«La nostra cuina està plena de receptes per aprofitar tot el menjar sobrant»

Núria Casas, membre d'Espigoladors, ensenya com cuinar amb elements que sobren d'altres àpats

Núria Casas, membre d'Espigoladors
Núria Casas, membre d'Espigoladors | NS / Cedida
22 de febrer del 2019
Actualitzat a les 10:18h
Que no tothom té la mateixa possibilitat d’accedir al menjar és ben sabut, i de ben segur que de petits a més d’un de nosaltres ens van dir allò de: “Hi ha persones que no poden menar cada dia”. I és que aprofitar tot el que tenim al nostre abast és un tema de conscienciació social, però també pot tenir beneficis per a la nostra butxaca. Una iniciativa està apropant aquests dies uns tallers al jovent de Sabadell els diferents mecanismes que hi ha al nostre abast per a poder reduir el volum d’aliments que llancem a les escombraries. Ho explica Núria Casas, tècnica de projectes del col·lectiu Espigoladors a NacióSabadell.

- Expliqui'ns, què ensenyen, exactament?

- És un projecte molt ampli que hem començat, hi participa Europa i l’Ajuntament de Sabadell a través del projecte Urban Wins, amb diverses activitats de sensibilització, sobre la reducció en el malbaratament alimentari, recuperar el valor dels aliments i la importància del reaprofitament. Fem accions en centres educatius, a l’Institut Arraona o al Pau Vila, així com a l’escola Miquel Martí i Pol. També farem l’Espigolada, una activitat habitual en camps propers de Sabadell i amb ciutadans de Sabadell.

- I com són els tallers?

- Consisteix en donar idees de com aprofitar tot allò que tenim a la cuina, des de parts poc apreciades d’aliments que directament llancem però que tenen un valor culinari i nutricional interessant, fins a idees de com aprofitar el menjar que ens sobra, com el pa. La nostra cuina està plena de receptes per aprofitar tot el menjar sobrant de la cuina, i podem unir idees de tota la vida amb d’altres de més innovadores, agafant restes d’àpats per convertir-les en un plat diferent.
 
- En sobra molt?


- Llancem molt menjar. La clau està en pensar com podem donar un ús diferent a tot el menjar mentre cuinem, sent-ne conscient del seu valor.
 

Un taller amb pa. Foto: NS / Cedida


- I a qui van dirigits els tallers?

- Ara els centrem al púbic adult, és una activitat gratuïta perquè el cost l’assumeix l’Ajuntament. Cada taller l’enfoquem de manera que sigui participativa, i no cuinem nosaltres, són els participants qui fan els plats.

- Són molts per taller?

- Ho reduïm a dotze participants, però tenim un petit marge que ens permet arribar fins els quinze, més seria complicat per la pròpia logística.

- Abans esmentava el pa. Què es pot fer amb el que sobra?

- És una de les coses que llancem força, i aquí aprenem a com aprofitar el crostó de pa per a convertir-lo en un aperitiu força original. També aprenem a què fer amb els pans quan són integrals o de farines fortes, que en ser més durs són més complexos d’aprofitar, en aquest cas pot servir, per exemple, per fer una lassanya.
 

Plat elaborat amb menjar reutilitzat. Foto: NS / Cedida


- I amb la fruita?

- Sol passar que en ser massa madura la llancem, com és el cas del plàtan. Quan ennegreix, no a tothom li agrada el gust que adopta. Aquí aprenem a reaprofitar-lo quan es fa negre, fins i tot la pell, per fer, per exemple, un pastís. També passa amb les fulles verdes i dures de fora de les escaroles o la part de dalt dels porros, que fins i tot es llancen a la fruiteria.

- Es llança molt menjar oi?

- Molt, i molt d’ell es podria reaprofitar. Un estudi de 2011 de l’Agència de Residus i de la Universitat Autònoma de Barcelona quantifica el menjar que hem llancem en les darreres parts de la cadena alimentària, en el moment de venda i de consum. Només a les llars suposa el 58% del malbaratament alimentari. Això ens indica que tenim molt recorregut per a fer.