Realitat virtual per tractar els malalts de càncer

Mútua Terrassa posa en marxa una prova pilot que té l'objectiu demillorar l'estrès i l'ansietat en el postoperatori dels pacients intervinguts de cirurgia oncològica

L'Hospital Universitari MútuaTerrassa.
L'Hospital Universitari MútuaTerrassa. | Joaquim Albalate
Redacció
23 de febrer del 2019
El servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa acaba de posar en marxa l’ús de la Realitat Virtual per contribuir a la millora d’aspectes com símptomes de distrés, dolor i ansietat lligats al postoperatori dels pacients operats de cirurgia oncològica.

Es tracta d’un projecte aprovat pel Comitè d’Ètica de l’entitat a finals del passat 2018 i que pretén, sense modificar el tractament analgèsic convencional, complementar-lo i avaluar la utilitat de l’aplicació de la Realitat Virtual dirigida a la promoció del benestar emocional d’aquests pacients. Segons el Dr. Josep Trenado, cap del servei de Medicina Intensiva i de la Unitat de Cures Intensives de l’HUMT, “el dolor té una part fisiològica, és a dir, es localitza en un lloc determinat i produeix una estimulació a l’arrel nerviosa, però també pot estar influït per un component d’estrès emocional que sovint apareix en el postoperatori d’aquests
 pacients”.

En aquest sentit, la finalitat de la Realitat Virtual és produir-los una immersió en un món virtual i fer- los percebre una aparença de realitat tot i estar en un lloc imaginari així com recrear imatges mentals per conduir-los a un estat emocional determinat.

Tot i que s’han establert uns criteris d’inclusió i exclusió específics, tal i com es fa en totes les proves pilot, els pacients candidats seran tots aquells adults que atorguin el seu consentiment i que hagin estat sotmesos a una cirurgia oncològica major com és la neoplàsia pulmonar o de l’aparell digestiu. En fases posteriors és previst que sigui ampliable a altres patologies.
 

El Dr Josep Trenado amb la tecnologia de Realitat Virtual utilitzada a l'hospital. Foto: Cedida



La prova pilot consisteix en convidar als pacients en qüestió a una experiència de 15 minuts en el transcurs de la qual podran visualitzar diferents ambients relaxants i metafòrics que els ajudaran a tranquil·litzar-se i focalitzar l’atenció en aquest mon digitalitzat i no pas en el dolor que senten. Aquesta visualització es complementa amb una música, en freqüències binaurals determinades, que els anirà guiant a través dels diferents escenaris.

Una anàlisi de dades abans, durant i després de la sessió determinarà el resultat de l’assaig. Està previst que el projecte finalitzi d’aquí a tres mesos, moment en el qual es procedirà a avaluar la utilitat de la Realitat Virtual en el benestar emocional d’aquests pacients.