cap de la trama, i se n'han denunciat 21 més. La policia espanyola va començar la investigació amb la localització d'un pis a Barcelona en el qual figurava empadronada la sabadellenca, que tenia tenia antecedents respecte a matrimonis de conveniència i parelles de fet simulades. 

En l'habitatge, de només 25 metres quadrats, hi havia empadronades vint persones que després de donar-se d'alta al domicili sol·licitaven de manera immediata la inscripció en el Registre municipal de parelles estables de l'Ajuntament de Barcelona i per fer-ho comptaven amb la connivència d'un ciutadà espanyol que es prestava al frau.

Fruit de les gestions dutes a terme amb diferents organismes es va poder comprovar com l'objectiu final de la trama era posar a la disposició de ciutadans estrangers en situació irregular documents falsos per simular empadronament i convivència, i aconseguir d'aquesta manera el Permís de Residència de familiar comunitari de la Unió Europea. Per aquests documents falsos la trama cobrava als interessats entre 1.000 i 4.000 euros.

Paral·lelament, membres del grup organitzat captaven a ciutadans espanyols en situacions econòmiques precàries, amb problemes de delinqüència o de drogoaddicció, perquè es prestessin al frau a canvi d'uns 1.000 euros.

En la investigació es van arribar a detectar fins a 3 pisos a Barcelona vinculats a aquest grup organitzat, en els quals hi haurien figurat 60 persones empadronades i 21 parelles fraudulentes. A més, es va poder constatar que la trama va utilitzar documentació falsificada de terceres persones per contractar la hipoteca d'un dels pisos i que un altre d'ells va resultar que no existia.

La trama tenia ramificacions a Madrid, on haurien aconseguit concertar altres 14 parelles fraudulentes en 3 pisos diferents de la capital.

El benefici econòmic obtingut per aquest grup organitzat en els últims quatre anys s'estima en 100.000 euros. Hi ha 27 persones detingudes i 21 més de denunciades i a més s'han esclarit 74 fets delictius de falsedat documental i afavoriment a la immigració il·legal. Entre els arrestats es troben el cap de la trama - de nacionalitat brasilera, que dirigia totes les actuacions i realitzava les falsedats documentals- i altres tres dels seus membres.

Els detinguts, a els qui se'ls imputen presumptament delictes contra els drets dels ciutadans estrangers i falsedat documental, van ser posats a la disposició de l'autoritat judicial corresponent, que va decretar la llibertat amb càrrecs per tots ells a l'espera de judici.